Bu nedenle artık tek yastık kullanarak dinlenebilir ya da uyuyabilirsiniz. Yine sırt üstü uyumaya devam edeceksiniz. Bir ay tamamlandıktan sonra sağa ya da sola dönerek uyku pozisyonunuzu alabilirsiniz. Ama yüz üstü yatma alışkanlığınız var ise bunun için yaklaşık 1 yıl beklemek zorunda kalacaksınız.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz. Yine de bu süreçte dikkatli olmalı ve burnunuza zarar verecek hareketlerden kaçınmalısınız.
Burun estetiği sonrasında yapılması gereken faaliyetler
Hastalar 2 gün süreyle, başını yüksekte tutmak amacıyla en az 2 yastıkla yatmalıdır. Yan tarafa dönük şekilde yatılırsa burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşacaktır. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur.
Burunda birçok sebepten ötürü tampon kullanılmaktadır. Bu tampon eskiden enfeksiyon endişesinden dolayı 2 gün kullanılmaktaydı. Fakat artık bu tamponlar 7 gün kullanılmaktadır. Tamponlar çıkarıldıktan sonra serum fizyolojik veya okyanus suyu ile fiziksel temizlik yapmaları önerilir.
Tamponlar alındıktan sonra ortalama 20 gün kadar burnunuzdan nefes alıp vermede zorlanabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Ameliyattan sonraki 3-6 ay içerisinde zaman zaman burnunuzda tıkanıklık, sabah kalktığınızda şiş, burun ucunuzda hissizlik, burun içinde kuruluk hissedebilirsiniz endişelenmeyin, hepsi zaman içerisinde geçecektir.
Burun estetiği ameliyatından sonra nefes alma ilk birkaç gün boyunca zor olabilir. Ancak, iyileşme süreci devam ettikçe burun dokuları da toparlar ve nefes alma genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Bu durum zamanla düzelecektir,merak etmeyin. Burun ucunda ve üst dudakta uyuşukluk hissedebilirsiniz, endişe etmeyin üç hafta ile üç ay arasında kendiliğinden geçecektir.
İlk haftalarda yatma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. 2 hafta boyunca yan yatmak tavsiye edilemez. Ancak öne eğilince burun düşmez. yine 1 ay sonra yan yatmak burnun bir tarafa eğilmesine sebep olmaz. Eğer burun düşecekse düşer ve yine eğilecek ise eğilir.
Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur. Burun estetiği sonrası ödem ve şişlik oluşması oldukça normaldir.
Burun ameliyatından sonra ne kadar süre sırt üstü yatılır? Burun ameliyatından sonra en az 3 ay boyunca yüz üstü yatılması önerilmez. Özellikle ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatılmalıdır.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz. Burun estetiği iyileşmesi zannedilenin aksine oldukça kolay ve hızlı olmaktadır.
Bu nedenle burun ameliyatından sonraki ilk 3 hafta o bölgede kan dolaşımını artıran fiziksel aktivitelere izin verilmez. Cinsel aktivite de bu aktivite grubuna girdiği için ameliyat sonrası 3. haftadan önce cinsel ilişki önerilmez.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Yumuşak doku supratip deformitesi olarak adlandırdığımız bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir ve düzelme süresi bazı hastalarda 2 yılı bulabilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemek gerekir.
Burun estetiğinin gülüşü değiştirmeyeceği ve olumsuz anlamda etkilemeyeceği bilinmelidir. Ameliyattan sonra hastaların bir süre çok rahat şekilde konuşamaması ve gülme gibi mimikleri rahat şekilde yerine getirememesi kalıcı olan bir durum değildir. İyileşme süreci içerisinde yüz kasları da yerine oturacaktır.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır.
Burun ameliyatı sonrası burun şekli 1. ayda büyük oranda (%70) belli olur. Ancak burun şeklinin tamamen görülebilmesi için ince derili burunlarda 6-12 ay kalın derili burunlarda ise 2 yıla kadar beklenilmesi gerekmektedir.
Burun estetiği ameliyatı olacak kişilerin en fazla endişe ettiği konuların başında “Burun ameliyatında anestezi korkusu” sonrası ikinci sırada gelen korku “Burun tamponu çıkarılırken acır mı?” konusudur. Burun içine silikon burun tamponları konulmuş ise çıkarılırken biraz rahatsız edebilir ama bu hisse acı denemez.
Genel olarak burun estetiği ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci yani toparlanma süresi 6 ayla bir yıl arasında değişmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında iyileşme süreçleri her hastada aynı olmamakla beraber ince derili kişilerde iyileşme daha hızlı olmaktadır.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri