güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
Adli Sicil Kaydının Memuriyete Etkisi
DMK'nın 48. maddesinde sayılan katalog suçlar haricinde, kişinin işlemiş olduğu suçun infazı tamamlanıp daha sonra bu suça ilişkin bilgilerin adli sicil kaydından çıkarılması halinde, kişi memur olabilmektedir.
Devlet Memurları Kanunu'nda, kasten işlenen bir suçtan dolayı alınan mahkûmiyetin memuriyete alınmaya engel olduğu belirtilmiştir. Kasıtlı suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olan bir kimsenin devlet memuru olması mümkün değildir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Yüz Kızartıcı Suçların Memuriyete Etkisi
Günümüzde yüz kızartıcı suçlar memur olmaya engel oluşturur. Bu durum Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilmiştir. Böylelikle kanunda belirtilen suçları işleyen kişilerin memur olması engellenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
İşlenen suçun, 657 sayılı Kanunun 48/A-5 inci maddesinde sayılan nitelikli suçlar kapsamında yer almaması ve almış olduğu cezanın kasten işlenen bir suç nedeniyle verilmemiş olması halinde ilgilinin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle hapis cezasının infazı süresince memuriyeti askıdadır.
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
Hırsızlık suçunun memuriyete ilişkin olarak önemine gelecek olursak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin A bendinin 5'inci alt bendinde memuriyete engel olacak suçlar tahdidi olarak sayılmış olup bu suçlar içerisinde hırsızlık da bulunmaktadır.
Arşiv Kaydı Olan Memur Olabilir Mi? Arşiv kaydı kural olarak memuriyete engel değildir; ancak arşiv kaydına konu olan suçun ne olduğu önem kazanmaktadır. Kişi memur olmaya engel suçlardan birisini işlemiş ise memur olması hiçbir şartta mümkün değildir.
Türk Hukuku'na göre, ceza davası kesinleşmeden memuriyet sonlandırılır mı sorusunun cevabı, ceza davası kesinleşmeden memuriyet sona ermez. Bir kişinin memuriyeti sona erdirilmeden önce ceza davasının sonuçlanması ve mahkumiyet kararının verilmesi gerekmektedir.
T.C. Anayasası'nın 76/1. maddesinde ise “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar” yüz kızartıcı suçlar olarak sayılmıştır.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
İcralık Olan Aday Memurun Memuriyetine Son Verilir Mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin A fıkrasında belirlenen memur olabilmek aranacak genel şartlarda, borçlarından dolayı hak ve alacaklarına haciz konulmasının memuriyete engel olduğuna dair bir hükme yer verilmemiştir.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri