Kaba yemin rasyondaki oranı veya günlük kaba yem tüketimi hayvanın verim devresine göre değişmektedir. Laktasyonun başında, süt veriminin yüksek olduğu dönemlerde rasyonda kaba yem/kesif yem oranı 40/60, diğer devrelerde ise 50/50, hatta süt verimi düşük ineklerde bu oran 60/40 olabilir.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Süt ineklerine günde 8-10 kg'dan fazla kuru ot verilmemelidir. Kaliteli kuru otların süt verimi yüksek olan ve laktasyonun başlangıç döneminde olan ineklere verilmesi gerekir. Samanlar: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, baklagil samanlarını kapsar.
Simental ırkı sığırlarda canlı ağırlık; Ergin dişi Simental inekler 600 – 650 kg.dır. Simental ineklerde süt verimi: Bir laktasyonda simental inek 5000 – 6000 lt. civarında süt verir.
Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Gebelikte de gebe olmadığımız dönemdeki kadar yani günde 1 gr tuz yeterli olur.
Veteriner Hekimi Murat Turhan da, “İnekler insanlar gibi çikolatayı, tatlı ve şekerli olduğu için seviyor. Az miktarlarda verildiği zaman et ve süte de etkisi oluyor. İnsanları mutlu ettiği gibi hayvanlar da bundan mutlu oluyor” diye konuştu.
✓ Altyapı gereksinimi; - Yol (her iklimde açık, genişliği en az 3,5 m ), - Su (1 büyükbaş sağmal hayvanın ortalama günlük su ihtiyacı 150 L.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde şeker kullanımı hayvan yemi teknolojisinde yeni bir kavramdır . Bununla birlikte, yapılan bazı çalışmalar süt sığırı rasyonlarında şeker kullanımının yüksek kaliteli et ve süt üretiminde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Jersey sığır ırkı verim özellikleri
Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
Ama bunlardan henüz adı bile olmayan ve sadece 4307 olarak bilinen bir tanesi diğerlerinden çok farklı. Bakıcıları onu büyük bir sevgiyle "süper inek" olarak adlandırıyor. Al Ain Mandırası yetkililerine göre, günde üç kez sağılırsa, günlük yaklaşık 100 litre süt verebilen bu inek şirketin en üretken ineği.
Irklar arasında, en çok süt yağı bulunan süt Jersey ırkındadır. Ortalama süt yağı %4,60 olan Jersey ırkını, %4,04 ile Brown Swiss ırkı takip eder. Holstein ırkının ortalama süt yağı oranı %3,65 tir. Ayrıca süt yağı inek aileleri arasında da değişkenlik gösterir (genetik).
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Konsantre yem karmalarından enerji ve protein bakımından zengin mısır, arpa, buğday, yulaf ve çavdar kırmalarının hayvanlara kırılarak hatta ezilerek, mısır silajının yanında verilmesi uygun olur.
İneğin tohumlandığı zamandan itibaren 9 ile 11 ay arası bir sürede inek yavru doğurur. Genç ineklerde yani düvelerde doğum ineklere göre birkaç gün erken olabilir. Aynı zamanda düveler ilk doğumu yapan ineklerdir.
Doğum aralığı, ilk doğumunu yapan düvelerde 13 ay, ineklerde ise 12 ay olmalıdır. Bu aralık 13-14 aya uzadığı zaman verimde kayıplar başlamaktadır. Bir sürüde ortalama her buzağı için en fazla 2 tohumlama olmalıdır. Döl verimi normal bir inek tohumlandıktan yaklaşık 280 gün sonra bir yavru verir.
Verim özellikleri
Süt ve et verimi yönünden kombine bir ırkdır. Yıllık süt verimi 3500- 4000 kg dır. Sütteki yağ oranı %3.8 civarındadır. Montofonlar diğer kültür ırklarına göre güç şartlara daha dayanıklıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri