Kamu da 4/a'lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması şartıyla ikramiye ödenir.
Memuriyete başlamadan önce SSK (4/a), Bağ-Kur (4/b) veya diğer sandıklara tabi olarak çalışması bulunup, daha sonra memuriyete başlayan ve memuriyetten emekli olanlara ikramiyeleri tereddütsüz olarak ödenmektedir.
Bayram öncesinde yaklaşık 16 milyon hak sahibine ikramiye ödemeleri yapılacak. Emekliler ile beraber şehit yakınları, muharip gaziler, güvenlik korucuları, vazife malullüğü alanlar, terörden zarar gören siviller, yaşlılık maaşı alanlar ve dul ve yetim maaşından faydalananlar emekli bayram ikramiyesi alabilecek.
İkramiye ödemelerinden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileriyle beraber dul ve yetim maaşı alanlar, şampiyon sporcular, şehit yakınları, gaziler, 65 yaş aylığı alanlar yararlanabilecek.
Maaşını tam olarak hak eden tüm emekliler 3 bin lira oranında emekli ikramiyesini alacak. Bunun dışında dul ve yetimlere ise hak ediş oranları kadar emekli ikramiyesi ödenecek.
İlgili 38 soru bulundu
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Çalışan emekliler yararlanamayacak
Erdoğan, emekli ikramiyesinin çalışmaya devam eden emeklilere verilmeyeceğini duyurdu. “Emekli olup, fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz. Bu ödemeler Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır.
Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için emekli aylığı 1000 lira ise emekli ikramiyesi 25 bin lira olacaktır.
2018 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında bin TL olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi uygulaması 2021 yılında bin 100 TL' ye yükseltildi. Yeni düzenleme ile ise bayram ikramiyesi tutarı yüzde 82 artışla 2 bin TL'ye yükseltildi.
Mevcut uygulamada Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere yılda iki defa 1.100 TL emekli ikramiyesi ödemesi yapılmakta.
Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi. Bayram ikramiyeleri, SSK kapsamında emekli olanlara 2, 3 ve 4 Nisan, Bağ-Kur'dan emekli olanlara 5 Nisan, Emekli Sandığı kapsamındakilere ise 2, 3 ve 5 Nisan'da ödenecek.
Emekli bayram ikramiyeleri bu yıl yüzde 50 arttırılarak 3 bin TL'ye çıkarıldı. Emekliler iki bayramda toplam 6 bin lira ikramiye alacak. İkramiyeler 2-5 Nisan arasında hesaplara yatacak.
Bayram ikramiyeleri, 2024 yılında 3.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. 4A, 4B ve 4C emekli bayram ikramiyesi sorgulama işlemleri telefon ve internet aracılığıyla yapılabiliyor.
Dolayısıyla, konu 4/A (işçi) statüsünde çalışan herkesi ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı alabilmek için aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Son işyerindeki çalışmalar için ödenen kıdem tazminatı, her hizmet yılı için en son 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.
Bu işlemler bir buçuk ay ile iki ay arasında sonuçlanır. Bununla birlikte SGK sistemlerinde yapılan işlem yoğunluğuna göre sürede değişiklik meydana gelebilir. Emeklilik işlemlerinin ne zaman sonuçlanacağını öğrenmek için ikamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunmak mümkündür.
Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır. Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
Buna göre 2023'ün ikinci yarısında 7 bin 324 lira olan 4a en düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 10 bin 444 liraya; 6 bin 558 liran olan 4b maaşı 9 bin 352 liraya; 5 bin 163 lira olan 4b tarım maaşı 7 bin 362 liraya ve 9 bin 497 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı 13 bin 542 liraya yükseldi.
2024 yılında emekli ikramiyesi 3 bin lira olurken asgari ücret 17 bin liraya yükseldi. Emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı bu düşüşü çok daha net gösteriyor. 2018 yılında emekli ikramiyesi asgari ücretin yüzde 62'sine karşılık geliyordu.
En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
4a emekli maaşı hesaplamalarında temel olarak, “gösterge rakamı x aylık bağlama oranı x katsayı” formülünden yararlanılır. Bu formülde söz edilen gösterge rakamı, çalışanın emekliliği hak edeceği seneye bağlı olarak saptanan değeri ifade eder.
Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı. Bu yıl asgari ücrete yapılan tarihi artış ve maaşlarda yapılan ek iyileştirmeler ikramiyede de bir zam umudunu ortaya çıkardı.
Çalışan tüm emeklilerimize tek seferlik ödememizi yapacağız. 4 milyon 689 bin emeklimizin hesaplarına 5 bin TL'yi yatıracağız.” Çalışan emeklilere 5 bin TL verilmesini içeren önerge, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kanun teklifine eklendi.
En düşük emekli maaşı düzenlemesi, emekli maaşı 7500 TL'nin altında olan vatandaşları kapsıyor. Meclisten geçen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Türkiye'de 7500 TL altı emekli maaşı olmayacak. Maaşı 7500 TL'nin üzerinde olan vatandaşların maaşlarında herhangi bir artırım olmayacak.
28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7491 sayılı Kanun'un 54. maddesiyle, 5510 Sayılı Kanunun geçici 98. maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılarak, çalışan emekliler de 5000 TL tutarındaki ödemenin kapsamına alınmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri