Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
MERCİMEK PİŞİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GERKENLER
Bunun için mercimekleri bir kaba alın ve üzerine 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Bir miktar tuz eklemeyi de unutmayın. Pişireceğiniz günde suyunu süzüp tencere de pişirebilirsiniz. Bu işlemi yaparsanız mercimeğin hızlıca pişer.
İstediğiniz kadar yeşil mercimeği bir süzgece koyup güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Mercimeklerin hafif dişe gelecek gibi olması yeterlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına yol açar. Bu yüzden mercimekler mutlaka yıkanmalıdır. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekmektedir.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Yeşil mercimekler 1-2 saat kadar soğuk suda bekletilir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yeşil mercimeğin haşlanması için geren en az süre 20 dakikadır en fazla ise 40 dakikadır. Yeşil Mercimek Tencerede ve Düdüklü Tencere de Ne Kadar Bir Sürede Haşlanır? Yeşil mercimek düdüklü tencerede 20 dakikada haşlanırken normal tencerede bu süre 40 dakikadır.
Mercimeğin pişme süresi yetişme ve saklama koşularına bağlı olarak değişiyor. Yüksek sıcaklıkta kurak coğrafyalarda yetişen mercimeklerin dış kabukları suya dayanıklı hale geliyor ve pişme süresi uzuyor. Ilık ve nemli bir ortamda uzun süre saklanan mercimekler de daha geç pişiyor.
Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir.
Kırmızı mercimek çorbası yaklaşık olarak 40 dakika içerisinde pişecektir. Ancak düdüklü tencerede pişireceğiniz kırmızı mercimek çorbası normal tencereye göre daha kısa sürede pişecektir.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Katı mercimek çorbası nasıl Sıvılaştırılır? Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin.
Çorbanız kıvamlı olursa sonradan kaynar su ekleyebilirsiniz ama iyice kaynaması su tadının gitmesi lazım. ben sonradan su eklememek için ilk önce suyu fazla koyuyorum.
Arzuya göre. Alternatif olarak sadece sıcak su ile de pişirmeniz mümkün. Bu nefis çorba tarifinin videolu anlatımını da aşağıda paylaştık.
Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin. Yıkanan mercimekleri süzgeçte bekletin.
Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır. Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu saklıyor musunuz? Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Beslenme uzmanları İSE yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana... Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri