Menopozda hormon takviyesi kilo aldırıyor mu? Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur. Menopoz sırasında kilo alınması olası bir durumdur.
Menopoz döneminde hızla kilo almamak için yüksek enerjili, işlenmiş besinler ve basit karbonhidratlardan (çikolata, kurabiye, şekerli çay, reçel vb.) kaçının. Kompleks karbonhidrat kaynakları olan çavdar ekmeği, tahıllı gevrekler, yulaf, meyve, nohut, mercimek tercih ederek porsiyon kontrolü dahilinde tüketin.
Kuru baklagiller, tam buğday ekmeği, sebze ve kabuklu meyveler ve yulaf posadan zengindir. Gün içerisine yayarak bol su için. Günde en az 2 lt su içmek metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kırmızı et tüketiminizi azaltarak yerine balık, tavuk veya hindi tüketebilirsiniz.
Menopoz döneminde aşırı kilo genellikle sağlıksız beslenen ve yeterince hareket etmeyen kadınların karşılaştığı bir durumdur. Zaten kilo fazlası söz konusu ise menopozla birlikte, metabolizma hızının düşmesine bağlı olarak kilo alma artar. Kilo aldıkça hormonal denge bozulur ve metabolizma daha da yavaşlar.
Hormon kullanılması, menopozun getirdiği sorunları (sıcak basmaları, uyku bozuklukları, vaginal kuruluk, idrar yolları hastalıkları, psikolojik sıkıntılar ) büyük ölçüde önlüyor. Osteoporoz ve buna bağlı gelişen kemik kırılmaları önemli ölçüde azalıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Düşük hormon seviyeleri: Menopozla, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon seviyeleri değiştiğinden, osteoporoz, kalp hastalığı ve inme gibi sağlık riskleri geliştirebilirsiniz.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Ayrıca hormonsal değişiklikler ve fiziksel aktivitelerin azalması kas kütlesi kaybına da neden olabilir. Yetersiz uyku, artan insülin direnci gibi çeşitli faktörler de menopoz öncesi dönemde kilo alımlarıyla ilişkilidir. Bu gibi faktörler kilo alımına neden olduğu gibi kilo vermeyi de zorlaştırmaktadır.
Dyt ve Uzm.Klinik Psikolog Merve Öz, değişen hormon seviyeleri, fiziksel aktivite değişiklikleri, tıbbi durumlar, ilaç kullanımı, iştah değişikleri veya diyet gereksinimlerinizdeki değişikliklerin menopoz sırasında özellikle göbek bölgesindeki artışa neden olabileceğine işaret etti.
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese, bel çevresinden kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma artar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise karın ve bel bölgesindeki yağ oranı 2'ye katlanır.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Aynı zamanda az hareket etmek, fazla kilo durumu, karbonhidrat ve tuzu fazlasıyla tüketmek gibi nedenler olabilir. Menopoz döneminin ve stresli bir ruh halinin de ödeme sebep olduğu bilinmektedir.Beslenme durumunun bozukluğu ve kullanılan ilaçlar da şişkinliğe sebep olan nedenlerdendir.
Menopoza geçiş genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Genellikle yaklaşık yedi yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir ve bunu etkileyen sigara kullanımı, ırk ve etnik köken gibi çeşitli faktörlerdir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri