Asurlular ve Perslerden Selçuklu ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin'in çevresi etkileyici antik kentler ve tarihi anıtlarla çevrili. Doğu Akdeniz'de bulunan, etkileyici Toros Dağları ve Akdeniz manzaralarına sahip şehir, aynı zamanda verimli topraklarıyla önemli bir tarım merkezi.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Sonuç olarak, Mersin; acısıyla, tatlısıyla, deniziyle, iklimiyle ve elbette ki zengin mutfağıyla son derece keyifli bir şehir. Ege veya Marmara bölgesinde yaşıyorsanız Mersin'e gitmek zor gibi gelebilir, ancak Mersin'i dünya gözüyle görmek ve yaşamak, tatil listenizde kesinlikle yer almalıdır.
Mersin, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, Akdeniz kıyısında bulunan büyüleyici bir şehirdir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mersin, zengin kültürel mirası, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla turistler için cazip bir destinasyondur.
İlgili 35 soru bulundu
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
doğal güzelliği, şehir gürültüsünden uzak olması, tarihi-turistik yerleri, denizi ve yaylalarından dolayı silifke'dir. ikinci sıraya ise memleketim erdemli'yi yazarım. eski yerleşim yeri olarak tarsus oldukça önemli güzellikleri barındırır.
Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.
Mersin'in en güzel koylarından biri olarak tabir edilen yapraklı koyu, aynı zamanda harika bir plaj sunuyor. Ancak kumsalı bulunmayan plaj denize girmek için Berrak ve tertemiz bir su imkanı vermektedir.
Fransızların Tarsus'u terk ettikleri 27 Aralık 1921tarihinde, Adana'daki Türk alayının bir taburu ve bir süvari bölüğü Tarsus'a, 3 Ocak 1922'de de Mersin'e girdi, böylece Mersin ve Tarsus'un kurtuluşu sağlanmış oldu.
6360 sayılı yasaya göre Nisan 2014 itibariyle 505 köy mahalleye dönüştürülmüştür. Mersin, 2022 yılı sonu ADNKS sonuçlarına göre 1.916,432 nüfus ile Türkiye'nin 11. büyük ilidir.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
Son yılların hızla modernleşen ili Mersin, ekonomik olarak da sahip olduğu limanıyla büyük bir güce sahiptir. Mersin limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu, demiryolu ile sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz'in en önemli ticaret noktası haline gelmiştir.
Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul, Mersin'de istisnai yerler haricinde zeminlerin genel olarak orta ve iyi nitelikte olduğunu belirterek, Mersin'in kuzeyinde daha sağlam zeminler bulunduğunu, zayıf yerlerin ise genellikle sahil bandında ve dere yatakları çevresinde yer aldığını ifade etti.
Mersin'de Nereden Ev Satın Alınır? Mersin'de bir emlak yatırımcısının ilgisini en çok çeken yerler Erdemli, Mezitli ve Yenişehir'dir. Mezitli ile birlikte; Toroslar, Yenişehir, Akdeniz de Mersin'in şehir merkezi olarak gösterebileceğimiz yerleşim bölgeleridir.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
turizm mevzuatının yeterli zemini sağlayamaması, turizm le ilgi li çevreler arasındaki eşgüdüm eksikliği ve kaynak yetersizliği gibi çeşitli nedenlerden dolayı Mersin 'in turizm potansiyeli yeterli ölçü de kullanılamamış ve turizm gelirleri açısından Akdeniz bölgesindeki diğer turizm yörelerine göre oldukça gerilerde ...
321 kilometreyi aşan sahil uzunluğuyla ünlü Mersin, hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle keşfedilmeye değer pek çok hazineye sahip. Akdeniz boyunca sıralanan turistik ilçeleri, mavi bayraklı plajları ve otelleriyle her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği şehirde tarihleri M.Ö.
Akdeniz Bölgesinde yer alan Mersin ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya'nın tümünü ve Ovalık Kilikya'nın Berdan Çayı havzasını kaplar.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Mersin İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla da İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur. XII. yüzyılda Göksu ırmağının iki yanındaki bölgeye Türkler “İÇEL” demişlerdir.
Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur. Merkez ilçeler: Akdeniz. Mezitli.
Akdeniz, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Kuzeyinde Toroslar, güney batısında Yenişehir, doğusunda ise Tarsus ilçeleri bulunmaktadır.
Erdemli, yüzmeye oldukça elverişli olan pek çok plaja ev sahipliği yapan, Mersin'in sahil kesiminde yer alan yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Yaz tatilini Erdemli'de geçirmek isteyenler, plajların ince kumlu ve denizin sakin olması sebebi ile vakitlerinin çoğunu plaj ve koylarda geçirmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri