Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Cıvatalar tam paso ve yarım paso olmak üzere ikiye ayrılır. Tam paso cıvatalarda cıvata dişi kafa dibine kadar olurken, yarım pasolarda ise paso standartlarda belirtilen yere kadar çekilir, paso ile kafa dibi arasında diş üstü çapına denk çapa sahip şaft bulunur.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
İnce diş vidalar esas olarak hidrolik sistemlerin metrik boru bağlantılarında, mekanik transmisyon parçalarında, yetersiz mukavemete sahip ince duvarlı parçalarda, boşlukla sınırlı iç parçalarında ve yüksek kendinden kilitleme gereksinimleri olan şaftlarda kullanılır.
Cıvata bağlantıları teknikte en çok kullanılan çözülebilen bağlantılardır. Cıvatalar makinaların montajında, yatakların ve makinaların temele tespitinde, boru flanşlarının, silindir kapaklarının bağlantısında, çelik konstrüksiyonlarda ve benzeri bir çok yerde bağlantı elemanı olarak kullanılırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Trapez vidaların diş biçimi kesik üçgen şeklindedir. Bu yüzden vida ve somun dişleri birbirini boşluksuz olarak kavrar. Bu özelliğinden dolayı trapez vidalar genellikle hareket vidası olarak kullanılır. Vida dişi tepeleri ve dipleri geniş olan (sivri olmayan) trapez profilli, simetrik kesitli vidalardır.
Cıvatalar tam paso ve yarım paso olmak üzere ikiye ayrılır. Tam paso cıvatalarda cıvata dişi kafa dibine kadar olurken, yarım pasolarda ise paso standartlarda belirtilen yere kadar çekilir, paso ile kafa dibi arasında diş üstü çapına denk çapa sahip şaft bulunur.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
İmbus civata başının oturacağı yerin somun anahtarı giremeyecek kadar dar olduğu hallerde veya cıvata başının dışarıda kalması istenmeyen hallerde kullanılan silindirik başlı gömme anahtarlı civatalardır. Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir.
h=Hatve (adım): Cıvatanın tam bir tur dönüşüne karşılık gelen eksenel yöndeki ilerlemesidir.
En yaygın kullanılan çözülebilen bağlama elemanıdır. Prensip olarak bir silindir üzerine bir profilin eşit hatveli olarak helisel şekilde sarılması ile elde edilir. Bağlama işleminde kama etkisinden yararlanılır.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Setskur Cıvata nedir, düz civatalardan farklı olarak başı olmayan civata olarak bilinir. Sadece gövde bölümü olan bu civatalar pek çok alanda kullanımı mevcuttur. Bu civata türü genel olarak mil ve aKslar üzerinde bulunan kasnak tarzında hareketli parçaların, olarak Güven altına alınma amaçlı kullanılır.
Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
İmbus Nedir? Baş kısmı altıgen şeklinde olup alyan anahtar ile sökülen cıvata türüne imbus denir. Cıvata üst kısmının dışarıda gözükmesi istenmeyen durumlarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda cıvata üst kısmının gireceği alanın dar olduğu durumlarda da kullanılan başı silindir ve gömme olan cıvata çeşididir.
Setskur (Vidalı Pim) tüm gövde üzerinde sadece vida dişi bulunan başı olmayan civata grubudur. Diğer adı vidalı pim olarak geçen setskur vida tüm gövdesi üzerinde vida dişi olan başı olmayan cıvatalardır. Mil ve akslar üzerinde bulunan kasnak gibi hareketli parçaların konumunu güvene almak için kullanılmaktadır.
Bombe başlı imbus cıvata, cıvata çeşitleri arasında bulunan ve en çok tercih edilen çeşitlerinden biridir. Özellikle bombebaşlı olması sayesinde takıldığı yerden kolay bir şekilde takılıp çıkartıldığı için de tercih edilmektedir.
Bir cıvatanın sıkma momenti (MSI), vida dişlerindeki sürtün- me momenti ile cıvata başının altında oluşan sürtünme mo- mentinin toplamı kadardır. üzere en yaygın kullanım alanına sahip olan maki- ne elemanlarıdır.
Bu tip cıvatala, genellikle somunla birlikte kullanılan bir cıvata çeşididir. Havşa başı, cıvatanın baş kısmının etrafında genişletilmiş bir yüzeye sahiptir. Bu genişleme, cıvatanın somunu veya başka bir parçayı daha iyi kavramasını sağlar.
Parçaların vidalar ile birbirine bağlandığı bir sistemde, cıvata ekseni üzerindeki çekme kuvveti ile parçalar üzerindeki sıkma kuvveti birbirini dengeler ve sıkılan parçalara dışarıdan bir kuvvet etki etmedikçe bu iki kuvvet denge halinde kalır. Bu iki kuvvete öngerilme kuvveti adı verilir.
Altı köşe başlı cıvatalar, başları altıgen şeklinde tasarlanmış cıvata çeşitleridir. Bu özel tasarım, cıvatayı sıkarken veya gevşetirken daha kolay bir tutuş sağlar. Ayrıca, bu baş şekli sayesinde daha yüksek bir tork uygulanabilir.
Flanşlı Somun Özellikleri
Flanş Tasarımı: Geniş ve yassı bir flanşa sahiptir. Bu flanş, somunun bağlantı noktasındaki yükleri daha geniş bir alana yayarak gerilimi azaltır. Böylece, bağlantı elemanının üzerinde oluşabilecek gerilmelerin etkisi en aza indirilir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri