"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Yönetmeliğe göre, merkezi sistemin açılış tarihi 15 Kasım, kapanış tarihi ise 15 Nisan olarak belirlenmiştir. Ancak, her bölgede aynı tarih uygulanacak diye bir durum söz konusu değil.
Merkezi Isıtma Sistemi Kaç Derecede Yanar? Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir.
MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAÇ DERECEDE YANAR? Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
5627 Sayılı kanun ve yönetmeliğine aykırı davranan site bina yönetimi bulunduğunuz ilde sulh mahkemelerine şikayet edilir.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Bu yüzden normal şartlar altında ev içindeki sıcaklığın 25 derece olması uygundur ancak bunun altında değerler bulunuyorsa merkezi sistem tam verimli bir şekilde çalışmamaktadır. Merkezi sistemin tam verimli bir şekilde çalışması için tüm dairelerin aynı sıcaklık değerlerine sahip olması gerekmektedir.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Doğalgaz merkezi ısı pay ölçer sisteminin diğer sistemlere göre en avantajlı sistem olduğu görülmektedir. Bu avantajlarından dolayı yeni ve eski merkezi sistem binalarda merkezi pay ölçer sistemi kanunen zorunlu hale getirilmiştir.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Merkezi sistem kalorifer ocağında yakılan yakıtın ısısı tübüler sistemden suya geçerek suyu ısıtır. Isınan su hafifleyerek sıcak su gidiş kolektöründen ve gidiş pompasından geçerek binanın üst katlarına doğru çıkar. Sıcak su gidiş hattı şekilde Kırmzı borular ile gösterilmiştir.
Kış aylarına girmemizle 2022 yılında merkezi sistem kaloriferlerin ne zaman açılacağı dikkat çeken bir konu olmuştur. 2022 yılında merkezi sistemli kaloriferler 15 Kasım'da yanacaktır. Bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri illeri için tarihler de bir değişiklik yoktur.
Merkezi sistem binalarda kullanmadığınız odaları kış döneminde en az 15 dereceye ayarlamalısınız.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su giderlerinin paylaştırılması aşağıdaki şekilde uygulanır. tüketim miktarı (By); By=1,20xVx(tw-10) Hu Şeklinde hesaplanır. Bu durumda binanın toplam sıhhi sıcak su tüketim tutarı (M); M= By x F (TL) şeklinde hesaplanır.
Isı pay ölçer cihazı, merkezi sistemden radyatöre gelen sıcak suyun bilgilerini an itibariyle hesaplayarak kaydeder. Kaydedilen ısı payları, kış aylarında her ay, yazın ise hava durumu şartlarına bağlı olarak ölçüm için gelen görevliler tarafından bilgisayara kaydedilir.
(3) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.
Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde kombi ya da soba bulunmamaktadır. Bunun yerine kömür ya da doğalgaz kullanılarak kazan ile açığa çıkan ısı enerjisi boru ve petekler ile dairelere paylaştırılır. Bununla beraber merkezi ısıtma sistemi su için de geçerlidir.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri