Bazı baklagiller: Soya, yeşil bezelye, kuru fasulye, şeker ve tatlı bezelye histamin bakımından zengindir. Bu baklagiller yerine daha az histamin içerikli olan siyah fasülye yanı sıra börülce, mercimek ve nohut tercih edilebilir.
Taze ve kuru sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar, kuru yemişler, baharatlar ve çikolatada histamin mevcut olmamaktadır.
Dr. Nacaroğlu, Türkiye'de en çok görülen baklagil alerjilerini ise şu şekilde açıkladı: “Mercimek çocuklarda Türkiye'de altıncı sıklıkta görülen besin alerjenidir. Türkiye'de tüketilen başlıca mercimek türleri olan kırmızı ve yeşil mercimeğin her ikisine karşı da alerjik reaksiyonlar tanımlanmıştır.
Histamin vücudumuzda bir enzim tarafından parçalanır. Merkez sinir sistemindeki histamin esasen histamin N-metiltransferaz(HMT) tarafından parçalanırken sindirim sisteminde bulunan histamin diamin oksidaz (DAO) enzimince parçalanır.
İlgili 24 soru bulundu
En bilinen histamin tetikleyiciler; Özellikle eski peynirler (Keçi peyniri dahil), alkol, mayalı tüm gıdalar, mayalı ekmek, turşu, sirke, kombu çayı, domates, patlıcan, limon, işlenmiş etler, süt ürünlerinin tamamı, çikolata, kaju, ceviz ve yer fıstığıdır.
İşte yüksek histaminli gıdaların bir listesi: Fermente alkollü içecekler, özellikle şarap, şampanya ve bira. Fermente gıdalar : lahana turşusu, sirke, soya sosu, kefir, yoğurt, kombucha , vb. Sirke içeren gıdalar: turşu, mayonez, zeytin.
Vücudunuz soğanı zararlı olarak gördüğü için histamin gibi kimyasallar salgılayarak önlem alır. Bu kimyasallar ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerçek bir soğan alerjisi nadir olarak görülür. Bazı kişilerde soğana karşı duyarlılık vardır.
Makarnada histamin var mı? Histamin içindekiler listesinde gösterilmez YENİLEBİLİR ⬇️ Şunlardan hazırlanan taze, doğal, ev yapımı yiyece- kler: Patates, makarna, tahıl, sebze, meyve, et, süt, balık, yumurta, tohum ve baharatlar.
Düşük histamin içerikli besinler:
Yumurta sarısı Pirinç Sebzeler (domates, patlıcan, ıspanak, avokado, bal kabağı hariç) Zeytinyağı
Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar. Bu daha sonraki süreçte böbrek hastalıklarına ve potasyum zehirlenmesine neden olabilir.
Mercimek son derece besleyici ve sık kullanılan bir besindir. Ancak bununla birlikte bazı kişilerin bağışıklık sistemi mercimekteki proteinleri zararlı olarak görebilir ve alerjik reaksiyon oluşabilir. Mercimek alerjisi, genellikle çapraz reaksiyona neden olabilen bir alerji türüdür.
Patates alerjisi olan kişiler hem çiğ hem de pişmiş patatese alerjik olabilir. Patates alerjiniz varsa; bağışıklık sisteminiz patateste bulunan bazı proteinleri tehlikeli olarak görür. Vücudu tehlikeden korumak için bağışıklık sistemi, histamin ve antikor üretir.
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
Histaminin kandaki yoğun miktarını düşürebilmek için antihistaminik ilaçlar kullanılır.
Bağışıklık sistemi havuçta bulunan ve zararlı olarak nitelendirdiği maddeye karşı savaş açar ve histamin gibi kimyasallar salgılar.
Histamin intoleransı da ciddi belirtilere neden olabilir. Astım ataklarını veya anafilaktik şoku tetikleyebilir. Kalbinizin düzensiz atmasına neden olabilir ve Crohn hastalığı gibi ciddi kronik durumlarla ilişkili olabilir.
Bazı histamin üreten probiyotik türleri arasında Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ve Streptococcus thermophilus bulunur.
Aşağıda yer alan polifenoller çalışmalarda laboratuvar ortamında mast hücrelerinden salınan histamin düzeylerini düşürmüş/engellemiştir. Ayrıca proenflamatuar sitokin sentezi ve salınmasını azaltmışlardır. Çilek, elma, üzüm, soğan, çilek, malta hurması ve salatalıkta yüksek miktarlarda bulunur.
Lahanada bulunan alerjenler çoğu insanda alerjiye neden olur. Alerjik reaksiyon, histamin salınımı ile tetiklenir. Lahana alerjik reaksiyonunu tedavi etmek için antihistaminikler kullanabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu insan hafif semptomlar fark ettiğinde bu tür alerjik sebzeleri kullanmaktan kaçınır.
Histamin kan akımına karışarak ishal, gaz, krampların yanı sıra alerji yakınmalarına benzeyen cilt ve burun (nezle, vb) belirtilerine neden olur.
Ayrıca sardalya, hamsi gibi bazı balık çeşitleri ve tütsülenmiş balıklar, yoğurt, sirke gibi mayalı gıdalar, yerfıstığı, kaju ve ceviz gibi kuruyemişler de histamin diyetinde tüketilmemelidir.
Vücudun salgılamış olduğu antikorlarla beraber salgılanan bir başka kimyasal ise histamindir. Çiçek ve ev tozu, hayvan tüyü, türlü kimyasal maddeler histamin alerjisine sebep olabilmektedir. Yumuşak kasların kasılmasına neden olan alerji; soluk alıp vermeyi güçleştirerek, ölüme kadar gidebilir.
Düşük Histamin Diyeti yaşam boyu değil, kısa bir dönem; negatif semptomlar kalkana kadar sürdürülür. Bu kişiye göre değişmekle beraber 1 haftadan 1 aya kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri