Bir öğünde veya bir yemek ser visinde bir kerede sunulan yiye cek-içeceklerin biribiriyle uyum lu bir şekilde sunulmasına menü dengesi denir.
Menü, maliyetleri ve diğer faaliyetle ri çeşitli biçimlerde etkileyebi lir. Satınalma, depolama, depo dan çıkarma, hazırlama ve üretim, ödemeler, servis, fiyat ve tutundurma gibi tüm faaliyet ler menüye oldukça bağlıdır.
İyi bir menü planlama, tüketiciyi tatmin eder; çalışan personelin motivasyonunu artırır; servisin düzenli yürümesini sağlar; maliyet kontrolünü kolaylaştırır; personel araç, gereç ve yiyecek gereksinimlerini belirler ve yönetimi başarılı kılar (Beyhan ve diğ., 1995; Kutlay ve diğ., 1997).
Menü planlama, bir yiyecek içecek tesisinin hangi yiyecek ve içecekleri üretip ne şekilde pazarlayacağını belirlemek için gerekli hareketlerin sürecidir ve toplu beslenme hizmetlerinin temelini oluşturmaktadır. Menü planlaması bugün yiyecek-içecek endüstrisinin en önemli konularından biridir.
Hangi yiyecek içecek malzemelerinin alınacağını, malzemelerin hazırlanması için hangi araç ve gereçlere ihtiyaç duyulacağını, maliyet ve denetim işlemlerini neler olacağını belirleyen bir yönetim aracıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Menü Türleri
Fiyat ölçütüne göre; tabldot, alakart, dönüşümlü, günün menüsü, fix menü şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Menü analizi bir tanımda, “yiyecek-içecek birimlerinde güçlü bir pazarlama ve kontrol aracı olan menünün, satışlar ve maliyetler açısından sistematik olarak değerlendirilmesidir” şeklinde tanımlanmaktadır.
Genelde restoran menü ürünlerinden seçilmiş başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir menü'dür. Davetli olan misafirlere daha önceden oluşturulan sabit menü içinde bulunan ikram ürünleri garsonlar tarafından sırasıyla servis edilerek sunulur.
Yemek listesi. Bir öğünde servis edilmesi düşünülen yemeklerin listesini anlatmak için kullanılır. Menüler, fiks, alakart, tabldot veya seçmeli olabilir.
Genel anlamda planlama süreci dört aşamadan oluşmaktadır; Misyon ve vizyonun belirlenmesi, Amaç ve hedeflerin belirlenmesi, Amaçlara ulaştıracak alternatiflerin belirlenmesi ve karşılaştırılması (Sabuncuoglu ve Tokol 2001).
Başarılı bir yönetici ya da işletmeci, sürekli artan rekabeti karşılamak için menüye koyacağı yiyeceklerin ayrıntıları üzerinde düşünmeden karar vermemelidir. Menü yorgunluğu (monotonluğu); birçok işyerinin başarısızlığına ve kapanmasına yol açabilmektedir.
Birinci grup yemekler menülerde esas yemek olarak kullanılmalıdır. Menüde yer alan yemekler renk, kıvam ve tat, besleyici değeri yönünden birbiriyle uyumlu ve tamamlayıcı olması gerekir. Menü planlarken monotonluktan kaçınılmalı, tüketici beğenileri, alışkanlıkları ve ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.
Lokantalarda verilecek yemeklerin birkaç kapla sınırlı ve sabit olduğu durumları anlatmak için kullanılır. Müşteri listede yazılı olan yemekler arasından seçim yapamaz. Listedeki yemekler sırasıyla müşteriye sunulur.
Fransız' cada “cours” (course ing.) “koşu” anlamına gelir.Türkçe mutfak terminolijisindeki anlamını “sıra/dize” olarak tabir etsekte uluslararası olarak değiştirilmeden course (kors) olarak kullanılır.
Menü mühendisliği, ortalamaya dayalı olarak işletmelerin brüt kârını arttırmak için menü ögelerinin bireysel katkı payını maksimuma ulaştırmayı hedef edinen bir analiz tekniğidir (Beran, 1995: 126).
listelenmiş fiyatları değiştirmenin reel maliyetidir. ortaya çıkan devamlı fiyat ayarlamalarından doğar. örneğin lokantadaki fiyatların değişmesi menü maliyetine yol açar.
Düğün organizasyonları başta olmak üzere davet organizasyonlarında en çok tercih edilen Catering çalışması set menü yemek hizmetidir. Bu hizmet içeriğinde davet li olan misafirlere daha önceden oluşturulan sabit menü içinde bulunan ikram ürünleri garsonlar tarafından sırasıyla servis edilerek sunulur.
Menü tasarımı, baskıda kullanılacak kartın kapağı, boyutu, rengi, yazı sitili, içeriği gibi özellikleri içerisin- de barındıran ve bu özelliklerin yerleştirilme esasına kadar uzanan süreci ifade etmektedir (Altınel, 2009: 146; Fikri & Ramadhan, 2011: 140-149).
Klasik menüler, çorba, ana yemek, pilav, salata ve tatlıdan oluşur. Her bir kalem genellikle birkaç alternatiflidir ve genel anlayış olarak ev yemeği tipindedir. Modern menüler ise başlangıç tabağı, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve meyve sıralamasından oluşur.
Dilimizde spesiyal şeklinde yazılan ve telaffuz edilen bu kelimenin sözlük anlamı özeldir. Özellikle restoran ve kafelerde, o yere özgü olan yiyecek ve içecekler spesiyal olarak nitelendirilir. Bazı işletmelerin ise müşterilere özel hazırladığı spesiyal menüler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri