Menengiç kahvesi Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir.
Menengiç (Çitlembik) (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir ağaç türü.
Yabani antepfıstığının aşılanmamış bir hali olan menengiç özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu'da yetişir.
Doymamış yağ asit içeriği açısından iyi bir kaynak olan menengiç kahvesi, A, B1, B6, C, E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca selenyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, bakır, fosfor, kalsiyum, potasyum ve sodyum içeriği de yüksektir.
Menengiç, yaygın olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişen yabani bitki türleri arasında yer alır. Oldukça şifalı bir bitki olması sebebiyle alternatif tıptan, kahve ve sabun yapımına kadar pek çok alanda kullanılır. Halk arasında çitlembik, bıttım, melengiç ve yaban fıstığı olarak da bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle KAFFKA Menengiç Kahvesi 600 gr 89 TL'ye, %10 indirimle Kırkyıl Sütlü Menengiç Kahvesi 200 G 47 TL'ye, %13 indirimle KIRKYIL Sıvı Menengiç Kahvesi Cam Kavanoz 350 g 60 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Menengiç de halk arasında çitlenbik olarak bilinmektedir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklardan oluşan menengiç ağacının boyları 2 ve ya 3 metreye kadar çıkabilir. Menengiç ağacının kırmızımsı ve mor renkli çiçekleri bulunuyor. Menengiç ağacının Latince ismi Pistacia terebinthus olarak bilinmektedir.
Menengiç Bitkisi Nedir
Latince adı Pistacia terebinthus olan menengiç bitkisi boy olarak 10 metreye kadar çıkabilmektedir. Yavaş yavaş ve geç büyüyen bitki olma özelliğine sahiptir. Kuru ve yumuşak topraklarda iyi gelişen ve yetişen bir bitkidir. Kırmızı çiçekleri vardır.
Bıttım ağacı, menengiç olarak da bilinmekte olan bir ağaç türüdür. Aslında bıttım ağacı yaygın olarak bilinmekte olan antep fıstığı ağacının aşılanmamış haline verilen isim olarak ifade edilebilir. Bıttım ağacı Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan yabani bir bitki olma özelliğine sahiptir.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Menengiç kahvesi Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir.
Meyveleri kırmızı ve pembe renkli olan menengiç ağacı Akdeniz ve Ege dışında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriliyor. Menengiç bitkisi başta kahve ve sabun olmak üzere birçok farklı üründe kullanılmaktadır.
Menengiç meyvesi hasatın ardından yıkanarak güneşte kurutulmaktadır. Daha sonra ise tıpkı kahve meyvesi gibi kavrulma işlemi uygulanır. Sonrasında menengiç meyvelerinin rengi koyu kahverengiye dönene kadar kavrulmaktadır. En son adımda ise meyveler macun kıvamına gelince ise ezilir ve kahve elde edilir.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
"Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor.
Çedene; fıstık familyasına mensup olan bir bitkidir. Farklı yörelerde; menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık gibi isimlerle anılır. Çalı türünde olan çedenenin meyvesi yaz aylarında olgunlaşır ve toz haline gelir. Meyvenin olgunlaşmış hali yeşil renktedir.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Tahmis Kahvesi ile özdeşleşen menengiç kahvesi'nin iki çeşiti bulunmaktadır. Sıvı ve Toz menengiç kahvesi olarak ikiye ayrılır. Menengiç Kahvesi başka yörelerde farkı adlarla anılır bunlar, çedene kahvesi, bıttım kahvesi, çitlembik kahvesi, melengiç kahvesi olarak anılır.
Menengiç kahvesi aslında kahve çekirdeklerinden değil, Latince ismi pistacia terebinthus olan ve ülkemizde menengiç olarak anılan bir ağacın meyvelerinden elde edilen bir kahve. Yani aslında kahve değil.
Menengiç ağacı veya halk dilinde çitlembik olarak bilinir, İran'a özgü bir bitki türüdür. Menengiç, Fas'ın batı bölgelerinden Akdeniz bölgesine yayılmış bir coğrafyada yetişmektedir. Ülkemizde Gaziantep ve çevresinde yaygın olarak tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri