Hastanelerde tüm bu işlemleri yaptırmak için kayıt olmak gerekmektedir. Hastaların kayıt işlemlerini gerçekleştiren kişilere hasta kayıt yetkilisi denir.
Hasta danışmanı, sağlık kurumuna başvuran hastaların randevularını oluşturan, hastalıkla ilgili bölüme yönlendirme yapan kişidir. Hasta danışmanları hem devlet hastanesinde hem de özel kliniklerde görev yapabilir.
Hasta kabul sorumlusu, hastaneye gelen hastalar ile ilgili tüm kişisel bilgileri hastane işletim sisteminin veri tabanında kayıt altına alınmasını sağlayan kişidir.
Hasta Kayıt ve Kabul Tıp Sekreterliği, Tıbbi Sekreterlik Hasta Kabul Danışmanlığı ve Hasta Kabul Sekreterliği gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurslardan başarıyla mezun olanlar bu meslekte iş bulabilir. Alınan sertifikanın e-Devlet üzerinden sorgulanabilmesi işe alım şartlarından biridir.
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş/çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alan, arşivleyen kişidir.
İlgili 28 soru bulundu
Hasta kabul sekreteri, sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş/çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alan, arşivleyen kişidir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programını bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince, Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) unvanı verilmektedir (Kaplan ve Köksal, 2017).
Tıbbi sekreterlik mesleği için okunabilecek en ideal bölüm, tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümüdür. 2 yıllık ön lisans sağlık bölümleri arasında olan tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümü, tıbbi sekreter olabilmek için ilk tercih edilmesi gereken bölümdür.
eleman.net verilerine göre, Hasta Kayıt Kabul 2023 yılında ortalama 14.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hasta Kayıt Kabul , Ocak 2023 yılında ortalama 11.003 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.996 TL maaş alıyordu.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler hasta kabul sekreteri olarak çalışabilir. Fakat bu bölümü okumamış olan kişiler, çeşitli kurs merkezlerinden Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi alarak bu mesleği icra edebilir.
Tıbbi sekreter ile hasta kabul sekreteri her ne kadar birbirine benziyor gibi anlaşılsa da aralarında bazı farklar bulunur. Tıbbi sekreter hastaların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesini sağlar. Hasta ile doktorlar arasındaki koordinasyonu ise hasta kabul sekreteri oluşturur.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler tıbbi sekreter olarak çalışabilir. Aynı zamanda bu bölümü okumamış olan üniversite mezunları da Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılıp sertifika alarak bu mesleği yapabilir.
Kayıt görevlisi, bir işletmede çalışan kişilerin kayıtlarının tutulmasını sağlayan bir pozisyondur. Kayıt görevlisi, çalışanların özlük bilgilerini, çalışma sürelerini, ücretlerini ve diğer önemli bilgileri güncel tutmakla sorumludur.
Nasıl Tıbbi Sekreter Olunur? Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir.
Hasta karşılama ve yönlendirme personeli, acil müdahale için gelen hastaların giriş ve tahlillerinin takibinden öncelikle sorumludur. Daha sonra kabinlerin bulunduğu gözlem odasında bulunan hastaların işlemlerine yardımcı olur. Belirli zaman aralıklarıyla hastalara bir ihtiyaçları olup olmadığını sorar.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Hasta Kabul Sekreteri Olmak İçin Şartlar Nedir? Hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ortaöğretim mezunu olmak ve “Tıbbi Sekreterlik- Hasta Kabul İşlemleri Sertifikası” na sahip olmak gerekli şartlardır. Tabi bunun yanında çalışılacak ortamın şartlarına uygun olmak gerekmektedir.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik çalışma saatleri kamu sektöründe 09.00 ile 17.00 şeklindedir. Özel sektörde çalışma saati kurum politikaları doğrultusunda değişkenlik gösterir. Tıbbi sekreterler özel sektörde vardiyalı olarak haftada en çok 45 saat çalışırlar.
Hasta danışmanı olmak için 2 yıl üniversite eğitimi alınır. Fakat hasta danışmanı pozisyonunda çalışmak için üniversite eğitimi şart değildir. Örneğin lise mezunu olup Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi alan kişiler de bu mesleği yapabilir. Bu eğitimin süresi ise ortalama 1-2 ay sürer.
Tıbbi sekreterler, sağlık kurumlarında çalışan ve tıbbi kayıtların yönetiminde önemli bir rol oynayan profesyonellerdir. Bu nedenle, tıbbi sekreterlerin giydiği forma da önemlidir. Tıbbi sekreterler genellikle alt-üst takım olarak farklı tasarımlı formalar tercih etmektedirler.
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir.
Hasta kabul görevlisi olabilmek için hasta kabul sekreterliği eğitimlerine girip hasta kabul sertifikası alınır. Sonrasında hasta kayıt kabul ilanlarına bakıldığında şartları en uygun olan ilana başvuru yapılır. Aday bir mülakatın ardından sonra işe alınabilir.
İşleri arasında telefonlara yanıt vermek, randevuları ayarlamak, hastaların tıbbi kayıtlarını tutmak ve gerektiğinde hastaları yönlendirmek yer alabilir. Tıbbi sekreterler ayrıca sağlık sigortası bilgilerini doğrulayabilir ve tıbbi faturalandırmayla ilgili görevleri de yerine getirebilirler.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmanız yada mesleki eğitime tabii tutulmanız gerekmektedir. Eski sağlık kanun ve yönetmeliklerine göre, bu personellerin üniversitelerde ilgili ön lisans programlarından diploma sahibi olması gerekliydi.
Ülkemizde özellikle kamu kesiminde görev yapan hemşireler kurumlarında hemşirelik hizmetleri yanında tıbbi sekreter olarak da çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri