Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinde, memurluktan genel bir çekilmiş sayılma hali düzenlenmiştir: “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.”
657 sayılı yasanın 94. maddesi gereğince, memur izinsiz veya kurumlarınca kabul edilen özürü olmaksızın görevi terk eder ve bu terk kesintisiz 10 gün devam ederse, ayrıca memurun yazılı bir başvurusu aranmaksızın memuriyetten çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Yasanın ifadesiyle "memuriyetten çekilmiş sayılır".
d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir. e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
Tüm idari işlemler gibi geçici görevlendirmelerin de kamu yararı amacıyla ve hizmet gereğince yapılması gerekmektedir. Geçici görevlendirme personeli mağdur etmek ya da cezalandırmak amacıyla yapılıyorsa hukuka aykırıdır ve iptal istenebilir. Bu nedenle idari dava açılmalı ve mahkeme kararıyla iptali sağlanmalıdır.
Madde 12 - Geçici süreyle görevlendirilen memur, emrindeki memurların sicilini, sicil amiri olarak yürürlükteki hükümlere göre düzenler. Sona Erme: Madde 13 - Geçici süreli olarak görevlendirmede sürenin bitimi ilgili kuruma ve memura bildirilir. Memur asıl görevine döner.
İlgili 26 soru bulundu
Geçici Görevlendirmeye İtiraz
Usulsüz olarak geçici görevlendirildiğini düşünen memur bu işleme karşı itiraz edebilir. Talep içerisinde idari işlemin neden iptalinin gerektiğine dair açıklamalar yer almalı, hem hukuki hem de insani olarak iptal işleminin sebeplerine yer verilmelidir.
(2) Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. (3) Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.
(2) Aynı veya farklı yere geçici görevlendirilen personel, geçici görevlendirme süresi bittiğinde, formda belirtilen geçici görevlendirme bitiş tarihini takip eden ilk iş günü, kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurumda göreve başlar.
kurum içinde geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin açık bir düzenleme yer almamaktadır. Bununla birlikte asli görevleri ile ilgili olarak memurların kurum içinde geçici olarak görevlendirilebilmelerine aykırı bir husus da bulunmamaktadır.
İlgili personele görevlendirme başlangıç tarihinden en az 5 gün önce tebliğ edilir. Formun bir örneği ilgili personelin özlük dosyasında saklanır. Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir.
Kurum içi geçici görevlendirmelerde, memurların istekli olup olmamasına bakılabildiği gibi, memurun isteğine bakılmaksızın amirleri tarafından geçici görevlendirme yapılması yoluna da gidilebilmektedir.
c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır.
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 8 inci veya ilgili mevzuatı uyarınca kadrosunun bulunduğu kurumdan başka bir kamu kurumunda geçici görevli olanların hastalık izin onayları, halen görevli olduğu birimlerce verilmektedir.
Kamu hizmetinin yürütülmesinde, memurun bir başka yerde geçici görevle görevlendirilmesi, olağan bir yöntem olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından zorunluluk bulunması halinde istisnai olarak başvurulabilecek bir müessesedir.
Dolayısıyla, görev yerinden ikamet mahalline her gün gidip gelen kişiye, memuriyet mahallinde bir değişiklik söz konusu olmayacağından, gidiş ve dönüşleri için geçici görev yolluğu ödenmesi de mümkün bulunmamaktadır. Aynı çerçevede, buralarda bir görev verilmesi durumunda da harcırah ödenmeyecektir.
Madde 6- Geçici süreli görevlendirme, Devlet Personel Dairesinin uygun görüşü üzerine, ilgili bakanlıklar ile Maliye Bakanlığınca birlikte kararlaştırılır.
Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler: a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
Geçici görevlendirme yapılacak personelin göreve uygun yetenek ve donanıma sahip olup olmadığı da gözetilmelidir. Ancak geçici görevlendirme gerekçesinin olmayışı ya da hukuka aykırılığı tartışması geçici görevlendirmeye engel olmayıp hukuka aykırılığın varlığı halinde ayrıca yargısal sürece başvurulabilecektir.
Kurum içi görevlendirme, bir kamu kurumunun, personelinin A ilinden B iline görevlendirmesi veya A ilindeki bir ilçeden "başka yer" kavramı içine giren başka bir ilçeye görevlendirmesidir. Kurumiçi görevlendirmelerin süresine dair tek düzenleme 2015 yılında çıkarılan bir Başbakanlık Genelgesidir.
Geçici görevlendirme formu ya da personel geçici görevlendirme formu, herhangi bir işyerinde çalışanın başka bir yerde görevlendirildiğini gösteren formdur. Burada dikkat edilmesi gereken husus geçici olarak görevlendirilen personelin rızasının imza karşılığında kayıt altına alınasıdır.
İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz." hükmüne yer verilerek memurlara ikinci görev verilmesi yasaklanmıştır.
MEB GEÇİCİ GÖREBLENDİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Geçici görevlendirme talepleri, kişisel şifre kullanılarak MEBBİS başvuru modülü üzerinden alınacak. Geçici görevlendirme başvuruları, personelin görev yaptığı valilikçe değerlendirilerek uygun görülenler modül üzerinden onaylanacak.
Kararnameye göre, kamu kurum veya kuruluşlarında görev yapanlar ilgili mevzuattaki şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, olağanüstü halin gerekli kıldığı durumlar sebebiyle olağanüstü hal kapsamındaki illerde ihtiyaç duyulan birim veya hizmetlerde görevlendirilecek.
Bir görevliye, kendi görevinden ayrı olarak veya kendi görevi yanında, fakat geçici bir süre için verilen görevdir.
Resen verilen görevi iptal edilebilir.İade isteyen öğretmenlere verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri