Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilen ağır metaller kan ve idrar testleri ile belirlenerek uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.
Ağır metal zehirlenmesi, kurşun, kadmiyum, alüminyum, civa, bakır, fluorid ve arsenik tarafından vücudumuzda oluşan olumsuzluklar ve hastalıklar olarak tanımlanıyor.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilen ağır metaller kan ve idrar testleri ile belirlenerek uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.
Kandan Ağır Metal Testi Nasıl Yapılmaktadır? Kol bölgesinden küçük bir iğne yardımıyla kan örneği alınmaktadır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpü yardımıyla az miktarda kan örneği alınmaktadır. Ağır metal testleri öncesinde, bazı besinlerin tüketilmemesi gerekebilmektedir.
Kanda ve İdrarda Ağır Metal Tayini
Endüstriyel kesimde çalışan kişilerin çalıştıkları ortamda toksik maddeye maruziyetinin tespiti amacıyla yapılır. Ağır metal testi, genellikle bir kol damarına batırılan iğneyle alınan kan numunesi veya 24 saatlik idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilir.
Civa: Böbrek, karaciğer ve özellikle beyin fonksiyonları üzerinde etkisini gösterir. Kurşun: Sinir sistemine, kemik dokulara zararlıdır. Alüminyum: Hafıza bozukluğundan Alzheimer'e kadar çeşitli nörolojik problemlere neden olabilir. Bakır: Demir, çinko gibi yararlı elementlerin emilimini azaltabilir.
Altmıştan fazla element ağır metallere örnek olarak verilebilse de en sık rastlanan ve en çok tanınan Civa (Hg), Mangan (Mn), Demir (Fe), Kobalt (Co), Nikel (Ni), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Kadmiyum (Cd), Arsenik (As), Krom (Sn), Kurşun (Pb), Gümüş (Ag) ve Selenyum (Se)'u ağır metal olarak söyleyebiliriz1,2,3,4, .
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Civa ile kirlemiş sularda bulunan balıklar civayı insan vücuduna taşır. özellikle uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Balık tüketimi fazla olan annelerin saçlarında birikir. Civanın hedefind e beyin vardır.
2009 IARC çalışma grubu, çalışanların maruz kaldıkla- rı karışık maruziyetler ve işçileri farklı krom (VI) bile- şiklerine maruz bırakan çeşitli endüstrilerde gözlenen akciğer kanseri riskinin artması nedeniyle, Krom (VI) formunu Grup 1 kanserojen olarak listeleye almıştır.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Kadmiyum ile kontamine gıda alımı, kusma ve ishal gibi akut gastrointestinal etkilere neden olur. Kronik maruziyet (uzun bir süre boyunca düşük seviye) böbrek, kemik ve akciğer hastalığına neden olabilir.
Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir.
Kemik suyu: Vücuttaki kurşun, cıva gibi ağır metallere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlar. Yemeklerinizi kemik suyuyla pişirin.
Yediğimiz ve içtiğimizle birlikte günlük 1-2 mg bakır alırız ancak vücudumuzun günlük ihtiyacı 0.75 mg kadardır. Diyetle alınan bakır ince bağırsaklarda emilip, kan dolaşımı ile karaciğere taşınır. Fazla bakırın %90'ı karaciğerden safrayla birlikte atılır ve dışkı ile vücuttan uzaklaştırılır.
Ağır metal ölçümleri çalışanların iş yerlerinde hangi ağır metale ne kadar maruz kaldığını tespit etmek için yapılan önemli bir İSG ölçüm parametresidir. Ağır metaller; düşük derişimlerde bile toksik etki gösterebilen elementlerdir.
Hacamatın faydalarından başlıcaları şunlardır; ► Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. ► Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Son olarak, susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağı olduğunu da hatırlatalım. Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir.
Ağır metal ölçümleri çalışanların iş yerlerinde ağır metallerin hangisine maruz kaldığını saptamak için gerçekleştirilen önemli bir İSG ölçüm parametresidir. Ağır metal analiz yöntemleri kullanılarak yapılan ölçümler insan sağlığı için önemlidir.
Kokusuz ve renksiz olan arsenik sisndirim sistemi, solunum sistemi ve parenteral yollardan vücuda alınır. İnorganik arseniğin sindirim sisteminden emilim hızı çok yüksektir. En fazla absorbsiyon ince bağırsaklarda olur.
Nikel deride temas egzaması ve/veya ürtiker-astım yapabilmektedir. Bu reaksiyonalr için nikelin deri ile teması, diyetle alınması, solunması yada ortopedik protezlerle kullanılması yeterlidir. Solunum yolu ile alınan nikelin nerede ise 30–50% si vücuda absorbe olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri