Bir fincan süt için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi cezveye konulur, isteğe göre şeker ilave edilir, kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Bir dakika dinlendirilip servis yapılır. Menengiç kahvesi su ile sade olarak da pişirebilir.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen menengiç ağacının meyvelerinden üretilen menengiç kahvesi oldukça önemli bir kahve çeşididir. Menengiç kahvesi, menengiç ağacı meyvesinin olgunlaştıktan sonra kavrulup toz haline getirilmesiyle elde ediliyor.
100 gram menengiç kahvesi yaklaşık 594 kalori ve yaklaşık 21 gram protein içerir. Neredeyse 52 gramı yağdır ve 2 gram da lif bulunur. Menengiç kahvesi içindekiler sayesinde güçlü bir yağ ve protein deposu olarak kabul edilir.
Türk kahvesine benzerliğiyle dikkat çeken menengiç kahvesi, özellikle kafeinle sorunu olanlar için lezzetli bir alternatiftir. Çalı formunda bir fıstık ağacı olan Pistacia terebinthusun meyvesinin kavrulmasıyla elde edilen bu kahve türünün içerisinde önemli mineral ve elementler var.
İlgili 18 soru bulundu
Antep fıstığının benzeri bir ağaç türü olan menengiç ağacının meyvelerinden elde edilen Menengiç Kahvesi etkileyici kokusu, aromalı tadı ve yumuşak içimi ile ağızda hoş bir tat bırakır.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
İçerisi, E vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Ancak menengiç kahvesinin yağ oranı yüksek olduğu ve vücuda zararlı ağır metaller içerdiği için günde 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.
Menengiç kahvesini yaparken şekeri damak zevkinize göre ayarlamalısınız. Menengiç kahvesini süt ile yapabileceğiniz gibi su ile de yapabilirsiniz.
MENENGİÇ KAHVESİ HANGİ YÖREYE AİT
Bir ağaç türü olan menengiç bitkisi İran'a özgü bir bitki türüdür. Ayrıca ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde tüketimi yapılan menengiç kahvesi daha çok Şanlıurfa'nın kendine özgü bir kahvesi olarak anılmaktadır.
MENENGİÇ NASIL TÜKETİLİR? Menengiç bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Keyfe Sütlü Menengiç Kahvesi 150 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Menengiç ağacının fıstık şeklindeki meyvesi kavrulduğunda hafif karamel kokusuyla birlikte, hafif narenciye ve çam lezzeti bir araya gelir. Baharatlı ve odunsu aromalı belirgin bir lezzete sahip olan menengiç kahvesi son dönemlerde sağlığa faydaları nedeniyle oldukça popüler bir içecektir.
Kaynayan kahve 1-2 dakika ocakta kaynatılarak, fincana alınır. Menengiç kahvesinin özelliği sürekli üzerinde kaymak birikmesidir.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
müthiş bir tadı vardır, sanki sütlü gibi, ama çok farklı, anlatılır gibi değil. içindeki tanecikler en sonunda kaldığında, tadına doyamadığınız için onları da yemeye kalkabilirsiniz. yapmayın. oldukça acıdır.
Menengiç ağacındaki meyvelerin kurutulması ve ardından öğütülmesi ile elde edilen menengiç kahvesi, yumuşak bir tada sahiptir. Lezzetli bir kahve çeşidi olmasının yanı sıra aynı zamanda sağlık için de faydalı besinleri içeriğinde tutar.
Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.
Türkiye'de birçok yörede yetişen bu ağaçta yetişen meyvenin sağlığa çok faydası bulunmaktadır. Mor ve kırmızı ağaçlara sahip olan menengiç ağacının boyu 3 metreye kadar uzayabilmektedir. Menengiç ağacı yapraklarından çeşitli yağlar yapılabilmektedir ve bu yağlar idrar söktürücü özelliği taşımaktadır.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Kürt kahvesi diğer adıyla menengiç kahvesi, aslında Güneydoğu Anadolu'da çok eski zamanlardan bu yana yapılan bir kahve çeşidi. Zamanında Kürt kahve ismiyle ün yapmış olsa da, aslında bugün menengiç kahvesi olarak bilinen, yabani bir fıstık çeşidi olan menengiçten yapılan bir kahve türü.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%43 indirimle Hakkı Efendi Menengiç Kahvesi 200 Gr 29 TL'ye, %48 indirimle Kahvecibey 200 gr Sütlü Menengiç Kahvesi 29 TL'ye, %27 indirimle Menengiç Kahvesi (500gr) 89 TL'ye, %8 indirimle Has kahve Sütlü Menengiç Kahvesi 12'li 100 gr 229 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri