Evlilik erkeğin ölümü ile sona ermiş ve kadın da hamile değilse, iddet süresi dört ay on gündür. “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.” (el-Bakara, 2/234).
İlahiyat Fakültesi Dergisi 15 (2002), s.113. “Tereddüt yaşamanız halinde,22 (kocaları tarafından boşanmış) kadınlarınızdan âdetten kesilenlerin iddeti üç aydır. Âdet görmeyenlerin iddeti de öyle. Hamilelerin beklemeleri gereken süre, çocuklarını doğuruncaya kadardır.
Eğer illet bu olsaydı boşanan, kocası ölen ve hamile olan kadınların iddet süreleri farklı olmaz- dı. Oysa boşanan kadınlara üç kur' (hayız veya temizlik) dönemi, kocası ölenlere de dört ay on gün iddet beklemeleri emredilmiştir.
İddet süresinin hesabı için her şeyden önce gereken bilgi, boşanma kararının ne zaman kesinleştiğidir. Eğer boşanma kararının kesinleştiği tarih net olarak biliniyorsa bu tarihin üzerine 300 gün eklenerek iddet süresinin ne zaman sona erdiği hesaplanabilir.
İddet süresi, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 gündür. Bir başka deyişle, evliliği sona eren kadın, 300 günlük bekleme süresi (iddet müddeti) dolmadan evlenemez. Fakat, kadının, iddet müddeti olan 300 günlük süreyi beklemeden de evlenebilmesi belirli hallerde mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu'nun 132. maddesi, boşanma ya da eşin ölümü sonrası kadının 300 gün boyunca yeniden evlenemeyeceğini belirtir. Ancak bu süre, boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren başlar ve kadının yeniden hamile kalmadığını bir sağlık raporuyla ispatlaması halinde bu süre kaldırılabilir.
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.
Kadın, iddet müddeti kaldırma davası açtıktan sonra mahkeme tarafından bir hastaneye gönderilir. Kadının hastaneden alınan resmi sağlık raporu, hastane tarafından mahkeme dosyasına gönderilir. Rapor, kadının hamile olmadığını kanıtlar nitelikteyse iddet müddeti mahkeme tarafından kaldırılır.
Konuyla ilgili âyet-i kerîme şu şekildedir: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi ken- dilerine dört ay on gün (iddet) beklerler. Sürelerini bitirince artık kendileri için meşru olanı yapmalarında size bir günah yoktur.
İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır? İddet müddeti kendiliğinden bu sürenin (boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün) sona ermesiyle kalkar.
Geçerli (sahih) bir evlilikten sonra kocanın ölümü halinde evlilik içinde cinsel ilişki (zifaf) gerçekleşmiş olsun veya olmasın kadının iddet beklemesi gerekir.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Necmettin Nursaçan'da bu soruya boşandıktan sonra çiftlerin iki ayrı birey olduğunu aynı evde kalmalarının caiz olmadığını belirtti. Nursaçan, mecburiyet olduğu takdirde ise mahremiyet kurallarına uyularak ayrı odalarda ve çok dikkat edilerek yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Menopoza girdiniz ve artık adet kanaması dönemlerinizin geçmişte kaldığını düşündüğünüz halde aniden, tekrar kanama başladınız. Kanamanız büyük olasılıkla vajinal atrofi, vajinal kuruluk, rahimde myom (uterus fibroidleri) veya polip gibi kanser olmayan bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Buna göre, menopoz dönemine girdikten sonra devamlı kanama gören kadın, her namaz vakti için abdest alır, abdest bozan başka bir hâl meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği kadar namaz kılar ve diğer ibadetleri yapar.
İddet süresinin kaldırılması da dava yoluyla mümkün olmaktadır. Türk Medeni Kanunumuzun 132. maddesinin 2. ve 3. fıkraları: "Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır."
Bekleme süresi içerisinde kadının başka birinden hamile kalması durumunda ise o kişi ile evlenebilmesi için iddet müddetini beklemesi zorunludur.
İddet, kendisine sebebiyet veren olaya göre boşanma veya ölüm iddeti olarak ikiye ayrılarak incelendiği gibi iddet süresine göre hayız, hamilelik ve süreli iddet şeklinde de ayırıma tabi tutulabilir.
İddet müddeti beklemeden evlenilebilir mi? Eğer kadın iddet süresini beklemek istemiyorsa, süreyi kaldırmak adına dava açabilir. Eğer davayı kazanırsa, süreyi beklemeden evlenebilir.
İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün sonra süre bitimiyle otomatik kalkar. Bu 300 günlük süreyi beklemeden evlilik yapmak isteyen kişiler iddet müddeti kaldırma davası açması gerekmektedir.
Bekleme süresinin kaldırılması davası görevli mahkeme Aile Mahkemesi'dir. Bulunulan yerde Aile Mahkemesi olmaması durumunda ise Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açılabilir. Türk Medeni Kanunu 132. Madde uyarınca bekleme süresinin kaldırılması davası düzenlenmektedir.
Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir. Bu ayrılıktan sonra kadın, başka bir erkek ile hileli olmayan bir evlilik yapmadıkça ve bu evlilik boşama ya da ölüm ile sona ermedikçe ilk eşi ile tekrar bir araya gelmesi mümkün değildir (el-Bakara 2/230).
Birincisi eski eşlerin tekrar birbiriyle evlenmek istemesidir. Eğer boşandığınız eşinizle yeniden evlenmek istiyorsanız herhangi bir süreye tabii değilsiniz. İkinci durumda ise boşanan kadın kendisinin gebe olmadığını ispat ederek bekleme süresinin sonlandırılmasını hakimden talep edebilir.
Özetle kadınsanız ve boşandığınız eşinizle yeniden evlenecekseniz aile mahkemesine başvuru yapmalısınız. Boşandığınız eski eşinizden başka biriyle evlenecekseniz öncelikle aile mahkemesine başvuru yapmalı, akabinde hakim tarafından sevk yazısıyla düzenlenecek doktor raporu aile mahkemesine sunulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri