Öğretide “yanlış ifa” ve “yabancı edim” olarak da adlandırılan aliud ifa, genel kabule göre “borçlanılan edim yerine başka bir şeyin teslim edilmesi”dir.
İfa, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “ bir işi yapma, yerine getirme, ödeme “ demektir. İfa, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ ödeme, yerine getirme, bir işi yapma, edim “ demektir. İfa ile ilgili cümlelere şu örnekler verilebilir: Porselen takımının kısmi ifası alacaklıyı tatmin etmeyecektir.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
Borçlu, neyi borçlanmış ise, onu ifa etmek suretiyle borcun- dan kurtulur; başka bir ifadeyle neyi borçlanmış ise onu ifa etmek zorundadır, buna edime uygun ifa kuralı denir (23).
İfa imkansızlığı kurumu yukarıda belirtildiği üzere TBK'nın 136. maddesinde düzenlenmiş olup, borcun ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsız olmasını ifade etmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.
İFA ENGELLERİ KAVRAMI
(ifanın tarafları, konusu, yeri ve zamanı) uygun olması gerekmektedir. Bir diğer anlamda, ancak tam ve doğru ifa ile sözleşme sona erecektir. Eğer ifa, ifa unsurlarından birine bile aykırı ise, ifa edilmeme söz konusu olacaktır.
Bizzat borçlu tarafından ifada alacaklının yararı yoksa veya olsa dahi, sözleşmede borcun üçüncü bir kişi tarafından da yerine getirilebileceği öngörülmüşse, borcu üçüncü şahıs ifa edebilir. Üçüncü şahıs tarafından ifası mümkün olan borçlarda,alacaklı üçüncü şahıs tarafından yapılan ifayı kabule mecburdur.
Borçlu, edimini alacaklıların hepsine birden ifa etmek zorundadır. Bölünemeyen borcun birden çok borçlusu varsa, borçlulardan her biri borcun tamamını ifa etmekle yükümlüdür. Durumun gereğinden aksi anlaşılmadıkça, ifada bulunan borçlu, alacaklıya halef olur ve diğer borçlulardan payları oranında alacağını isteyebilir.
2. İfadan kaçınma ve tevdi. Madde 187 - Kime ait olduğu çekişmeli bulunan bir alacağın borçlusu, ifadan kaçınabilir ve alacağın konusunu hâkim tarafından belirlenen yere tevdi etmekle borçtan kurtulur. Borçlu, alacağın çekişmeli olduğunu bildiği hâlde ifada bulunursa, bundan doğacak sonuçlardan sorumlu olur.
Başkasına ait bir maldan yararlanma, başkasına ait bir malı kullanma hakkı.
kusursuz imkansızlığı bk. md. 117 anlamında kabul edebilmek için üç şart aranır. 1. imkansızlığa neden olan olay sonradan meydana çıkmalıdır. 2. söz konusu olay öngörülemez ve önlenemez olmalıdır. 3. borçlu imkansızlığın doğumuna kendi kusuru ile sebebiyet vermemiş olmalıdır.
İfa zamanı; alacaklının borçludan edimin ifasını isteyebileceği, gerektiğinde bu amaçla dava açabileceği, borçlunun da edimi ifa zorunluluğunu ifade eder.
İfa kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir. İfa kelimesinin anlamları bir işi yapma, yerine getirme ve ödeme olarak verilmektedir. İfa etmek cümlesi de bir işi veya görevi yerine getirmek anlamında kullanılmaktadır. İfa etmek cümlesi bir borcu vermek veya borcu ödemek içinde kullanılmaktadır.
İbra, borçluya borcu ifa etmeden borçtan kurtarmak hususunda alacaklı ile borçlunun anlaşmasıdır. Alacaklı alacağından vazgeçer ve bunu bir sözleşmeyle yapar. Aksi kararlaştırılmadıkça ibra borcun tamamı için yapılmıştır. Kısmi ibrada ise sadece kararlaştırılan kısım için borç sona ermektedir.
Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde,ifa edilir.
6098 sayılı TBK'nın “Borcun İfa Edilmemesi” başlığı altındaki 112. Maddesinde “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.” hükmüne yer verilmiştir.
İfanın kelime olarak sözlük anlamı; borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesidir. Borcun ifa edilmesi olarak bu hukuki terim ile borçlu durumundaki kişi, borcunu ifa ederek borcundan kurtulmuş, alacaklı kişi de alacağına kavuşmuş, dolayısıyla borç – alacak ilişkisi sona ermiş kabul edilmektedir.
Vekilin vekalet sözleşmesinden doğan borçlarından birisi de şahsen ifa borcudur. Kanun koyucu borçlunun borcunu şahsen yerine getirmesini istisna olarak düzenlemiş, yani borcun bizzat ifasında alacaklının menfaati bulunması durumunda şahsen ifayı öngörmüştür.
İfa uğruna edim: Borçlu ile alacaklının anlaşarak asıl borç yerine başka şeyin verilmesi fakat borcun sona ermemesidir. İfa amacıyla edimde borç sona ermez. Söz konusu edim paraya çevrilir ve alacaklının tatmin edildiği kadarıyla borç sona erer.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56). Temerrüdün alacaklı açısından olumlu etkisi, alacaklının temerrüt tarihinden itibaren gecikme faizine hak kazanması olarak gerçekleşmektedir.
Aranılacak borçlar, borçlunun yerleşim yerinde veya malın bulunduğu yerde ifa edi- lecek borçlardır2. Götürülecek borçlar ise, alacaklının yerleşim yerine veya ifa yeri olarak belirlenen yere borçlu tarafından götürülecek veya masrafı ve hasarı borçlu üzerinde kala- cak şekilde nakledilecek borçlardır3.
Bir edimin imkânsız hale gelebilmesi için para borcu gibi nevi borçlardan olmaması gerekmektedir. Nevi olan mallar, yani türüyle özelleştirilmemiş ve yerine yenisi koyulabilecek mal ve hizmetler söz konusu olduğunda imkansızlaşmadan söz edilemeyecektir.
Yarım aydan onbeş günlük süre anlaşılır. Bir veya birden çok ay ve yarım ay olarak belirlenmiş sürenin dolduğu gün, son aya onbeş gün eklenerek belirlenir. Bu kurallar, sürenin sözleşmenin kurulmasından başka bir andan işlemeye başladığı durumlarda da uygulanır.
İfanın kelime olarak sözlük anlamı; borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesidir. Borcun ifa edilmesi olarak bu hukuki terim ile borçlu durumundaki kişi, borcunu ifa ederek borcundan kurtulmuş, alacaklı kişi de alacağına kavuşmuş, dolayısıyla borç – alacak ilişkisi sona ermiş kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri