Alakart servis restoranlarında gelen konuklar masalarına alındıktan sonra siparişleri alınır. Menü kartını beraberinde getiren Restoran şefi veya asistanı konukların siparişlerini sormadan önce menu kartını konuğa takdim eder.
Menü Türleri
Fiyat ölçütüne göre; tabldot, alakart, dönüşümlü, günün menüsü, fix menü şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Menü kartları bir yiyecek ve içecek işletmesinde servis edilen yiyeceklerin klasik menülerdeki sıraya göre sistemli bir şekilde yer aldığı kartlardır. Bunun dışında başka işletmelerin herhangi bir bölümünde veya günün herhangi bir öğününde servis edilen menüleri içeren menü kartları da bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Fransız' cada “cours” (course ing.) “koşu” anlamına gelir.Türkçe mutfak terminolijisindeki anlamını “sıra/dize” olarak tabir etsekte uluslararası olarak değiştirilmeden course (kors) olarak kullanılır.
Mönü (Menü)
Mönü Fransızca kökenli bir kelimedir. Bir yiyecek satış ünitesinde verilen yiyecek ve içeceklerin adlarını, açıklamalarını, fiyatlarını veren, konuğa karar vermede rehberlik yapan listedir.
Bu tarz yemekli davetlerde de ikram edileceklerin sıralaması oldukça önemlidir. İlk olarak çorbayla servise başlanır ve ardından ara sıcak, börek, ana yemek, balık, tatlı, meyve ve çay-kahve olarak devam eder.
Dilimizde spesiyal şeklinde yazılan ve telaffuz edilen bu kelimenin sözlük anlamı özeldir. Özellikle restoran ve kafelerde, o yere özgü olan yiyecek ve içecekler spesiyal olarak nitelendirilir. Bazı işletmelerin ise müşterilere özel hazırladığı spesiyal menüler mevcuttur.
"Alakart" kelimesi Türkçe'ye Fransızca'dan girmiş bir kelimedir. Menüden sipariş edilen yemek ve içecekler için kullanılan bir terimdir. Alakart garson da müşterilerin menüden seçtikleri siparişleri alır ve restoranın mutfağından ne istendiğini görevlilere iletir.
Alakart (Fransızca: à la carte) restoranlarda, menünün sunulduğu tabldot yerine bir restoranda bir menüden istenilen her şeyi özgürce sipariş etme yöntemidir. Sözcük, "menüye göre" anlamına gelir.
Fine dine yani kelime karşılığı ile “iyi yemek” konseptinde gastronomik lezzetler kusursuz bir ortamda ve hataya yer olmayan bir servis ile sunulmalıdır. Bu tip mekanlarda mutlak misafir memnuniyeti son derece önemlidir.
Klasik menüler, çorba, ana yemek, pilav, salata ve tatlıdan oluşur. Her bir kalem genellikle birkaç alternatiflidir ve genel anlayış olarak ev yemeği tipindedir. Modern menüler ise başlangıç tabağı, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve meyve sıralamasından oluşur.
Ziyafet/Banket (Banqueting), menüsü ve katılımcı sayısı önceden belirlenmiş, faaliyetin amacına uygun olarak düzenlenmiş salonlarda düzenlenen özel davetlerdir. Ziyafet organizasyonları yiyecek içecek/ konaklama işletmelerinde rutin olarak uygulanan yeme içme hizmetleri dışında düzenlenen özel hizmet faaliyetleridir.
Hangi yiyecek içecek malzemelerinin alınacağını, malzemelerin hazırlanması için hangi araç ve gereçlere ihtiyaç duyulacağını, maliyet ve denetim işlemlerini neler olacağını belirleyen bir yönetim aracıdır.
4 kap yemek hizmeti; yemek firmaları tarafından verilen ve 4 farklı çeşitten oluşan yemek hizmetidir. Bu hizmeti alarak gün içerisinde talep ettiğiniz vakitte 4 çeşit yemek yemek fırsatına sahip olursunuz.
Menü, maliyetleri ve diğer faaliyetle ri çeşitli biçimlerde etkileyebi lir. Satınalma, depolama, depo dan çıkarma, hazırlama ve üretim, ödemeler, servis, fiyat ve tutundurma gibi tüm faaliyet ler menüye oldukça bağlıdır.
Bir öğünde veya bir yemek ser visinde bir kerede sunulan yiye cek-içeceklerin biribiriyle uyum lu bir şekilde sunulmasına menü dengesi denir.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Deccan Herald ve Arkeoloji Haber'de yer alan habere göre arkeologların bulduğu 1.2 milyon öncesine ait çiğ hayvan dokusuyla pişmemiş nişasta tanecikleri içeren bir diş plağı mikrofosili, ot ile çam polen tanesi ve haşare tüketimini işaret ediyor.
Soğuk arama, satış temsilcileri tarafından potansiyel müşteri kazanmak için daha önce marka ile temasa geçmemiş müşterilere telefonla ulaşmasıdır.
İyi bir menü planlama, tüketiciyi tatmin eder; çalışan personelin motivasyonunu artırır; servisin düzenli yürümesini sağlar; maliyet kontrolünü kolaylaştırır; personel araç, gereç ve yiyecek gereksinimlerini belirler ve yönetimi başarılı kılar (Beyhan ve diğ., 1995; Kutlay ve diğ., 1997).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri