Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarıyı da bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır.
Gönderilerde Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin deprem bölgesine yakınlığı vurgulandı. Santrali inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin depremde zarar görmediğini duyurdu.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde yaşanabilecek acil durumlar ve afetlere karşı üst düzey güvenlik önlemlerinden faydalanılıyor. Sürekli olarak tatbikatların, sismik ve radyolojik ölçümlerin yapıldığı santral, 9 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olarak inşa edildi.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşa edildiği Mersin, AFAD'a göre 5'inci derecede deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Akkuyu NGS'nin inşa edildiği alanın 100 kilometrelik yarıçapında da aktif bir jeolojik fay hattı bulunmuyor.
Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde depremin herhangi bir hasara neden olmadığı bildirildi.
İlgili 22 soru bulundu
AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Mersin 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Mersin deprem haritası
Namrun ve Mut fay hatları Mersin'in içinden geçen fay hatları. Ovacık, Silifke arasında Ovacık Fay hattı da var. Namrun Fay hattı dediğimiz aslında Ecemiş fay hattı bu orta Anadolu Fay zonu. Sivas Hafik'ten başlar, yaklaşık 700 km boyunca devam eder.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bir daha yaşanmaması temennimizle, 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
Mersin'de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) enerji üretiminde kullanılacak "taze nükleer yakıt"ın getirildiği açıklandı. Buna göre tesis, "nükleer santral" statüsüne kavuşarak teknik anlamda açıldı.
Peki nükleer enerji güvenilir mi? Akkuyu A.Ş'nin Türkçeye uyarladığı AES2006 isimli aplikasyona göre, evet. Aplikasyon nükleer santralin çalışma prensiplerini gösteriyor ve deprem, yangın ya da sert bir cismin reaktöre çarpması halinde ne olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD'ın hazırladığı risk haritasına göre Mersin üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor.
MERSİN FAY HATTI GEÇEN İLÇELER
Derece deprem kuşağında yer alırken, Erdemli, Kırobası, Güzeloluk, Arslanköy, Güle dördüncü derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.)
Üçüncü derece deprem riski taşımakta olan illerden bir tanesi olan Mersin için, Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan, Mersin'in deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, "DemirMersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü.
Doğal olarak bu bölgede yaşanılacak bir deprem Mersin'in kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sebep olacak." şeklinde konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Buna göre Mersinde fay hattı bulunmuyor fakat Mersin etrafında yer almakta olan fay hatları nedeniyle etki altında kalıyor.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Yerleşimin yoğun olduğu Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde bulunmaktadır. Kuzey kesimler ise daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Şurada Paylaş! MERSİN'DE DE HİSSEDİLDİ! Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Mersin'de de şiddetli hissedildi.
Mersin'de 4,3 büyüklüğünde deprem!
Hayati Koç, literatüre bakıldığında Mersin ve yakın civarında büyük ölçekli bir deprem üretecek fayın bulunmadığını söyledi. Depremlerin, fay hatlarındaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan enerjinin oluşturduğu titreşimler sonucunda meydana gelen bir doğal afet olduğunu belirten Doç.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
3. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır. 4. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.
İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesinden alınan verilere göre, saat 04.56'da merkez üssü Mersin'in Aydıncık ilçesinde Richter ölçeliğine göre 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 15.65 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Mersin'in Erdemli ilçesi açıklarında Mersin Körfezi'nde saat 22.59 sıralarında 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri