Mevlânâ'nın “Mesnevî”sini Türkçeleştiren Nahifî'den dinleyelim devamını: Der kamışlıkdan kopardılar beni Nâlişim zâr eyledi merd ü zeni (Beni kamışlıktan kopardılar; feryatlarım erkek ve kadın herkesi ağlattı.)
Dinle Neyden, dinlemeyi bilene, Mesnevi'nin gizemli hikayeleri üstündeki perdeleri aralıyor, tasavvufun inceliklerine dair yol haritaları sunuyor, yolun erkanı ve edebini anlatıyor.
Dinle neyden, zîra o, bir şeyler anlatmada, ayrılıklardan şikâyet etmededir. Ney der ki: “Beni kamışlıktan kopardıklarından beri iniltim, kadın ve erkek herkesi ağlattı.” “Ayrılık, bağrımı parça parça eylesin tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”
türkçesi "dinle neyden, zirâ o bir şeyler anlatmada" olan cümle; uzun seneler boyunca yetiştirmiş, mevlana yı şems-i tebrizi.
"Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned." Yani; "Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir" diyerek başlar Mesnevi. "Hz. Mevlana 2 bin küsur beyitlik eserini neden bu beyitlerle başlatır?
İlgili 17 soru bulundu
Der neyâbed hâl-i puhte hîç hâm, Pes sühan kûtâh bâyed vesselâm. Doğru Tercümesi: Dinle bu neyden, şikayet etmede, ayrılıkları dile getirmekte.
Edebiyat yaşamı
Aruzla yazdığı şiirlerini 1918'de “Şarkın Sultanları”, 1919'da “Dinle Neyden” ve “Gönülden Gönüle” adlı kitaplarında topladı.
İlk şiir kitabı Şarkın Sultanları'nı 1918'de yayınlar. Bu kitaptaki şiirlerinde Yahya Kemal'in tesiri görülmektedir. Sanat hayatı boyunca hece ve aruzu yan yana yürüten şairin, Şarkın Sultanları (1918) ve Dinle Neyden (1919), Gönülden Gönüle (1919), Suda Halkalar (1928) aruz vezni ile yazdığı şiir kitaplarıdır.
Bunun tecelliyatı ise Kur'an-ı Kerim'dir. Kim, Allah'ın kitabı Kur'an'a ve Hazreti Peygamberimizin hadislerine sımsıkı sarılırsa doğru yoldan sapmaz. Bu yüzden 'Dinle' denildiğinde, biz ilk önce Kur'an'ı dinlememiz gerektiğini anlayacağız."
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) tasavvuf anlayışını içeren İslâm kültürünün en önemli eserlerinden biri. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır.
Heyecan Ve Sükun (Faruk Nafiz Çamlıbel) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Hecenin Beş Şairi'nin öncüsü olarak adlandırılsa da Türk şiirinin köklü kaynaklarına eğilmekten geri durmayan Faruk Nafiz, modern Türk şiirini besle- yen kaynaklar arasında yer alan divan şiirinin şekillendirdiği geleneğin imkânla- rından yararlanmayı tercih etmiştir.
Vesselam Arapça kökenli bir kelimedir. Birçok kişi gündelik yaşamda bu kelimeyi çok sık kullanır ancak tam anlamını bilmez. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise vesselam kelimesinin karşılığı olarak 'Son söz şudur' ya da 'işte o kadar' manalarına geldiği görülüyor.
Hazret-i Muhammed'e “Aleyhissalatü Vesselam” veya “Sallallahü Aleyhi Vessellem” denir. (Allah'ın selamı, salatı ve rahmeti Hazret-i Muhammed'in üzerine olsun.) denir. Hazret-i Havva gibi Peygamber olmayan ve peygambere çok yakın aile efradından ve inananlarından olan kutsi kişilere de “radiyallahü anh” denilir.
Peygamber'in mânevî şahsiyetini selâmlama anlamında bir tabir. Hz. Peygamber'e salâtüselâm getirilen meclis; zikir meclisi. Şeyh Muhammed b.
Yirmili yaşlarının başında Şarkın Sultanları, Gönülden Gönüle, Dinle Neyden adlarıyla üç şiir kitabı çıkardı. 1918'de Yeni Mecmua'da, 1919-1922 yılları arasında Büyük Mecmua, Yarın, Şair Nedim, Fağfur, Ümid ve Kitap dergilerinde adını duyurdu.
Faruk Nafiz Çamlıbel'in mizah dergilerinde kullandığı isimleri “Deli Ozan” ve “Çamdeviren” idi.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Her mesnevi yazarın besmelesi ve dibace adıyla bilinen önsözü ile başlar. Tevhid bölümünde, Allah'ın birliğine ve tekliği övülür. Onun Esmaül Hüsnada yer alan en güzel isimleri beyitlerle aktarılır. Münacaat bölümü ise mesnevilerin Allah'a yakarış ve dua kısmıdır.
Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) tasavvuf anlayışını içeren İslâm kültürünün en önemli eserlerinden biri. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) divanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri