Ölüm ve kayıplar, iş hayatının zorlukları, maddi zorluklar, aile hayatında yaşanan sıkıntılar, ilişkilerin bozulması, manevi değerlerin değişmesi, güvensizlikler, çaresizlikler, köşeye sıkışmış hissetme gibi durumlar mental sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Ruhsal sağlığı bozulan kişi işyerinde konsantrasyon güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlayamaz, zamanla tahammül gücü azalır ve kişilerarası ilişkileri bozulmaya başlar. Uyku kalitesi olmayan kişiler uykuya dalma ve sabah uyanma güçlükleri yaşar. Kişide zamanla tükenmişlik belirtileri ortaya çıkar.
“Mental sağlık nedir?” sorusunu sık sık duysak da cevabını bulmak her zaman kolay olmuyor. Mental sağlık, duygu ve davranışlarımızın uyum içerisinde olması, kendimizle ve çevremizle yapıcı ilişkilere sahip olmamız ve olumsuz duygularla başa çıkma kapasitemizin yüksek olması olarak tanımlanabilir.
Depresyon Nedir? Kişilerin kendini iyi hissetmediği, uzun süre boyunca devam eden, günlük hayatı ciddi anlamda etkileyen psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Motivasyon eksikliği, değersizlik, karamsarlık, suçluluk hissi gibi durumların yaşanmasına neden olabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Majör Depresif Bozukluk artık depresyonun klinik olarak gözlenebilir hale geldiği durumdur. Depresyon çeşitleri içeresinde en şiddetli olanı Major Depresyondur. Depresyona ait bütün olumsuz duygular, düşünceler ve davranışlar yoğun olarak hissedilir.
Sağlıklı uyku psikolojik iyi oluş için temeldir. Uzun sürmeyen ama düzenli egzersiz rutinine sahip olmak, stresle başa çıkmak ve gün içerisindeki olumsuzluklardan uzaklaşmak için en etkili yöntemlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapanlar yapmayanlara göre daha az stresli bir yaşama sahip.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Maddi problemler, manevi problemler, iş hayatı, ev hayatı, evlilik gibi olaylar insanları hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aynı şekilde geçmişte yaşanan travmalar da insan psikolojisinin bozulmasına yol açabilir. Bütün bunlar ele alındığında insanların psikolojilerinin bozulması oldukça normaldir.
Bir psikiyatriste ya da psikoterapiste başvurabileceğiniz durumlar, günlük yaşam sorunları, işle ilgili sorunlar, cinsel yaşamla ilgili sorunlar, aile içi sıkıntılı yaşam olayları, ilişki ve evlilik sorunları, sevilen birinin ölümü ve yas süreci, kronik hastalıklarla birlikte ortaya çıkan psikolojik sorunlar olarak ...
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Konuşmada düzen bozuklukları; tutarsız düzensiz konuşma, sözcük uydurma, düşüncede bloklar, tekrarlayıcı konuşmalar. Davranış bozuklukları; acayip duruşlar, garip çılgınca davranışlar, çocuksu ilkel davranışlar, aşırı hareketlilik, donakalma.
Psikoloğa gidecek kişiler bu konuda büyük bir çekince yaşamaktadır. Ancak psikoloğa gitmek herhangi bir sicil kaydı oluşturmaz.
Akıl hastalıkları tedavi edilemez ve ömür boyu sürer mi? Hayır. Uygun ve erken tedavi edilirse birçok kişi tamamen iyileşir ve bir daha hastalık devresine girmezler. Başkaları içinse akıl hastalığı ömürleri boyunca ortaya çıkabilir ve sürekli tedavi gerektirir.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eğitimi almış hekimlerce değerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi şekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Depresyon ile serotonin seviyesinin azalması; panik belirtileri, aşırı ateş basması, ateş yükselmesi, kafada basınç hissi, mide bulantısı ve huzursuzluk gibi belirtilere neden olabilir. Depresyon esnasında serotonin ve noradrenalin hormonlarının azalması beyin hücrelerinin performansını düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri