Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
Ülkemizde üretilen muz, limon, yeni dünya, yafa portakal, king mandalina gibi ürünlerin yarısından fazlası Mersin'de üretiliyor. Çilek, soya, keçi boynuzu, sivri biber, iç mekan süs bitkileri gibi ürünlerin de yüzde 20'sinden fazlasının üretimi gerçekleştirilmekte.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat ZAYİM, İlimizde 826.917 dekar alanda buğday ekimi yapılmakta olduğu ve 2019 yılı TÜİK verilerine göre 219.730 ton üretimin gerçekleştiğini ve de Mersin İli toplam buğday ekim alanlarının % 38'ini ( 310.172 dekar) ve buğday üretimin % 60 'ını (130.389 ton) Tarsus ...
İlgili 31 soru bulundu
Akdeniz Bölgesi'nde daha çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında altıntop, turunç, avokado, yenidünya, portakal, limon, bergamot, keçiboynuzu, mandalina, incir ve Trabzon hurması sayılabiliyor.
Mersin'in muz, limon, yenidünya, çilek, erik, kabak, keçiboynuzu ve badem üretiminde de birincilikleri bulunuyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
Muz ve çilek üretimiyle Türkiye'nin gözde ilçeleri arasında yer alan Anamur'da son yıllarda üretilen avokado, ejder meyvesi, kamkat ve mango gibi ürünler dikkat çekiyor.
Mersin bitkisi Türkiye' de Akdeniz ikliminin ve yamalarının görüldüğü ve mersin adını taşıyan her yerde yetişir.
Türkiye'de en fazla üretilen tarla ürünlerinde ilk sırayı buğday, yaş sebzede domates, meyvede üzüm aldı Türkiye'de geçen yıl 61 milyon 769 bin ton tarla bitkisi, 16 milyon 875 bin 947 ton meyve ve 28 milyon 569 bin 781 ton yaş sebze üretildi.
Toplamda yıllık 84,8 milyon tonluk üretimi olan tarla bitkilerinde başlıca ürünler buğday, yem mısırı, şeker kamışı, kaba yonca, şeker pancarı, domates, patates, karpuz, arpa ve salatalıktır.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor. 2- ABD: ABD'de 411 bin 263 hektar arazide tarım yapılıyor.
Bütün bu ürünler dışında Susam, Fiğ, Nohut, Patates, Soğan, Arpa, Fasülye, Patlıcan, Nar, Zeytin, Şeftali, Nektarin, Elma, Badem, Ceviz, Kiraz, Üzüm, Biber, Kavun, Domates, Lahana, Salatalık, Ispanak, Bezelye gibi yüzlerce çeşit sebze, meyve ve tahıl üretimi ile Türkiye'nin en önemli tarım üretim alanlarına sahiptir.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
Akdeniz meyveleri(muz, zeytin, hurma, incir, trabzon hurması, yeni dünya vs..) g.Keyif bitkileri( çay, kakao, kahve, vs…) a. Ilıman iklim meyve türleri(elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne kestane, çilek,fındık vs…)
Son yılların hızla modernleşen ili Mersin, ekonomik olarak da sahip olduğu limanıyla büyük bir güce sahiptir. Mersin limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu, demiryolu ile sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz'in en önemli ticaret noktası haline gelmiştir.
Mersin ve çevresindeki en önemli akarsular Deliçay, Müftü ve Mezitli dereleridir. Bu akarsu- ların boyları kısa, rejimleri düzensizdir. Tarımsal sulamada bu akarsulardan ve yörede yılda 16 000 000 m³'ü (DSİ, 1978: 49) bulan yer altı su rezervinden yararlanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri