Mental-motor gelişim yapısal ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimin sonucu olarak çocuğun işlevlerinin değişmesi ve artmasıdır.
Mental retardasyon gelişim döneminde ortaya çıkarak öğrenme ve uyum sağlama işlevlerinde sınırlamalara neden olan, ortalamanın altında zeka seviyesine sahip olma ile karakterize bir zeka geriliği durumudur.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Mental-motor gelişim yapısal ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimin sonucu olarak çocuğun işlevlerinin değişmesi ve artmasıdır.
Zihinsel gelişim, doğumdan önce başlar ve çocuğun çevresindekilerle kurduğu iletişime ve etrafındaki uyarıcılara bağlıdır. Çocuk doğduğu andan itibaren çevresinin farkındadır ve onu keşfetmek ister. Erkenden görülen bu keşif ihtiyacı çocuğun bir yaş civarında yürümeye başlamasıyla hızlanır.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Topa elle veya ayakla vurmak, atılan bir topu yerde ya da havada yakalamaya çalışmak; çocukların el, kol ve ayak kaslarını geliştirir ve kaba motor gelişimi için önemlidir. Dans etmek de vücutta birçok kasın çalışmasını sağlayarak çocuklarda motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
Motor gelişimi, yaşamın ilk 6 yılında büyük ölçüde tamamlanır. Söz konusu yetenekler 6 yaştan itibaren ise hızla artmaya devam eder.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
Kaygı bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk, yeme bozuklukları, öğrenme güçlükleri, fobiler ve obsesif kompulsif bozukluklar mental bozukluklara verebileceğimiz başlıca örnekler. Mental bozukluk, psikolojik işlev bozukluğuna sebep olabiliyor.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Zeka geriliği olarak da bilinen mental retardasyon , bireylerin zihinsel yeteneklerinin ve günlük yaşam becerilerinin yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olmasıdır.
Bebeklerde beyin gelişimi, anne karnında başlar. Bebek rahme tutunduktan birkaç hafta sonra beyin tohumlarını atar. Beynin yapısal özelliklerinin çoğu embriyonik dönem boyunca yani ilk 8 haftada ortaya çıkar. Bu yapı, daha sonra fetal dönemde büyümeye ve gelişmeye devam eder.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
Çocuğun motor gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve 0-6 yaş arasında, yani okul öncesi dönemde büyük ölçüde tamamlanır. Çocuğun motor gelişimi, onun bilişsel ve bedensel gelişimi için önemli olduğu kadar, bağımsız hareket etmesi, kendini ayrı bir birey olarak görebilmesi ve özgüven kazanması açısından da etkilidir.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır.
Gelişim kısıtlılığı olan bebek sahibi olma öyküsü de önemli risk faktörleri arasındadır. Bununla birlikte; genetik bozukluklar, doğumsal anomaliler, enfeksiyon, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek ile kalp hastalıkları da fetal gelişim kısıtlığına yol açabilmektedir.
Gelişim geriliği, Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir psikoloğun klinik değerlendirmesi sonucunda tespit edilebilir. 0-3 yaş arasındaki her bebeğin, en az altı ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılmasında fayda var. 3-6 yaş arasındaysa, en az senede bir defa kontrolden geçmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri