Yaz mevsiminin lezzetli domateslerini kullanarak kışın da aynı lezzette menemen yemek isteyenlerin kışlık menemenleri Ağustos ayı sonlarında hazırlamış olmaları şarttır. Çünkü Eylül ayının ortaları itibariyle yağmurlar başlayacağı için meyve ve sebze fiyatları artacaktır.
Özellikle Ağustos-Eylül ayları, yaz mevsiminde yetişen domates, biber, fasulye, bezelye gibi besinlerin belli yöntemlerle muhafaza edilerek kış için yapılan hazırlıkların başladığı dönemdir. Ağustos ayında bol bol hasat edilen domates, pişirilip cam kavanozlarda saklandığında uzunca aylar bozulmadan saklanabilir.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Kış için konserve hazırlıkları devam ediyor. Kışlık konservelerin en başında ise domates konservesi yer alıyor. Domates konservelerini kış boyunca tüketebilmek için her yıl ağustos ayının sonlarına doğru hazırlıklar yapılır.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Yeşil biberleri güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra ince ince doğrayın. Sıvı yağda renkleri dönene kadar kavurun. Kavrulan biberlerin üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Kaynayan menemen sosuna tuzu ekleyip karıştırın.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Yumurtaları çok yoğunlaşmadan ocaktan alırsanız daha iyi olur, tavanın ve domateslerin sıcaklığından pişmeye devam edeceği için fazla pişirmemeye gayret edin. İçine yapacağınız peynir ilaveleri de menemeninize harika bir lezzet katacaktır.
Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem. Bu bir iki haftalık dönemi iyi değerlendirin. Patlıcan, bamya, bezelye, kırmızı biber ve taze fasulye de kış aylarında aranan ve konservesi yapılabilen sebzeler.
Kışın afiyetle yenebilecek konserve menemen, mevsiminde yetişmiş enfes kızarmış domates ve kokusuyla cezbeden biberlerden yazın veya sonbaharda hazırlanabilir. Menemen yapmak için seralarda toprak bile görmeden yetişen sebzeleri kullanmak yerine menemen konservesini sadece dolaptan çıkarıp yumurtasını kırmak yeter...
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Ardından sivri biberleri ve kapya biberleri ekleyin ve kavurma işlemini sürdürün. Biberler solmaya başlayınca doğradığınız domatesleri de ekleyin ve kapağını kapatıp, domatesler iyice yumuşayana dek pişirin, yaklaşık 10 dakika yeterli olacaktır.
Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
Kışlık domates sos yapımı Eylül ayının gelmesi ile en çok yapılan tariflerden biri oldu. Kışa hazırlık için yapılan domates sosları konserve olarak yapılıp saklanabilmekte. Eylül ayı ise domates sosu yapımı için en uygun vakit.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Kışlık konserve menemen yapmak için; ilk olarak 250 gr yeşil sivri biberi ince ince doğrayın. Doğradığınız biberleri kenara alın. Ardından 2 buçuk kilo domatesin kabuğunu soyun.
Domates suyunu çekince kavurduğumuz biberleri ilave edip karıştırıyoruz 1 dakika kaynatıyoruz ve tencereyi soğumaya bırakıyoruz. Kilitli buzdolabı poşetine koyup kilitliyoruz. Düzgün bir şekilde derin dondurucuya kaldırıyoruz. Derin Dondurucu İçin Menemen hazır, afiyet olsun.
Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Kaynayan menemene tuzu ekleyin ve karıştırın. Kapağı artık kapatmıyoruz menemenin suyunu çekene kadar yani istediğiniz kıvama gelene kadar bu şekilde pişirin. Biz 2 saat kadar kaynattık.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri