Mercimek, A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini de mercimekte yer alan vitaminler arasında yer alır. Kırmızı mercimek, çok faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, maalesef mercimek yemek ve mercimek çorbası içmek çoğu zaman şişkinlik, gaz gibi yan etkiler de yapabilir.
Mercimek çorbasının fazla tüketimi, midedeki gaz miktarını arttırır ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar.
Yağ oranı yüksek olan kırmızı mercimek çorbası ölçülü olarak tüketilmediğinde kilo alımına sebep olabilir.
Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Mercimek, çok besleyici bir yiyecek olmasına rağmen, rafinoz açısından zengin yapısı ile vücut tarafından sindirimi oldukça zor bir gıdadır.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Özellikle kırmızı mercimek besin değeri açısından vücuda sağladığı imkanlar nedeni ile ödem attırıcı görevi görür ve kilo vermeyi sağlayarak daha sağlıklı bir diyet programı uygulamanıza yardımcı olur.
Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.
Kırmızı Mercimek çorbası, demir, poatasyum, lif açısından iyi bir kaynaktır. Protein içerir ve bu sayede kaslar güçlenir ve yağ yakımına yardımcı olur. Diyet için uygundur ve tok tutar!
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz. Çiğ sebze tüketmeyiniz.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor içerir. Bu da pek çok kişide şişliğine sebep olabilir.
Ancak mercimeğin kilo verme de en önemli etkisi uzun süre tok kalmanızı sağlaması olacaktır. Akıllarda olan mercimek kilo aldırır mı sorusunun cevabı ise hayır aldırmaz olarak cevaplanabilir.
Kas hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve sporcularda kas oluşumunu hızlandırır. Demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek olması sebebiyle, kansızlık problemlerini giderir.
En özel ve sağlıklı bakliyat ürünlerinden biri olarak mercimek çorbası öne çıkar. Sofraların vazgeçilmezi olan bu lezzetli çorba çeşidi aynı zamanda gaz ve şişkinlik yapabilir. Bunun temel nedeni ise içeriğinde yüksek oranda lif bulunması ve ayrıca bitkisel asitlerin yer almasıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri