Menengiç kahvesini süt ile yapabileceğiniz gibi su ile de yapabilirsiniz. Menengiç kahvesini aktarlarda bulabileceğiniz gibi çeşitli internet sitelerinden de bulabilirsiniz.
Ülkemizde İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu ağaç, halk arasında 'çedene, çitlembik, çıtlık' gibi isimlerle de tanınır. Bu ağaçtan elde edilen meyveler önce kurutulup kavruluyor, ardından öğütülüyor. İsteğe göre su veya süt ile hazırlanabilse de sütlü olanı daha çok ilgi görüyor.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Menengiç Kahvesi Neyden Yapılır? Menengiç sakızağacı familyasına ait bir çalı türüdür. Aşılanmamış Antep fıstığı ağacı olarak da tanınan bu ağacın boyu 2 metreye kadar uzayabilmektedir. Menengiç ağacının meyveleri kahve yapımının yanı sıra çerez ve börek içi malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
İlgili 34 soru bulundu
Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
MENENGİÇ NASIL TÜKETİLİR? Menengiç bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Kaynayan kahve 1-2 dakika ocakta kaynatılarak, fincana alınır. Menengiç kahvesinin özelliği sürekli üzerinde kaymak birikmesidir.
Menengiç kahvesinde kurşun, kadmiyum ve alüminyum gibi zararlı metaller bulunur. Aşırı menengiç kahvesi tüketimi ağır metal zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle menengiç kahvesinin süzülerek içilmesi önerilir.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
Cezveyi ocağa alıp kısık ateşte sütü biraz ısıttıktan sonra üzerine kişi başına 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi dökün ve yavaş yavaş karıştırın (bu aşamada isteğe göre şeker eklenebilir). Kahve köpürmeye başladığında ocaktan uzaklaştırıp kaşık yardımıyla köpüğünü alın ve fincan/fincanlara dökün.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir.
Öncelikle bir cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi ilave edin. Daha sonra üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ilave edin. Ardından sütle yapmaya karar verdiyseniz eğer menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Peki, menengiç kahvesi bozulur mu? Menengiç kahvesini cam bir kapta, güneş ışığından uzak bir alanda ve nemli olmayan bir ortamda ağzının sıkıca kapatılarak saklanması gerekir. Saklama koşullarına uyulmadığında menengiç kahvesi özelliğini kaybeder.
Günün her saatinde içilebilen kahve çeşitlerinden biri de menengiç kahvesidir. Menengiç kahvesi yumuşak içimi ve aroması ile farklı bir tada sahiptir. Diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak Türkiye'de yetişen menengiç ağacının meyvelerinden elde edilir.
Menengiç nasıl toz haline getirilir? Önce menengiç meyveleri toplanır, güneşte kurutulur ve koyu kahverengiye dönene kadar kavrulur. Bu kavurma işleminden sonra, macun haline gelene kadar püre haline getirilir. Kurumaya bırakılır ve toz hale getirilir.
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%43 indirimle Hakkı Efendi Menengiç Kahvesi 200 Gr 29 TL'ye, %48 indirimle Kahvecibey 200 gr Sütlü Menengiç Kahvesi 29 TL'ye, %27 indirimle Menengiç Kahvesi (500gr) 89 TL'ye, %8 indirimle Has kahve Sütlü Menengiç Kahvesi 12'li 100 gr 229 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Düzenli kan dolaşımına yardımcı olurken kalp hastalıkları riskini azaltmakta, buna bağlı olarak VLDL sentezini baskılayarak LDL sentezini engeller ki; bu da kalp- damar hastaları için en önemli bulgudur. Diyabet (Şeker) hastalarında kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.
Menengiç yağı ayrıca saç sağlığına da faydalıdır. Saç derisindeki iltihaplanmayı azaltarak kepeklenmeyi önler ve saçların daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Ayrıca saçların daha parlak ve hacimli görünmesine de yardımcı olur. Menengiç yağı, saç sağlığına birçok fayda sağlayan doğal bir yağdır.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri