Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Muti, Güney Afrika'da uygulanan geleneksel tıp biçimidir. Kelime, Zulu dilinde ağaç anlamına gelen -thi kökünden türetilmiştir. Muti'de kullanılan pek çok doğal ürünün ağaçlardan elde edilmektedir.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Haysiyetsiz, şerefsiz, rezil.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
Yaptığı şeylerden pişmanlık duyan ve suçunun affedilmesini dileyen kişiler de müstafi olarak adlandırılır. Müstafi Sayılma Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Memuriyette kullanılan müstafi sayılma kelimesi, bir memurun belli başlı şartları yerine getirmediği takdirde işine son verilmesi demektir.
Fütüvvet, yiğitlik anlamına meslekî bir organizasyon; meslek teşkilatı olarak gelmektedir. Tasavvufî yönü olan bir meslek teşkilatıdır.
Dilimize Arapçadan geçen zafiyet kelimesi za'f sözcüğünden türetilmiştir. Za'f güçten düşmek ve dermansız kalmak anlamına gelirken zafiyet kelimesi, zayıflık demektir. Zayıf ve güçsüz kişilere zafi denir. Bu kelimenin fiil hali ''zafiyet geçirmek'' şeklinde yazılır.
Tekke (Osmanlıca: تكیه tekye; Arapça: تَكِيّة tekiyye), tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır.
muti / mutî / مطيع
İtaat eden, emre uyan.
Muti kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Muti kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı muṭīʿ şeklindedir.
münkad ne demek? (Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
16. yüzyılda literatüre giren zevahirin sözlük anlamı görünümdür. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin zevahiri kurtarmak, içeriği değil sadece imajı önemsemek manasına gelir.
Taviz kelimesinin TDK sözlük anlamı ödün demektir. Taviz vermek deyimi ödün vermek ile aynı anlama geliyor. Taviz Vermek Ne Demektir? Taviz vermek herhangi bir sorun çıkmaması adına kişinin ya da kurumun veya devletlerin kendi haklarının büyük ya da küçük bir bölümünden vazgeçmesi olarak değerlendiriliyor.
Bir kişinin, bir kişiye zaafım var demesi, karşı tarafa alıkoyamama ve kuvvetli bir bağ olduğunu gösterir. İrade zayıflığı veya düşkünlük olma durumu olarak ifade edilen bu hissiyat durumuna, kişinin bir kişiye ya da varlığa düşkünlüğü ve bağımlılığı gibi hallerde kullanılan bir kelimedir.
Gün içerisinde meşveret sözcüğü farklı anlamlarda kullanılabiliyor. Meşrevet kelimesi TDK'ya göre, bir konu hakkında başkasının fikrini sorma anlamına sahiptir.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
Kardeşlik dostluk anlamına gelen Uhuvvet kelimesi İslam dininde özellikle yer almaktadır Çünkü Müslüman kişiler aralarında herhangi bir bağ olmaksızın kardeştirler. Bu bağlamda Uhuvvet kelimesi tam da bu manayı kapsamaktadır.
DHY ile atandığınız halde göreve başlamazsanız (müstafi kalırsanız) bir yıl boyunca devlet memuru olarak istihdam edilemezsiniz. Bu durumun bazı sonuçları şunlardır: Bu bir yıllık sürede yeniden DHY atamasına giremezsiniz, yeniden DHY ile atanamazsınız.
Mecburi hizmet süresini tamamlamadan görevden istifa edenler ya da istifa etmiş (müstafi) sayılanlar belirli süreyle yeniden memuriyete alınmazlar. Bu süre istifa edenler için 6 ay, müstafi sayılanlar için ise 1 yıldır.
Memuriyetten çekilmek isteyenlerin görev yaptığı birime yazılı olarak bildirmesi(istifa) ya da kabul görür mazereti olmaksızın 10 gün kesintisiz olarak görevini terk etmesi (müstafi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri