Menopoz çağındaki kadınlarda %2 oranında basit kistler izlenebilir.
Kistlerin bazen içi sıvı dolu bazen sert yapıda cep veya keseler olduğunu ifade eden Dr. Kavasoğlu, "Bunların çoğu bir rahatsızlık vermez, zararsızdır ve tedavisiz birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak menopoz dönemindeki kistler kötü huylu olmaya eğilimlidir.
Özetle, endometriozis yumurtalık kapasitesini azaltabilen ve bu nedenle erken menopoz riski oluşturabilen bir hastalıktır. Tabii ki her endometriozis hastasında bu durum gelişmez. Fakat büyük çikolata kistleri ve yapılan çok sayıda kist ameliyatları yumurtalık kapasitesini azaltarak erken menopoza yol açabilir.
Çünkü endometriozisin menopoz döneminde gelişmesi çok mümkün değildir. Mevcut hastalık, menopozdan sonra nadiren, daha belirgin hale gelebilir. Genelde kişiler, geriye dönük olarak sorgulandığında hepsinin geçmişinde adet gördükleri dönemde çikolata kisti ile uyumlu sıkıntılarının olduğu tespit edilir.
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir? Ağrılı veya düzensiz adet döngüsü, ağrı kesiciyle geçmeyen adet sancısı, karın-bel veya pelvis ağrısı, düzensiz adet kanaması, ağrılı cinsel birleşme ve kısırlık görülebilir.
Kadın için hassas bir dönem olan menopozda, memelerde doku ve yağ kaybı olur, meme dokusunun yoğunluğu azalır, küçülmeye başlayabilir ve yumrular hissedilebilir. Bunların çoğu kanser değildir ve iyi huylu değişiklikler olarak tanımlanır.
Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Bu durumda, karında ağrı ve şişlik, adet öncesi ve adet döneminde pelvik ağrı, düzensiz adet kanamaları, bağırsak hareketleri sırasında ağrı hissi, sırt ve bel ağrıları, mide bulantısı ve kusma, kısırlık, hormonal dengesizlik ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler görülür.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çikolata kisti olan hastalarda da endometriozisin tüm belirtileri (ağrı, infertilite) görülebilir. Bazı hastalarda hiçbir şikayet olmayabilir. Normal jinekolojik muayenede saptanabilir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Menopozda sıklıkla rahim ağzı (serviks) iyice küçülür ve tıkanabilir. Bu da rahmin içinde sıvı birikmesine yol açıp ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kadınlık organlarına ait enfeksiyonlar da ağrıya yol açabilir.
İdrar kullanılarak yapılan testler evde kullanmak için uygundur. Bu testlerde kullanılan çubuklar idrardaki FSH hormonuna karşı duyarlıdır. İdrar ile yapılan testler FSH düzeyini değer olarak değil sadece FSH yüksek mi değil mi onu verir. Kan testleri ise parmaktan alınacak birkaç damla kan ile yapılabilir.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri