Suyu hafif tektonik bir göldür ve 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Salda Gölü az tuzlu, yüksek alkalinli bir göldür.
Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz. Rüzgarlı havalar, insanların suya girmeleri gibi etmenler suyu bulanıklaştırıyor.
Orman Plajını tercih edenlerin 10-15 metreden fazla kıyıdan uzaklaşmasına pek izin verilmemektedir. Bu uyarıları dikkate alıp yüzmek isteyenler için Salda Gölü'nde yüzmek tamamen tehlikesiz ve keyifli bir hal alır. Bu bölgede Haziran ve Eylül ayları arasında yüzme sezonu açıktır.
Gölde dört balık (sazan, ot balığı, Salda yosunbalığı, çamur balığı), damalı su yılanı, ova kurbağası yaşar.
Ayrıca 110 tür kuş yaşıyor bu havzada. Nesli tükenmekte olan kuşlardan Dikkuyruk için Salda Gölü çok önemli. Gölde yaşayan iki de balık türü var: Biri, endemik bir tür olan 5-6 santimetre boyundaki Salda sazancığı; diğeri de bizim yağ balığı dediğimiz tür.
İlgili 18 soru bulundu
Salda Gölü'nün etrafında konaklayabileceğiniz tek bir otel bulunuyor.
Yer yer seyrelmiş çam ve meşe ormanlarının kapladığı kireçtaşı ve serpantin yamaçlarla çevrilidir. Kıyısında küçük alüvyal ovalar yer alır. Suyu hafif tektonik bir göldür ve 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Salda Gölü az tuzlu, yüksek alkalinli bir göldür.
Müze kart geçerli. Müze kartınız yoksa 10 TL giriş ücreti mevcuttur.
Dernekten yapılan açıklamada, “Salda Gölü kapalı bir havzadır. Göle giren kirlilik bir daha çıkamaz. Göle girenlerin teri, güneş kremi, duşu, şampuanı ve onlarca atığı çok kapsamlı kirliliğe yol açmaktadır. Bu yüzden insanlar gölde suya girmemelidir.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde, beyaz kumsalı ve turkuaz suyuyla ''Türkiye'nin Maldivleri'' olarak ünlenen Salda Gölü'nün suyunun içilebilir kalitede olduğu bildirildi.
Salda Gölü, NASA tarafından Mars 2020 misyonunda hedef alan olarak seçilen Jezero Krateri'ndeki eski göle, "jeolojik ve mineralojik" benzerliğe sahip tek göl olma özelliğini taşıması nedeniyle dünyanın ilgisini çekmişti.
TÜRKİYE'NİN EN DERİN GÖLÜ
184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'nin en derin ve en temiz göllerinden biri olan Salda Gölü, deniz seviyesinden 1.140 metre yükseklikte yer alıyor. 184 metreye ulaşan derinliği ve 44 kilometrekarelik bir alanıyla Salda, Türkiye'nin derin gölü.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Salda Gölü Şifa Dağıtıyor Salda Gölü'nde yapılan araştırmalarda uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz.
Koruma Tedbirleri
Salda Gölü ve çevresi 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.
Yapay gölet Salda'yı kurutacak
Salda Gölü yaklaşık 2 milyon yıl önce çevreden gelen sular ve yüzey sularının toplanmasıyla oluşmuştur.
Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor. Salda Gölü kıyısında doyasıya vakit geçirebilmek için ılık bahar ayları ve yaz sonu daha uygun bir atmosfer sunuyor.Güneşin tepede olduğu saatlerde göl kenarında vakit geçirecekseniz yanınızda şapka ve şemsiye bulundurmanızı öneriyoruz.
Öncelikle hemen söyleyelim; Salda Gölü ziyarete açık ve gölde halen yüzülebiliyor.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nde insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları kapanmaya başladı. Geçen yıl 15 Ekim'de ziyarete kapanan göl kendini yeniledi.
Salda Gölü'nün suyunda ve çevresindeki kayalarda magnezyum mineralinin bulunması burayı eşsiz kılan özelliklerin başında gelir. Çünkü magnezyum göldeki kayalara beyaz rengi verir ve böylece Salda Gölü, Mars gezegenine has yüzey özellikleri gösterir.
Gölün beyaz kumsalları, Maldivler'deki kumsalları anımsatması sebebiyle bu şekilde adlandırılıyor. Beyaz ve gri karışımı olan bu kum, gölün sığ yerlerinde renginin açık mavi ve turkuaz olmasına sebep oluyor. Salda Gölü'nün popülerliğinin yanında, Burdur'un etrafındaki eşsiz doğa yalnızca bununla sınırlı değil.
Salda Gölü çevresinde bulunan Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı, gönül rahatlığıyla yüzebileceğin plajlar. Bembeyaz kumları ve maviyle yeşilin harika bir manzara sunduğu Tabiat Parkı Orman Plajı için Salda'nın en güzel plajı desem abartmış olmam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri