Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor.
En lezzetli koyun eti hangisidir? Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi.
Merinos ırkının özellikleri
Hastalıklara karşı direnci ve yaşama gücü yüksek bir ırktır. Kuzuların verimi ve büyüme hızı yüksektir. Döl verimi oldukça iyidir. İkizlik oranı yüzde 30-60'tır.
IRK ÖZELLİKLERİ
Genel Tanımı : Kıvırcık ile Alman Yapağı Et Merinosu melezlenmesiyle elde edilmiş olup % 90 üzerinde Merinos genotipi taşımaktadır. Vücut geniş, derin, yuvarlak yapılı, orta uzunlukta, sırt düzgün ve geniş, sağrı geniş ve az düşük, bacaklar orta uzunlukta ve iriliktedir.
İlgili 23 soru bulundu
Melezleme sonucu seleksiyonla farklı merinos koyunu tipleri elde ediliyor. En yüksek genotipe sahip olan ise %90'dan fazla genotip taşıyan Karacabey merinosu oluyor. Ülkemizde merinos koyunu dendiğinde akla Karacabey merinosu geliyor.
Merinos ırkı Türkiye'ye ilk defa 1843 yılında ispanyadan ithal edilmiştir. İspanyol tarak yapağısı merinosları Bursa ilindeki Mihalıç Çiftliğinde (Karacabey Harası) yetiştirilmeye başlanmış ve bunların sayıları zamanla 80-90 bin e kadar çıkmıştır.
55 KG. 2-3.5 KG. 2-2,5 KG. KARACABEY MERİNOSU: Balıkesir Bursa civarında yetişir.
Merinos koyununun tarihi çok eskilere dayanır. Ortaçağda merinos yetiştiriciliği bakımından dünyaca meşhur ülkesi İspanya'dır. Ancak Roma İmparatorluğu döneminden önce Anadolu'da ince Yapağılı koyunların varlığı bilinmektedir.
Ürün Açıklaması Merinos Türkiye melez yeni koyun tiplerindendir. Birçok yerli koyun ırkların ıslahında kullanılmıştır.
But. Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Keçi eti ile koyun eti arasındaki fark çok belirgindir. Koyun etinde deri altında örtü halinde bir yağ tabakası bulunur. Keçi etinde ise yağ miktarı çok daha azdır. Bu nedenle uzmanlar keçi etini çok daha sağlıklı bulmaktadır.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
6500-8000 ₺ arası
Merinos Koyunu Ne Yer? Bilindiği üzere her bir hayvan, belirli yiyecekleri yiyebilmektedir. Merinos koyunu ne yer sorusu kapsamında koyunların saman, kaba yem (yeşil yemler, silo yemleri) ve kuru ot yediğini ifade etmek olanaklıdır.
Özellikle İstanbul'da bulunan et işletmelerinde ayrı bir müşteri portföyü olan Balıkesir kuzusuyla da ilgili bilgi veren Karabulut, "İlimizin süt kuzusu Türkiye'nin en meşhur kuzusudur. Balıkesir kuzusunun özelliği kıvırcık kuzu olması ve burada yetişmesi.
Kuyruk ince ve uzundur. Koyunlar yılın 9-10 ayı boyunca kızgınlık gösterirler. Yılda 2 kuzu alımına uygundur.
Tam etli hayvanlar dışa doğru bombeli şekildedir. Vücut çıkıntıları ve bel çukurlukları belirsizdir. Bu o hayvanın etli olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktadır. Sağlıklı besi hayvanları, çok hareketli, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri ise parlaktır.
Yaramaz hayvana; “geç hayvan” denir. Kısır koyuna “kısır mal” denir.
Öncelikle, süt veya et üretimi için koyun yetiştirmek isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. East Friesian, Laucane ve Assaf en yaygın süt üretiminde tercih edilen koyun ırklarıdır, Dorset ve Suffolk ise et üretiminde tercih edilen en yaygın ırklardır.
Erkeklerde her zaman bir çift boynuz bulunurken, dişilerde bazen bulunur. Boynuzlar üzerindeki boğumlar yaş hesaplamasında kullanılır.
Erkek Romanovların ortalama ağırlığı 55-80 kg iken dişilerde ortalama ağırlık 40-50 kg'dır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı ortalama 35 kg'dır. Analık kabiliyeti en yüksek koyun türüdür. Et verimi çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri