İlk e-devlet şifresini almak için PTT veya Konsolosluğa şahsen gidilmesi gerekmektedir. Ancak şahsen gidemeyeceklerin noterden vekaletname vermeleri halinde vekilleri/avukatları, kendilerine vasi atanmış olanlar ise vasileri aracılığıyla e-devlet şifresini alabilir.
Mahkeme kararı ile vasi tayin edilmiş kişiler vasisi oldukları kişi adına şifre alabilmektedir. Bunun için; vasi tayin edildiklerine ilişkin mahkeme kararının aslı ve şifre tesliminde geçerli kimlik belgelerinden birinin ibrazı gerekmektedir.
Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-Devlet Kapısı şifresi temin edebilirler.
Vekilin kimliğini ibraz etmesi, .e-Devlet Kapısı taahhütnamesinin vekil tarafından vekaleten imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vekil olarak alınabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Şifrenin unutulması, kaybedilmesi durumunda e-Devlet Kapısı profiline cep telefonu ve e-posta bilgilerini girmiş kullanıcılar şifre yenilemesi yapabilir. Profilde belirtilmiş cep telefonuna kısa mesaj olarak gelecek onay kodunu sisteme girerek yeni bir şifre oluşturulabilmektedir.
Paylaş: 65 yaş üstü vatandaşlarımız için Adrese Teslim e-Devlet Kapısı Şifre Dağıtım hizmeti Ankara ve İstanbul'dan sonra tüm Türkiye'de kullanıma açıldı.
Vasi olmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunur. Mahkeme sonucunda ise kişiye vasi tayini belgesi verilir.
Üstelik e imza ile giriş ve internet bankacılığı ile giriş de çeşitli giriş seçenekleri arasında yer almaktadır. Telefon numaranızın kayıtlı olmaması durumunda ise farklı seçenekleri kullanarak şifre yenilemek mümkün olmaktadır.
Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.
İlk e-devlet şifresini almak için PTT veya Konsolosluğa şahsen gidilmesi gerekmektedir. Ancak şahsen gidemeyeceklerin noterden vekaletname vermeleri halinde vekilleri/avukatları, kendilerine vasi atanmış olanlar ise vasileri aracılığıyla e-devlet şifresini alabilir.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.
Vasi tayini için mutlak surette bir mahkeme kararı bulunmalıdır. Vasi tayini için yetkili ve görevli mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411 ve 413).
Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)
Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.
Şifrenizi Kimseyle Paylaşmayınız
Şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir. e-Devlet Kapısı çalışanları da dahil olmak üzere hiç kimse sizden kişisel bilgi istemez, şifrenizi sormaz, şifrenizi göremez ve adınıza şifre değişikliği yapamaz.
Ayrıca e-Devlet Kapısı ile ilgili işlemler için 160 numaralı Çağrı Merkezimizi 7/24 arayabilirsiniz.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Öte yandan Bakanlık, vatandaşların sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnamelerini görüntüleyebilmeleri için 22 Şubat 2018'de e-Devlet üzerinden "vasiyetname sorgulamayı" da hizmete sundu. 2020'de "Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama" ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 sorgulama yapıldı.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.
Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.
e-Devlet Kapısı şifresi almayan 65 yaş üstü kişiler uygulama kapsamında "www.turkiye.gov.tr" adresi üzerindeki başvuru formunu doldurarak, şifrenin adreslerinde kendilerine teslim edilmesini isteyebiliyor. Şifre teslimleri, ilgili kişiyle yüz yüze kimlik doğrulaması gerçekleştirildikten sonra yapılıyor.
"65 yaş üstü vatandaşlara 'adrese teslim e-Devlet şifresi' hizmeti, nisan ayı itibarıyla tüm Türkiye'de başvuruya açıldı" bilgisini veren Koç, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan şifre talebinin PTT AŞ'ye iletildiğini, PTT kargo personelinin de şifreyi vatandaşa teslim ettiğini anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri