657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 125 kurallarına göre de, memurların ticaret yapmaları veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesi gerektirmektedir.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre me- murlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasakla- ma, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'inci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurul- ması cezası verileceği belirlenmiştir.
a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
Memurların başka bir sektör ek iş yaparak, para kazanmaları 657 sayılı kanun gereğince kısıtlanmıştır. Bu kanun kapsamında ise memurlar başka bir sektörde sigortalı olarak çalışamayacakları vurgulanmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Ankara 15. İdare Mahkemesinin 27/09/2018 tarih ve E:2018/547, K:2018/1719 sayılı kararının özeti: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kadroların tespiti" başlıklı 33. maddesinde; "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
MEMURLAR HABERLERİ OLMADAN KURUM İÇİNDE VEYA DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEBİLİR Mİ? Devlet memurları, istekleri dışında ve haberleri olmaksızın kurumlarının başka bir biriminde ya da başka kurumlarda geçici süreyle görevlendirilebilirler.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
Maddesinde ve İlgi (b) Yönergenin 18. maddesinin d bendinde "Öğretmenler hariç olmak üzere, fazla çalışma ücreti verilmeksizin günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılan memurlara, fazla çalışmasının her 8 saati bir gün hesap edilerek izin verilir." hükmü yer almaktadır.
Öz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
Değerli kardeşimiz, İşleri aksatmayacak şekilde başka işlerle meşgul olmanız caizdir. Ancak kamu mallarını kullanırken, harcanan elektiriğin ve diğer masrafların karşılığının -bir şekilde- kuruma ödenmesi takvaya uygun bir davranış olur.
İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz." hükmüne yer verilerek memurlara ikinci görev verilmesi yasaklanmıştır.
1- Memurlar, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırılabilir.
“Davalının, mesai sonrasında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm hukuk sistemimizde bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler açısından işçinin birden fazla işyerinde çalışmasında mevzuat açısından engel yoktur.
Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan 3 milyondan fazla kamu görevlisinin bir kısmı ek iş yapıyor ya da yapmak istiyor. Bu konuda sınırlamalar olsa da memurların ek iş yapmaları mümkün. Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor.
İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında; "tüm vatandaşların dilek ve şikayetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir.
1- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, silsile yoluyla durumu en yakın amirine bildirmelidir. Amir eğer yetkisi dahilindeyse konuya eğilmeli, değilse talebi yetkili amire bildirmelidir.
Kamu hizmeti yapan memurun görevinde kalmasında sakınca görülmesi durumunda idare birimi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma veya kovuşturma evresinde de verilebilmektedir. İdarenin soruşturma başlamadan bu kararı alması durumunda ise 10 gün içinde soruşturma başlatılması gerekir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Memuru Görevden Uzaklaştırma Nedenleri Nelerdir? 657 numaralı Kanunun 137'nci maddesine göre memurların görevden uzaklaştırılma nedenleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda memurun görevi başında bulunmasında sakınca ve memurun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının olmasıdır.
Ülkemizde devlet dairelerinde çalışan 3 milyondan fazla kamu görevlisinin bir kısmı ek iş yapıyor ya da yapmak istiyor. Bu konuda sınırlamalar olsa da memurların ek iş yapmaları mümkün. Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor.
Anayasa'nın 18'inci maddesine göre “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz.” “Çalışma özgürlüğü herkesin dilediği mesleği seçmede özgür olmasını ve zorla çalıştırılmamayı ifade eden bir haktır(AYM, 2010). “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz ve zorunlu çalışmaya tabi tutulamaz (AİHM).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri