- Boyayı mermer üzerinden çıkarmak için boyaya göre inceltici uygulayarak boyanın mermer üzerinden kolaylıkla çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. - Aseton bir diğer boya çıkaran harika bir malzeme olabilir. Boya dökülmüş veya kurumuş mermerin üzerine aseton döküp pamuk ile silerseniz boyadan kurtulabilirsiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Eğer leke hala duruyorsa, biraz oksijenli su veya ahşap temizleyici kullanabilirsiniz. Sert yüzeylerde, tiner veya alkol gibi çözücüler kullanarak lekeyi çözebilirsiniz. Cam yüzeylerde ise cam temizleyici sprey veya sirke-su karışımı kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz.
Ilık su ile nemlendirdiğiniz bir bez ile önce mutfak tezgahını temizleyin. Daha sonra su içerisine bir miktar karbonat atarak karıştırın ve tezgah üzerine dökün. Yumuşak ovalama tekniği ile birkaç dakika tezgahın her tarafını sildikten sonra karbonatın etkisini göstermesi için yaklaşık on dakika kadar bekleyin.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Yağlı boya tamamen kurumadan önce, üzerindeki kalın boya tabakası etrafına yayılmadan kazınmalıdır. Kalan yağlı boyanın çıkarılması için yüzeyin türüne göre tiner, zımpara ve ısı tabancası kullanılmaktadır. Yağlı boyaların çıkarımı ve inceltilmesi sentetik tiner ile yapılmaktadır.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Kurumuş boya lekesinin üzerine nemli bir bez veya süngerle hafifçe bastırarak sertleşmiş tabakayı yumuşatın. Su bazlı boya suya dayanıklıdır, bu nedenle su kullanmak lekeyi çözmenin en iyi yoludur.
Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz. Pamuklu bir bez veya pamuklu tülbent üzerine az miktarda alkol veya tiner damlatın. Lekenin üzerini nazikçe silin, yüzeyi çizmemeye dikkat edin. Beyaz sirke, doğal bir temizleyici olarak işe yarayabilir.
Su bazlı boya kullandıysanız, fırçalar ve ruloları soğuk, akan su ile yıkayın, ardından biraz deterjanla ılık su ile ve tekrar soğuk, akan su ile yıkayın. Solvent bazlı boya için, fırçalarınızı solvent bazlı temizleyici ile temizleyin ve ardından biraz deterjanla ılık suda yıkayın.
Kullandığınız boya, silikonlu bir boya ise sıcak su uygulaması ya da kazıma ile boya kalıntılarını yüzeyden çıkarabilirsiniz. Kıyafetlerin üzerindeki boya kalıntılarının yok edilmesinde ise kıyafet yüzeyine bastırmadan tiner uygulaması tercih edilebilir.
Mermer yüzeylerin temizliğinde kullanabileceğiniz birkaç yöntem aşağıdaki gibidir: Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Genellikle kahve, limon, asitli gıdalar ve boya gibi malzemeler mermer üzerinde leke yaptığında bu lekeler mermerin iç kısmına doğru ulaşmaya başlar. Bu tür lekeler daha zor temizlenen lekeler oluşturmak ile birlikte ancak profesyonel şekilde mermer silimi ve parlatma gibi işlemler uygulanması ile ortadan kalkabilir.
Günlük temizlik için, mermer yüzeyi yumuşak bir bez veya sünger ile nazikçe silin. Mermer yüzeyler asidik maddelere karşı hassas olduğu için, asidik olmayan bir sabun veya deterjan kullanılması önerilir. Lindos Naturals'ın "Doğal Ahşap Sabunu", mermer yüzeylerin günlük temizliği için de ideal bir seçenektir.
Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu nedenle oto temizlik tineri olarak söz konusu tinerin kullanılması uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Saç boyası diğer bölgelerde olduğu gibi kıyafetler üzerinden de oldukça kolay bir yöntemle çıkarılabiliyor. Beyaz sirke ve beyaz sabun yardımıyla lekenin oluştuğu bölgenin üzerini iyice ovalayın. Sonrasında ılık suyla kıyafeti biraz daha ovalamaya devam edin. Ardından kıyafeti tamamen durulayın.
yarım çay bardağı saf tuzruhu boyayı söker. Yıllarca boyayı pürmüzle söktüm ve de metale zarar vermez al sana link pürmüz için. hidrolik yağı boyayı çok güzel kaldırıyor. biraz fren hidrolik yağını sürün bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri