📌Kişi başı 1 adet tarhana olarak hesaplayıp çorbayı daha fazla yapabilirsiniz. Tarhana tencereye alınır üzerine kaynar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılıp tarhanalar yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayınca kaşık ile iyice karıştırılır, ezilmemişse kaşığın tersi ile ezilir. Orta ateşte pişmeye bırakılır.
Tarhanalar ve nohut bol suyla akşamdan ıslatılır. Suyu süzülerek tarhanalar elle sıkılarak ezilir. Nohutlarla birlikte çorba kazanında bol suyla devamlı karıştırarak nohutlar yumuşamasına kadar ve koyulaşana kadar pişirilir. Tuzu atılır.
Dövülmüş buğday kaynatılıp soğutulduktan sonra süzme yoğurt, pûng (yarpuz) catir (kekik) veya nane (nane) gibi otlar ile beraber yoğrulur ve topaklar şeklinde veya ince bir tabaka şeklinde temiz bezlerin üzerine serilip güneşte kurutulur.
önce büyük bir tencereye suyla yoğurdu iyice çırpıp koyun ocağı açın sürekli karıştırın, yoksa kesilir, biraz ılındıktan sonra yavaş yavaş yarmayı eklemeye başlayın tuzunu ilave edin koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin yarmalar yumuşayıp koyulaşınca altını kapatın.
İlgili 28 soru bulundu
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Bozkır yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunan “ un tarhanası” nın yapılışı şu şekildedir: Süzme yoğurt, kırmızı biber, domates, yeşil biber, sarımsak, nane, kekik, soğan, yumurta, isteğe göre nohut, mercimek ilavesi yapılan bir karışım hazırlanır. Bu karışım robot gibi araçlarla inceltilerek unla beraber yoğrulur.
Yoğurtlu tarhana çorbasının yapılışı oldukça kolay. Önce yoğurt ve tarhana karıştırılıp az su ilavesiyle açılıyor ve kısık ateşte kesilmemesi için sürekli karıştırılarak ısıtılıyor. Ardından sıcak su parça parça ve her seferinde sizim gibi akıtılarak ekleniyor ve bu sırada yine çorba karıştırılmaya devam ediyor.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Malatya Tarhanası (Darhane Çorbası) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru tarhanaları 1 gece önceden suya ıslatıp bekletelim. Ertesi gün yumuşayan tarhanaları tencereye alıp üzerini 3 parmak geçinceye kadar su ekleyip 30 dakika pişirelim.
Tencereye sıcak su alalım ve içine tarhanaları atıp blenderdan çekelim ve ocağa koyup kaynayana kadar pişirelim. Sos tavasına yağ, biber salçası, nane ve ezilmiş sarımsakları koyup 2 dk pişirip kaynayan çorbanın içine sosu ilave edip tuzunu ekleyip 10 dk kadar pişirelim. Servis tabağına alalım.
Tarhana tencereye koyulur üzerine soğuk su eklenir . Bir 10 dakika bekletilir salça, tereyağ ve tuz eklenir ocağa alınır ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca altı kısılır 10 dakika böyle kaynatılır nane ilave edilir biraz daha kaynayınca altı kapatılır sıcak içilir.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
Tarhana akşamdan ıslatılır. Sabah suyu değiştirilir,karıştırılır. Nohut eklenir, koyulaşana dek pişirilir. Kavrulmuş kıyma da eklenerek birkaç taşım daha pişirilip üzerine tereyağı ve nane yakılır.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Üzerine tuzu, tarhana baharatını ve yavaş yavaş unu ekleyip, hepsini homojen olacak şekilde karıştırıp, 5 dk kadar yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra üzerini tepsiyle kapatıp, her gün 3 kez tahta kaşıkla karıştırarak tarhanamızı 1 hafta boyunca beklemeye alıyoruz.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Tarhana 1 su bardağı su ile ıslatılarak 10 dakika bekletilir.Tencereye yağ ilave edilerek salça,nane,pul biber kavrularak su ilave edilir.Kaynayınca altı kısılır tarhana ilave edilir kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ilave elilerek 5 dakika daha kaynatılarak servis edilir.Arzuya göre sarımsak ilave edilir.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana hamuru kabarmazsa ne olur? Bu durum tarhana yapımında hamurun aşırı sert olmasından da kaynaklanabilir. Hamur kabarmazsa ne yapmali? Bir çare olarak haşlanmış nohutlar blendırdan geçirilip hamura ilave edilir.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri