Derece, devlet memurlarının sınıfı içindeki hiyerarşik konumunu gösterir. Daha yüksek derece, daha yüksek maaş ve kıdem anlamına gelir. Derece yükselmesi, 3 yıl boyunca mevcut derecede çalıştıktan ve en az 1 yılını 3. kademede geçirdikten sonra, üst dereceden boş bir kadroya atanma yoluyla gerçekleşir.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
Madde 64- Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
DERECE YÜKSELMESİ: Memurun bulunduğu hiyerarşi içerisinde öğrenim durumu, hizmet yılları, kazanılmış hak aylığı ile emekli keseneğine esas aylığında değerlendirilen hizmet yılları esas alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde üst dereceye yükseltilmesidir.(68,161.mad.)
İlgili 37 soru bulundu
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl, olarak uygulanır." denilmektedir. 1- 25 Şubat 2011 tarihinden sonra göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarih esas alınarak, disiplin cezası almamak koşuluyla, 8 yıl sonra bir kademe ilerlemesinden yararlanabilecektir.
Boş kadronun hangi unvanlı kadro ile kadro derecesine ilişkin bilgi Devlet Personel Başkanlığının e-uygulama modülüne girişi yapılır. Dolu kadro derece değişikliğine ilişkin Devlet Personel Başkanlığının e-uygulama modülüne istenen değişiklikler kaydedilir.
Kademe: Memur, 1. kademede en az 1 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 2. kademeye ilerler. 3. Kademe: Memur, 2. kademede en az 2 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 3. kademeye ilerler. 4. Kademe: Memur, 3. kademede en az 3 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 4. kademeye ilerler.
3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır. Personelin, toplam hizmet yılı, disiplin cezası olup olmadığı, personel otomasyonundan ve özlük dosyasından bilgileri kontrol edilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde müktesebinin ilerleyebileceği derece ve kademesinin tespit edilmesidir. bu derecenin 3. kademesinde 1 yıl bulunarak, kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmektir.
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri belirtilerek önlisans ve lisans mezunu memurların 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmıştır.
Geçmişte ilki 1979'da olmak üzere 1991 ve son olarak da 2005'de olmak üzere üç kere derece artışı yapıldı. Bugüne kadar üç defa uygulanan ilave bir derece artırılması, haklı olarak uygulamadan yararlanamayan memurların beklentisine yol açıyor. Her memur ilave bir derece uygulamasından sadece bir defa yararlanabiliyor.
Derece yükselmesi, memurun göstergesini, ek göstergesini, ek ödemesini, özel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha öncede bu köşeden belirtmiş olduğumuz üzere, yurtdışına çıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir.
Görevden ayrı kalınan süre hizmetten sayılır.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Ölüm izni, devlet memurlarının birinci derece yakınlarının (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) vefatı durumunda kullanabileceği bir izin türüdür. Bu izin acil ve beklenmedik olduğu için genellikle hızlı bir şekilde işleme konulur.
VALİLİKTEN GELEN OLUR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNCE SİZE İLETİLİR. SİZ DE O OLURDAKİ TARİH VE SAYIYI KULLANARAK MEBBİS SİSTEMİ ÜZERİNDEN PERSONELİN DERECE TERFİ İŞLEMİNİ AŞAĞIDAKİ ADIMLARI KULLANARAK YAPARSINIZ.
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Devlet memurları vermiş oldukları hizmet bedelleri için kadro derecesi altında ücret almaktadır. Kadro derecesi yapılan hizmeti ve karşılığında alınan hizmet bedeli olan maaşı en çok etkileyen durumlar arasında gösterilmektedir.
Söz konusu bent hükümlerine göre lise ve dengi okullar üstü yüksek öğrenim sayılmayan 2 yıllık mesleki veya teknik öğretimi bitirenler 10 ncu derecenin 1 inci kademelerinden göreve alınıp 2 nci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
Teknik ve Meslek lisesi mezunu: 12.Derecenin 2.Ka- demesinden başlar, 3 dereceye kadar düşebilir ve bu dereceden emekli olabilir.
KANUN'UN 64'ÜNCÜ MADDESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
(1) 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kurum ve kuruluşların temizlik ile koruma ve güvenlik işlerini yürütmek için gerekli sürekli işçi kadrolarının ihdası, iptali ve kullanılmasına dair hususlar Cumhurbaşkanı kararıyla düzenlenir.
Kadro tıkanıklığı bulunan personel tespit edilerek kadro şubesine bildirilir. Kadro şubesinden bildirilen dolu kadro değişiklikleri ile personelin kadro derece değişikliği yapılır. Yapılan kadro derece değişiklikleri için toplu olur alınır. Alınan terfi onayı terfi listesine, ayrıca HİTAP'a işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri