Mersin ilinde 13 ilçe vardır. Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur.
Merkezdeki ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; diğer ilçeleri ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut'tur.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Birçok plaj ve beache ev sahipliği yapan Mezitli'de deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfinin çıkarılabileceği yerler arasında Soli Sahili, Taşkıran Plajı, Plaj – Beach – Strand ve Mezitli Halk Plajı yer almaktadır. Ziyaretçiler bu plaj ve sahillerde aileleri ve arkadaş grupları ile birlikte keyifli vakit geçirebilir.
Fransızların Tarsus'u terk ettikleri 27 Aralık 1921tarihinde, Adana'daki Türk alayının bir taburu ve bir süvari bölüğü Tarsus'a, 3 Ocak 1922'de de Mersin'e girdi, böylece Mersin ve Tarsus'un kurtuluşu sağlanmış oldu.
İlgili 27 soru bulundu
Erdemli-Mersin
Türkiye'nin güneyinde iyi bildiğimiz yerlerin dışında Mersin Erdemli de eylülde deniz tatili yapabileceğiniz şehirlerden. Sakin ve uygun fiyatlı bir tatil istiyorsanız Mersin Erdemli sizin için iyi bir seçenek olacaktır.
1919'da bağımsız sancak haline getirilmiş, 1924 yılında yeni kurulan İçel İlinin merkezi yapılmış, 1933 yılında Mersin ve İçel illerinin İçel İli olarak birleştirilmesi ve Mersin'in yeni İçel İlinin merkezi olmasıyla birlikte İçel İlinin ilçesi olmuştur. İlçe Büyükşehir sınırlarındadır.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur. Merkez ilçeler: Akdeniz. Mezitli.
Mersin'de Nereden Ev Satın Alınır? Mersin'de bir emlak yatırımcısının ilgisini en çok çeken yerler Erdemli, Mezitli ve Yenişehir'dir. Mezitli ile birlikte; Toroslar, Yenişehir, Akdeniz de Mersin'in şehir merkezi olarak gösterebileceğimiz yerleşim bölgeleridir.
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Siyaset ve yönetim. 1933 yılında bazı vilâyetlerin ilçeye indirilmesi ile ilgili bir kanunla İçel ilinin merkezi Silifke lağvedilip Mersin ve İçel illeri birleştirilerek merkezi de Mersin oldu. Böylece Silifke, "İl" unvânını kaybetmiştir.
Yapılan bir araştırmada Mersin'de Mersinlilerden sonra en çok hangi nüfusun olduğu gözler önüne serilmiş. Mersin'de en çok yaşayan ikinci nüfus; Urfalılar. Evet Mersin'de en çok Urfalılar yaşıyor.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Türkiye'nin en yüksek üçüncü gökdeleninin (Mertim Kulesi: 177 metre) bulunduğu Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 3. kenttir. Mersin ili, 1924 yılında kuruldu, 1933 yılında da merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını aldı.
Hitit tabletlerinde Tarşa, Asur kaynaklarında Tarzi, Grek kaynaklarında Tarsos; Arap ve Osmanlı kaynaklarında Tersîs ve Tarsûs adıyla da anılır. Kilikya'nın kapısı olma özelliğini taşıyan Tarsus'un kuruluşu 8 bin yıl öncesine dayanır.
Mersin'in Tarihçesi
Mersin, M.Ö. 1700 yılından itibaren Kizzuvatna Krallığı, Frigler, Pers Satraplığı, Selevkoslar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Araplar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti, Ermeni Krallığı, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır.
Marmaris ve çevresi, birbirinden güzel koylara sahip. En güzellerinden birisi de, Hisarönü köyünün yemşeyil çam ormanlarıyla çevrili Kerdime sahili. Şezlong ve şemsiye de kiralayabileceğiniz bu sahilde denize girmek için en güzel zaman ise kesinlikle suyun çarşaf gibi dümdüz olduğu sabahın erken saatleri!
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
Marsa Alam gerçekten büyüleyici bir cennet! Muhteşem mercan resiflerini ile ve dünyanın en sıcak denizi ile meşhur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri