Asidik malzemeler mermer üzerinde net bir şekilde aşındırma sağlarken, merak edilen konulardan diğer biri olarak bazik malzemeler ise mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz.
Aşınma yaşanmaz. Leke tutmaz. Renk çeşitliliği çok fazladır.
Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz, ayrıca asitli, kireç çözücü gibi ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir.
✪ Asitler metal, mermer yüzeyleri aşındırır.
Peki, asitler hangi yüzeylere etki eder? Asitler mermer ve metal yüzeylere etki eder. Özellikle tezgâh ve mermerin asitle temas etmemesini sağlamamız gerekir. Çünkü asitler tezgâh ve mermeri aşındırabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır. Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler. Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez. Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
Mermeri oluşturan kalsiyum karbonat, asidik etmenlerin saldırılarına fazlasıyla hassastır. Mermer, asitler hatta seyrelti asitler tarafından kolayca çözülür ancak, asidik maruziyetin fiili sonuçları asidin doğası ile değişir.
Asitler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluşturur. Cam ve porselen maddeler üzerinde matlaştırıcı ve aşındırıcı etkisi vardır.
Asit ile aşınmış mermer yüzeylerin düzeltilmesi
Bu deformasyon ya delik şeklinde olur ya da yüzeyde bir dalgalanma oluşturur. Doğaltaş siliminde temizlik ya da kaymayı engelleme amaçlı asidik sıvılar doğaltaş üzerinde kullanılmamalıdır. Yanlışlık ile üzerine bu tür sıvılar dökülse bile hemen silinmelidir.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Örneğin, mermer üzerinde limon, asitli gıdalar, alkollü içecekler, sıcak gıdalar veya çok soğuk gıdalar temas oluşturduğunda aşırı su ve kimyasal temizleyici maddeler kullanılarak mermer temizleme işlemleri yapıldığında, mermer sahip olduğu doğal rengi kaybeder.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Metallerin genleşmesi doğaldır, haznelerde metalden olduğu için bir miktar ister istemez genleşirler bu genleşme sırasında şömine mermeri eğer gerekli kurallara uyulmadan monte edildiyse (mermer ve hazne arasında genleşme boşluğu bırakılmalıdır. Hiçbir zaman mermer ile hazne birbirine öpüşmez) mermer çatlar.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Mermer yüzeyin üzerine asit, limon, tuz ruhu, çamaşır suyu, kireç çözücü, yağ çözücü, kimyon, kahve, kola, sirke, şarap, bira, çay, kolonya, meyve suyu, yemek gibi asidik ya da kimyasal maddeler dökülürse mermerinizin üzerindeki koruyucu tabakayı çözerek taşınızda gözenek açar ve siz onu leke olarak görürsünüz.
Mermer temizliği için mutlaka doğal ürünleri kullanmanız gerekir. Asitler ve kimyasal temizlik maddeleri doğal taştan zarar vermektedir. Özellikle metal yıkayıcıların kullanmaktan uzak durmanın gerekir. Doğal mermer temizliğinde sirke, limon suyu ve aseton gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Asitlerin ve Bazların Özellikleri Özellikleri
Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde sonuçta tuz bileşiği ve su oluşur. Bazlar kayganlık hissi verir.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar. Berrak sıvı hâlinde olup, HF(aq) olarak tanımlanır.
) açığa çıkarırlar • Asitler metallere aşındırıcı etki yaparlar. – Bu özelliğinden dolayı asitler metal kaplar içerisinde değil, cam ya da plâstik kaplarda saklanır. Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur. – Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir, ekzotermik bir olaydır.
MERMER SICAKLIĞA DAYANIKLI MIDIR? Mermer tasarım dünyasında görülebilecek sıcaklığa dayanıklı malzemelerden birisidir. Oldukça zor şartlara dayanarak oluştuğundan yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz.
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri