Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyet sırasında yapılan yüksek lisans, ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi sağlarken, bazı kadro unvanlarında olanlar için ise aylık maaş artışı getirmektedir.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınızı belirtmek için genellikle CV'nizde veya başka bir yerde "Yüksek Lisans" derecesine sahip olduğunuzu belirtirsiniz. Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
İlgili 23 soru bulundu
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
25. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 yıl sü- rel yüksek öğrenimini bitirenler 10. Derecenin 2. Kade- mesinden başlarlar.
Her memur, bulundukları kademede en az bir yıl çalıştıktan sonra otomatik olarak kademe ilerlemesi yaşar. Bu ilerleme, disiplin cezaları hariç, yasal bir haktır ve idare tarafından engellenemez. Kademe ilerlemesi, maaş ve kıdem artışı dışında, görev, yetki ve sorumluluklarda herhangi bir değişiklik yapmaz.
Yüksek lisans yapmanın nasıl bir mali katkısı olacağına dair tek düzenleme, 657 sayılı kanunun 36. Maddesinde yer almıştır. Buna göre, lisans öğreniminden sonra master derecesi alanlara bir kademe verilmektedir. Master derecesinin memuriyetten önce veya memuriyet sırasında yapılmasının bir önemi yoktur.
Paylaşılan en düşük Memur maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 27.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Dolayısıyla yüksek lisans eğitimini tamamlayan personel 1 yıl, devamında doktora yapması halinde 1 yıl daha, daha sonrasında doçent olması halinde de 1 yıl daha kıdem verileceği, toplamda 3 yıllık kıdem verileceği öngörülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Memur ve memur emeklilerinin maaşı ise biraz daha farklı hesaplanıyor. Geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6'nın enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana, 2024'ün ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15'in eklenmesi sonucu bulunan oran kadar zam alacaklar.
Devlet Memurları Kanununda yüksek lisans dersleri sebebiyle memurlara mesai saatleri içerisinde izin verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Dört yıllık yüksekokul mezunu memur olarak 3/1'inci dereceden maaş alan Ahmet Bey; 2.125 TL maaş alırken, derece ve kademesinin 1/1'inci dereceye yükselmesi halinde 2.260 TL maaş alacaktır. Diğer unvanlardaki derece yükselmesinin maaşa yansıması daha fazla olabilmektedir.
Devlet memurları vermiş oldukları hizmet bedelleri için kadro derecesi altında ücret almaktadır. Kadro derecesi yapılan hizmeti ve karşılığında alınan hizmet bedeli olan maaşı en çok etkileyen durumlar arasında gösterilmektedir.
Kademe: Memur, 1. kademede en az 1 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 2. kademeye ilerler. 3. Kademe: Memur, 2. kademede en az 2 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 3. kademeye ilerler. 4. Kademe: Memur, 3. kademede en az 3 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 4. kademeye ilerler.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Yüksek lisans yapmış olan öğretmenlere ödenen ek ders ücreti, %7 oranında artırılarak 113,98 TL'ye yükseldi. Doktora yapmış olan öğretmenlere ödenen ek ders ücreti ise %20 oranında artırılarak 127,83 TL'ye yükseldi.
Yüksek Lisans ve Doktora Yapan Yönetici ve Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Artırımlı Ödenmelidir. Bilindiği üzere, Bakanlığa bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapanlara ek ders ücretleri %20 ve %7 oranlarında artırımlı ödenmektedir.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz. Her insanın adeta yarış halinde olduğu iş hayatı içerisinde bu unvanlarla beraber kendinizi fark ettirebilir, bambaşka noktalara yükselebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri