İstifa dilekçesi bağlı olduğunuz kuruma yazılır. İstifa dilekçesini idari amirinize veya kurumunuzdaki ilgili bölüme ulaştıracaksınız.
Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Bu yola olağan prosedür ile çekilme denilmekte olup memurun yazılı başvuru ile çekilme isteğinde bulunması ile neticelenir.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için DMK 97. maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Bir istifa mektubu, işe uygun ve resmi bir dille yazılarak elden teslim edilmelidir. Çalıştığınız iş yerinde bir insan kaynakları bölümü varsa ona hitaben, yoksa genel müdürlük ya da doğrudan işverene hitaben yazılabilir. Mektubun giriş kısmında kişisel bilgilerinizi, çalıştığınız bölümü ve pozisyonunuzu yazın.
İlgili 16 soru bulundu
IV- İstifanın Yapılma Şekli
İstifa, yazılı bir şekilde “istifa dilekçesi” ile yapılmalıdır. Yazılı yapılmaması durumunda örneğin, “işyerindeki işimden, görevimden istifa ediyorum” şeklindeki sözlü istifanın işçi tarafından yazılı dilekçeye veya başka bir şekilde (e-posta, whatsapp vb.)
657 sayılı Kanun ile memuriyetten istifa edenlerin Devlet memuru statüsünde yeniden istihdamlarına ilişkin bekleme süresi düzenlemiş bulunmaktadır. Memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden memur olarak atanılamayacak süreye bekleme süresi denilmektedir.
Bu itibarla istifa ile sona eren memur ya da sözleşmeli personel döneminin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması doğru olmaz. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararları da bu doğrultudadır(Yargıtay H.G.K. 15.10.2008 gün 2008/ 9-586 E, 2008/ 633 K. ; 28.11.2007 gün 2007/ 9-814 E, 2008/ 896 K.).
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
İstifa mail'i yazmanın temel nedeni, bazı işyerlerinde istifa mail'inin ya da mektubunun yasal sonuçları olan resmi bir belge olmasıdır. Sözleşme gereği iki hafta önceden istifanıza haber vermeniz gerekebilir. Resmi mektubunuz/mail'iniz istifanızın kanıtı olur.
Anılan 164 üncü maddesi uyarınca memur aylıkları emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekmektedir. Yani istifa, aylıksız izin veya başka bir statüye geçiş hallerinde peşin alınan aylığın çalışılmayan kısmına ilişkin bölümünün iade edilmesi gerekmektedir.
İstifa iki tarafın onayına bağlı değildir, işçinin tek taraflı işten ayrıldığını beyan etmesi, istifa etmesi halinde anında hüküm doğuracaktır. Burada, işverenlerin işçinin ihbar öneline uymadığını tespit etmesi halinde işçiden ihbar tazminatını talep etmeleri gerekir.
Madde 94 – Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.
Kişinin görevine devam etmemesi içsel bir durumdur ve tamamen kişinin iradesinden kaynaklanmaktadır. Burada memur bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa etmektedir. İstifa isteminin belirlenme tarihi olarak yazılı istemin kayıtlara geçtiği tarihi esas almak gerekir.
657 sayılı yasanın 94. maddesine göre, kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevini terk eden ve bu terki kesintisiz 10 gün devam eden memurlar, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Seçimlere katılmak üzere istifa etmek suretiyle görevlerinden ayrılan kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, göreve dönmek amacıyla Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden 1 ay içinde çekilme isteminde bulundukları idareye başvurmalıdır.
Çekilme isteğinde bulunmuş sayılanlar 1 yıl geçmedikçe, Devir teslim yönetmeliği tabi memurlardan devir hükümlerine uymadan istifa eden memurlar 3 yıl geçmedikçe, OHAL'de usule uymadan çekilenler hiçbir surette, Memur olamamaktadırlar.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; istifa eden Devlet memuruna tazminat ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Memurluktan istifa edilmesi halinde memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz, memurlara emekli ikramiyesi ödemesi için mutlaka emeklilik statüsünde bir aylık bağlanması koşulu bulunmaktadır.
İki durum vardır. Birincisi, çekilme isteğinin yazılı olarak başvurulmak suretiyle yapılması ve bunun kabul edilmesi veya yerine bir kimsenin atanması; İkincisi ise buna hiç uymaksızın görevin terk edilmesidir. Görevin haber verilmeden terk edilme halinin 10 gün sürmesi halinde memur çekilmiş sayılmaktadır.
İşten ayrılmak istediğinizde, resmi bir belge sunmanız gerekebilir. Bu belge, işvereninize yazılı olarak istifa ettiğinizi ve sözleşmenizin sona erdiğini bildirmenin yanı sıra, iş ilişkisinin sonlandırılmasında bir kanıt niteliği taşır. İşte bu noktada, noter onaylı istifa dilekçesi devreye girer.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. En çok merak edilen bir diğer detay da 1 yılı dolmayan işçinin ihbar süresidir. Yukarıdaki maddede belirtildiği üzere bu süre, 2 haftadır. Kanundan da anlaşılacağı gibi, işveren ve çalışan ayrılmadan en az 2 hafta önce karşı tarafı bilgilendirmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri