Rubailerde aşk, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi,tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir. Rubai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır.
Fars edebiyatında ortaya çıktıktan sonra Arap ve Türk edebiyatına geçen rubai, dört mısradan oluşan küçük nazım şeklidir. Özel aruz kalıplarıyla yazılan rubailerde genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dize kafiyeli olur, üçüncü dize ise serbest bırakılır.
Dört mısradan oluşan nazım şekline rubâî denir. Kafiye düzeni genellikle aaxa şeklindedir. Ancak xaxa ve aaaa şeklinde kafiyeli rubâîlerde vardır. Rubâî'yi dört mısralık nazm ve tuyuğ'dan ayıran en önemli özellik veznidir.
Rubailer kendine özel bir ölçü içerirler. Bu ölçünün içerisinde 24 kalıp bulunur. Ağırlıklı olarak mahlasız şekilde ortaya çıkan şiir türlerdir. “aaxa” ve “aaaa” biçiminde yazılmış bir kafiye düzenleri vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Rubai aruz ölçüsünün 24 kalıbıyla yazılır. Tuyuğ sadece fâ i lâ tün / fâ i lâ tün / fâ i lün kalıbıyla yazılır. Rubaide mahlas yoktur genelde. Aralarındaki tek fark ölçüsünde.
Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir. 14. yüzyıl şairi Kadı Burhanettin bu türün kurucusu sayılır.
Rubailer dört mısradan oluştukları için şairin söylemek istedikleri, sanat ve üslubun gölgesinde kalmaz. Rubailer de Divan edebiyatının diğer nazım biçimleri gibi aruz ölçüsüyle yazılmıştır. Rubai, ahreb ve ahrem adları verilen iki grup vezinle yazılır.
Öz. Anonim halk edebiyatı nazım şekillerinden mâni ile Klasik Türk edebiyatı nazım şekillerinden tuyuğ ve rubâî, Türk şiirinde tek dörtlükten oluşan nazım şekilleri olarak bilinmektedir.
Arapça'da “dörtlü, dörtlük” anlamına gelen rubâî kelimesi (çoğulu rubâiyyât) edebiyatta dört mısradan meydana gelen şiirlere verilen addır.
1909'da Londralı iki ciltçiye dünyanın en muhteşem kitabını hazırlama görevi verilmişti: Ömer Hayyam'ın Rubaileri.
Filozof, matematikçi, astronom ve şair Ömer Hayyam, 1048 ve 1131 yılları arasında İran'da yaşadı. Başarıları arasında zamanın en hassas güneş takvimini oluşturması vardı ancak ölümünden çok sonra rubai olarak bilinen dörtlük şiirleriyle ünlendi.
Tasavvuf, felsefe, ölüm gibi konular işlenir. Tuyuğ nazım biçiminde tek bir aruz ölçüsü kullanılır, bu yönüyle divan edebiyatındaki rubai nazım biçiminden ayrılır. Aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün babıyla kaleme alınır. Sayısı çok olmamakla beraber fâilâtün fâilâtün fâilün babıyla yazılmayan tuyuğlar da bulunur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Tuyuğ dört mısralık nazım türüne verilen isimdir. Eski Türk şiirindeki dörtlüklerden oluşan tuyuğ aaxa kafiye düzenine sahiptir.
İslam medeniyetinin altın çağı olarak nitelendirilen 11 ve 12'nci yüzyıllarda (1048-1131) Büyük Selçuklu Devleti'nin egemenliğinde bulunan Nişabur'da dünyaya gelen Ömer Hayyam, diğer birçok alanda eser vermesine rağmen rubai tarzında yazdığı şiirleri ile tanınarak dünyada bu tarzın öncüsü olarak kabul ediliyor.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir. Matladan başka mısra tekrarlanırsa "reddi mısra" denir.
Rubainin özellikleri
Kafiye düzeni aaxa ya da aaaa biçimindedir. Rubailerde aşk, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi,tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir.
“Dize”nin yanında ise “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri bulunmaktadır. İslâmiyet öncesindeki dönemlerde Türk şiirinde ve halk şiirinde “dörtlük', klasik Türk şiiri diğer tabiri ile divan şiirinde “beyit”, çağdaş Türk şiirinde ise “dize” nazım birimi olarak kullanılmış durumdadır.
15 beyitten daha fazla beyit sayısı ile yazılan gazellere gazel-i mutavvel denir. Genellikle aşk, güzellik, şarap, ayrılık, gibi lirik konular işlenir. Konu olarak halk edebiyatındaki koşma biçimine benzer.
-Halk edebiyatında maninin, divan edebiyatında ise rubainin karşılığı olarak görülür. -Rubai gibi tek dörtlükten oluşan tuyuğ, aruzun sadece “fâilâtün, fâilâtün, fâilün” kalıbıyla yazılır. -Rubaide olduğu gibi düşünce ağırlıklı konular işlenir. -Divan edebiyatında Kadı Burhaneddin bu türün en önemli şairidir.
türklerin divan şiirine kazandırdığı nazım şeklidir.maninin divan edebiyatındaki karşılığı sayılabilir. klasik türk edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. tek dörtlükten oluşur.
Edebiyatta murabba yoğun olarak kullanılmaktadır. Dörder satırlık bendler ile yazılan şiirler için kullanılmıştır. Genellikle en kısa 4 ya da 5 en uzun ise 8 bendden oluşan nazım şekline murabba adı verilmektedir. Şiirlerin dörtlük ile yazılmasından dolayı murabba ismi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri