Cezveye 2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi, 2 tatlı kaşığı şeker ve 2 fincan süt ekleyin, ocakta karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.
Sütle yapılan menengiç kahvesi kendinden tatlı olsa da arzuya göre şeker eklenebilir.
Düzenli kan dolaşımına yardımcı olurken kalp hastalıkları riskini azaltmakta, buna bağlı olarak VLDL sentezini baskılayarak LDL sentezini engeller ki; bu da kalp- damar hastaları için en önemli bulgudur. Diyabet (Şeker) hastalarında kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.
Doymamış yağ asit içeriği açısından iyi bir kaynak olan menengiç kahvesi, A, B1, B6, C, E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca selenyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, bakır, fosfor, kalsiyum, potasyum ve sodyum içeriği de yüksektir.
Özellikle diyet sırasında oluşan kabızlığın önlenmesini sağlayan içecek, toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Vücutta biriken fazla suyun atımını da sağlayan menengiç kahvesi, ödem atımını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
İlgili 25 soru bulundu
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Kalori Bilgisi Menengiç Kahvesi Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 594 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Tatlı Kaşığı yani 5 gramlık miktarında Menengiç Kahvesi 30 kalori bulunmaktadır. Menengiç kahvesi, ülkemizde yetişen yabani antep fıstıklarının öğütülmesiyle elde edilen bir kahvedir.
Böbrek sağlığını korur ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye, kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Menengiç kahvesi içerdiği protein sayesinde kasları besler ve yağ yakımını kolaylaştırır.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Antiseptik etkisi vardır. Öksürüğü yatıştırır. Balgam vb boğaz'da oluşan anormal yapılara karşı iyi gelir. Kafein içermez, Kafein'e bağlı rahatsızlıklar için önleyicidir.
Sağlığa faydaları bulunan menengiç bitkisi, kuruyemiş ya da kahve olarak tüketilir. Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Şeker Hastaları kahve içebilir. Ancak mümkünse şekersiz olması ve günde bir fincanı geçmemesinde fayda var. Kahvenin kan glikozunu yani şekerini düşürücü etkisi vardır. Ayrıca içerdiği polifenol gibi maddelerle ileri yaşlardaki felç riskinide azalttığı biliniyor.
Kafein Tip 2 şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini yükseltebilmektedir. Bunun yanı sıra kafein insülin direncini de artırmaktadır. İnsülin direnci sebebiyle kan dolaşımında bulunan şeker hücre içine alınamamakta ve kullanılamamaktadır. Bunun sonucu olarak kan şeker seviyesi yükselmektedir.
Yüksek kolesterolün düşürür. Kalp ve damar sağlığını korur. Az su tüketiminden kaynaklı böbreklerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olur. Demir kaynağı bakımından oldukça zengin olan menengiç kahvesi, kansızlığa da iyi gelir.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
* Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. * Kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir. Kahve içmenin adet kesici bir özelliğe sahip olmadığı bilinmektedir.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir.
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun, ardından üzerine yine kişi sbaşı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Sütle yapmaya karar verdiyseniz menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Menengiç kahvesi tüketiminden sonra insan vücudunda herhangi bir yan etki ortaya çıkmaz. Ancak her bitki gibi bu bitkiyi de çok fazla tüketmek, sizin için sakıncalı olabilir.
İçerisi, E vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Ancak menengiç kahvesinin yağ oranı yüksek olduğu ve vücuda zararlı ağır metaller içerdiği için günde 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.
1 Fincan (Normal) Şekerli Menengiç Kahvesi 81,47 kaloridir. Şekerli Menengiç Kahvesi içeriğinde 5,97 Karbonhidrat(g), 3,43 Protein(g), 4,93 yağ(g), 0,10 lif(g), 35,85 Sodyum(mg), 111,31 potasyum(mg), 93,73 Kalsiyum(mg), 95,41 A Vitamini(ui), 1,07 C Vitamini(mg), 0,43 ve Demir barındırır.
Besin Değerleri 1 fincan sade Türk Kahvesi 7 (kcal) kalori değerine sahiptir. 1 fincan Türk Kahvesi (sade) 0.06 gram karbonhidrat içerir. 1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri