Reklamcılık etiği [Advertising ethics ( ng.). Ethique publicitaire (Fr.)], reklamlarda toplumca bir grubun ya da bireyin davranışları açısından onaylanabilir kabul edilen ahlâkî ilkelere uyulmasıdır.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklamlara karşı toplumda giderek artmakta olan bu tepkiler, aldatıcı, abartılı, tek yönlü karşılaştırmalar, aşırı seksüel içerik ve çocukları uygun olmayacak biçimde hedeflemek gibi çok sayıda meseleyi kapsayan reklamda etik konusunu gündeme getirmektedir.
Reklamlar hem kültürü etkilemekte hem de kültürden etkilenmektedir. Reklamlar toplumu tüketime yönlendirme, kadın veya erkeğe belirli roller çizme, insanları tek tipe dönüştürme ve insanların alışkanlıklarını değiştirme gibi görevler üstlenerek toplumu etkileme gücüne sahip olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Reklamı sosyal faydası olan ekonomik kurum olarak niteleme: Reklamcılık, egemen görüşlere göre, insanları tercihleri hakkında bilgilendirerek, rekabeti geliştirerek, mal ve hizmetler için talep yaratarak toplumu daha etkin bir hale getirir. Bu bağlamda reklamın pazar gücü olması pozitif olarak değerlendirilir.
“Türkiye'nin ilk reklamcısı kimdir?” diye sorsak, sanıyoruz ki akıllara ilk önce O'nun ismi gelir. Evet, bahsettiğimiz kişi Eli Acıman'dan başkası değil. 1965 yılından beri Manajans olarak varlığını sürdüren reklam ajansını Eli Acıman, arkadaşlarıyla birlikte 1944 yılında Faal Ajans ismiyle kurdu.
Sıklıkla kullanılan reklam çekicilikler arasında mizah-komedi, korku-kaygı, duygusallık, cinsellik, ünlü kullanımı, müzik, teknoloji (animasyon-emoji) çekicilikleri dikkat çekmektedir. Reklam filmlerinin çekici, etkili, kısa süreli de olsa sürekli olması ve uygun reklam mecrasında yayımlanması önemli hususlardandır.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını, eylemlerini inceleyen ve uyulması gereken kuralları tanımlayan felsefe dalıdır. Bilişim etiği, bilişim alanında uyulması gereken yazılı ve yazılı olmayan kuralları da kapsamaktadır.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklam; insanları bir ürün veya hizmetten gönüllü olarak faydalanmaya teşvik etmek, dikkatlerini ürüne, hizmete, markaya çekmek amacıyla yapılan yazılı, görsel ve işitsel çalışmaların bütünüdür.
İş etiği, bir kuruluştaki bireyin eylemlerini ve davranışlarını yöneten çağdaş organizasyon standartları, ilkeleri, değer kümeleri ve normlarını ifade eder. İş etiği, normatif iş etiği veya tanımlayıcı iş etiği olmak üzere iki boyuta sahiptir.
Pazarlama etiği ise; bir işletmenin iş yaptığı çevrede, yerine getirdiği faaliyetlerde, toplumun ahlaki ve etik değerlerini dikkate alması, işletme çıkarlarının yanında, toplum çıkarlarını da düşünerek pazarlama politikalarını belirlemesi ve yürütmesidir.
Reklam öğeleri, kullanıcılara yayınlanan resim, video, işitsel içerik ve diğer biçimler olabilir. Reklam öğeleri, reklam yayınlayabilmek için satır öğelerine eklenmelidir. Bunlar, daha sonra bir satır öğesiyle ilişkilendirilmek üzere reklam öğesi kitaplığına da eklenebilir.
Reklamın hedef kitlesi ve amacına uygun içeriğinin oluşturulması önemlidir. Örneğin, gençler için yapılan bir reklamın dilinin ve görsel öğelerinin onların ilgi alanlarına uygun olması gerekir. Ayrıca, reklamda vurgulanacak olan ürün ya da hizmetin faydaları ve özellikleri hedef kitle için anlamlı ve çekici olmalıdır.
Helen Lansdowne Resor, Walter Thampson co.'da Amerikalı bir reklam yöneticisiydi. Amerikan tarihinde ulusal reklam kampanyaları tasarlayan ve uygulayan ilk kadın olarak 20.
Bununla birlikte ilk Türk reklam ajansı da Meşrutiyet döneminde 1909 yılında kurulan İlancılık Kolektif Şirketi'dir. Şirket uzun süre varlığını devam ettirmiş ve Cumhuriyet döneminde ise İlancılık Reklam Ajansı ismini almıştır (Ünsal,1984).
Reklamcılıkta yaratıcı devrimin babası olarak bilinen Bernbach, o güne kadar yapılmamış bir ilke imza atmış ve yaratıcı reklamcılığın temellerini attı.
Reklam,ücreti ödenen, kaynağı belli ve kişisel olmayan bir iletişim biçimdir ve şimdi ya da gelecekte alıcıları bazı eylemlerde bulunmaları için ikna etmek üzere hazırlanır.Pazarlama içinde reklamın rolü, mevcut ya da olası müşterileri ikna edici mesaj taşımasıdır.
Reklam, pazarlamanın bir yönüdür. Pazarlama, müşterilerle markanız hakkında konuşmanın genel yaklaşımı olsa da, reklam genellikle satışlara yol açmak için tasarlanmış ücretli bir mesajlaşma biçimidir. Reklam, özel bir promosyon için kısa vadeli veya devam eden olabilir, ancak genellikle finansal bir yatırım gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri