T.C. Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka, fiyat istikrarını, sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan belirler. Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler.
ülkenin döviz ve altın rezervlerini yönetme, bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi, resmî faiz oranını -enflasyon ve ülkenin döviz kurunu yönetmek amacıyla- belirlemek ve bu oranın çeşitli politika mekanizmaları aracılığıyla piyasada etkili olmasını temin etmek.
11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanun (Mülga) ile Merkez Bankası "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kuruldu. Bu düzenlemeyle Devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verildi.
Denetleme Kurulu ise, Merkez Bankası Kanunu'nun 24. maddesi Page 19 100 Soruda Merkez Bankacılığı 19 uyarınca, Bankanın bütün işlem ve hesaplarını denetler; yıl sonunda hazırlayacağı raporu Genel Kurula sunar.
İlgili 42 soru bulundu
Banka nezdinde gerçekleştirilen dış denetimin yasal dayanağı, Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesidir. Buna göre Cumhurbaşkanı, Bankanın işlem ve hesaplarını denetlettirme yetkisine sahiptir.
Para Politikası ve Fiyat İstikrarı
Merkez Bankası, ülkemizde para politikasının uygulanmasından sorumlu kurumdur. Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Diğer bir ifadeyle, ülkemizde para politikası uygulamalarının temel hedefi fiyat istikrarının sağlanmasıdır.
2016 yılsonu itibariyle TCMB sermayesinin yüzde 55,12'sini temsil eden (A) sınıfı hisse senetleri Hazine'nin elindedir (yasa gereği Hazine'nin elinde bulunacak hisse senetlerinin oranı toplam sermayenin yüzde 51'inden aşağıya düşemez.)
Kurumsal Yapı Merkez Bankası 11 Haziran 1930 tarihinde bir anonim şirket olarak kurulmuştur. Banka, İdare Merkezi, Banknot Matbaası ve Şubelerden oluşmaktadır. Bankanın İdare Merkezi Ankara'dadır.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler. Merkez Bankası bu borçlara faiz uygular.
Yasa tasarısında Merkez Bankasının, bir cumhuriyet kurumu olduğunu vurgulamak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilendirilmesi istenmiş; ancak Bankanın merkezi idareden bağımsız bir kurum olduğunu vurgulayabilmek için kamu kurumlarından farklı olarak ismi “Cumhuriyet Merkez Bankası” olarak belirlenmiştir.
Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87'nci maddesine göre TBMM'ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.
Bağımsızlık, merkez bankalarını güvenilir kılarak para politikasının etkinliğini ve başarısını artıran, fiyat istikrarı hedeflerine daha başarıyla ulaşmalarını sağlayan bir ön koşul olarak görülmektedir.
Ekonomist Ömer Fırat Gencal, Merkez Bankası'nın bağış yapabilmesinin önünde herhangi bir engel olmadığını ancak Merkez Bankası'nın bir kamu kurumuna yaptığı bağışın etkisinin bulunmadığını söyledi.
Banka, İdare Merkezi, Banknot Matbaası ve Şubelerden oluşmaktadır. Bankanın İdare Merkezi Ankara'dadır. On sekiz Genel Müdürlük ve yirmi bir Şubeden oluşan Bankanın, 2022 yılı sonu itibarıyla 3.775 çalışanı bulunmaktadır.
Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı ile ekonomik kararlarda dikkate almayı gerektirmeyecek ölçüde düşük bir enflasyon oranı kastedilmektedir.
Merkez Bankası, 11.06.1930 tarih ve 1715 sayılı Kanun ile 150.000 hisseden oluşan 15.000.000 TL sermayeli bir anonim şirket olarak kurulmuş olup hisse senetleri (A), (B), (C) ve (D) olmak üzere dört sınıfa ayrılmıştır.
Merkez Bankasının sermaye ve hissedarlık yapısı nasıldır, hissedarları kimlerdir? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş.'nin sermayesi 25.000 Türk lirası olup 250.000 adet hisseye ayrılmıştır. Bugün itibarıyla Merkez Bankasının bir hissesinin nominal değeri 10 kuruştur.
Başkan (Guvernör), Cumhurbaşkanı kararıyla dört yıllık bir dönem için atanır. Bu sürenin sonunda yeniden atanabilir. Başkanın (Guvernör) yüksek öğrenim görmüş, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması şarttır.
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla PPK, Başkan Şahap Kavcıoğlu ve üyeler; Başkan Yardımcıları Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak ile Banka Meclisi üyesi Elif Haykır Hobikoğlu ve atanan üye Yusuf Tuna'dan oluşmaktadır.
Bu üç açıklama yan yana konduğunda Cumhurbaşkanı'nın sorusu da yanıtlanmış oluyor: TCMB, Cumhurbaşkanı'na veya hükümete değil, uluslararası finans kapitale bağımlıdır.
Politika Faizi Düşerse Ne Olur? Merkez Bankası, politika faizini ve gecelik işlemlerin faiz oranını düşürerek, “ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti”ni düşürür ve bankaların daha ucuza fonlanmasını sağlar.
Merkez Bankası veznelerinden gerçek kişilere döviz/efektif alış ve satış işlemi yapılmaz. Merkez Bankasının döviz rezervleri nasıl yönetilmektedir? Merkez bankaları, rezervlerini kendi ülkelerine özgü koşullar gereğince farklı anlayışlar çerçevesinde yönetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri