Tencereye yarım su bardağı sıvı yağ yarısı konulur. Üzerine soyulmuş ve doğranmış soğan patates ve havuç ilave edilir mercimekte konulduktan sonra tuz eklenir. Ocak'ta hafif kavrulur Üzerine yarım çay kaşığı zerdeçal eklenip kavurmaya devam edilir.
1 tatlı kaşığı zerdeçal. 1 yemek kaşığı tereyağı 2 su bardağı tavuk suyu. 3 su bardağı sıcak su.
Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir. Bol karabiber ve pul biber eklenerek kekik ve nane daha az oranda eklenebilir. Çünkü bu baharatlar tadını biraz değiştirebilir. Ama tabi sizin damak zevkinize göre istenilen baharatlar eklenebilir.
Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
2 su bardağı kırmızı mercimek. 1 adet büyük soğan. 2 su bardağı kemik suyu. 1 tatlı kaşığı zencefil.
İlgili 20 soru bulundu
Bu çorbaya çok daha farklı bir lezzet katıyor. Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz.
Çorbanızın daha sarı olmasını istiyorsanız içerisine patates ilave edin. Çorbanızın daha sarı olmasını istiyorsanız içerisine patates ilave edin.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Bir demlikte önce suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine sırasıyla toz zerdeçalı ve zencefili ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çayı bir süzgeç yardımıyla bardağa alın ve biraz ılıdıktan sonra şifa niyetine için.
- Çorbanın hazırlanışına geçmeden önce mercimekleri bol suda, ovarak yıkayın. Bu püf noktası mercimeklerin pişerken köpürmesini engelleyecek. - Soğan ve sarımsakları yağda kavururken yükse ateşte pişirmeyin. Yanıp çorbanın tadını değiştirebilirler.
Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır.
Kimileri çorbayı bu şekilde tüketmeyi sever, ancak siz sevmiyorsanız çorbayı 20 dakika kadar pişirdikten sonra mutlaka bir rondodan ya da süzgeçten geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece pürüzsüz bir mercimek çorbası elde edebilir, çocuk ya da bebeklere de daha kolay içirebilirsiniz.
Genellikle baharat olarak kullanılan zerdeçal, çorbalardan pilavlara, et yemeklerinden sebze yemeklerine, bütün tariflerde tat vermek için kullanılabilir. Keklerde ve smoothie'lerde de toz zerdeçal kullanabilirsiniz. Toz zerdeçalı kullanmanın en pratik iki yöntemi ise süt ve su ile karıştırmaktır.
Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz. Bu işlem genellikle köklü sebzelerde daha fazla yapılmaktadır.
Zerdeçallı yemek tariflerine zerdeçallı, mercimek çorbası, tavuk çorbası, tavuk sote, pirinç pilavı, balık gibi pek çok yemeği örnek verebiliriz. Yemekleri yaparken 1 çay kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı atacağınız zerdeçal tozu ile yemeklerin altın sarısı bir renk almasını ve lezzetlerinin artmasını sağlayabilirsiniz.
Baharatın antikoagülan veya antitrombositik ilaçlarla birleştirilmesinden kaçının. Kan sulandırıcı ya da inceltici ilaç kullanıyorsanız, zerdeçalı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Zerdeçal, kan inceltici yan etkileri nedeniyle, herhangi bir cerrahi prosedürden en az iki hafta önce tüketimi bırakın.
Mide Problemleri
Uzun süreli olarak yüksek dozda zerdeçal tüketmek buna sebep olur. Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar. Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Zerdeçal kullanımı Türkiye'de mutfaklarda genellikle yemeklere eklenir. Fırında yaptığınız yemeklere diğer baharat karışımlarıyla birlikte eklenebilir. Özellikle çorbalarınızda bu renkli baharatı kullanabilirsiniz. Soslara ilave edebilirsiniz.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor. Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır. Bir diğer yöntem ise unla yağı kavurarak çorbanın kıvamını yoğunlaştırmak.
Mercimek çorbası, yalnızca suyu fazla kaçırdığınızda değil, aynı zamanda yağını da fazla koyduğunuzda sıvı kıvamda olabilir. Ayrıca mercimeği az koyup blenderdan geçirirseniz, çorbanız daha da sulu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri