Mesanede biriken idrar üretra yoluyla dışarı atılır. İdrar yollarında tıkanmaya yol açan hastalıkların başında taş hastalığı gelir. Diğer nedenler arasında iyi huylu ve kötü huylu tümörler söz konusudur. Kötü huylu tümörler idrar yollarında tıkanmaya yol açan nadir olmayan nedenlerdendir.
Üretral darlığın neden olduğu, idrarın mesane içerisinde kalması durumuna acil olarak; idrar sonrası ya da mesanenin cilt üzerinde bulunan izdüşümü üstünden bir katater yerleştirme işlemi uygulanabilir. Böylece, mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
tıkanıklık idrar yapamamaya yol açabilir, dolan mesane gerilir ve şiddetli ağrıya neden olur, hasta gece yarısı acil servise gelmek zorunda kalabilir.
İdrar yolunda oluşan tıkanmaların en fazla görülen nedeni taş hastalıkları, erkeklerde prostat hastalığı ve kadınlarda ise jinekolojik kanserler olarak bilinmektedir. İdrar yolunda oluşan tıkanma tam olarak veyahut kısmi olarak olabilmektedir. Yavaş, ani olabilir. Çift taraflı, tek taraflı olabilir.
Mesane veya üretradaki tıkanıklıklar, sinir sistemindeki duyusal bilginin kesintiye uğraması (örn. omurilik veya sinir hasarı nedeniyle) veya mesanenin aşırı genişlemesi (örn. idrara çıkmanın uzun süre ertelenmesi) nedeniyle olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
İki temel girişim yöntemi vardır. Bunlar böbrek içine kateter konularak idrarın dışarı alınması işlemi olan perkütan nefrostomi ile birlikte böbrek ile mesane arasında uzanacak şekilde yerleştirilen double J kateter ya da üreteral stent uygulamalarıdır.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
Mesaneyi boşaltmak için gevşeyebilmeniz gerekir. Bu durum uygun sosyal ve çevresel faktörler varlığında mümkün olur; örneğin tuvalet ya da özel ayrılmış alan varlığı gerekir. Daha sonra beyin, mesanenin idrarı dışarı atmasını başlatmak için sinyal yollayacaktır. İdrar yapma sıklığı birçok faktöre bağlıdır.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır. 100 binde 300 kişide görülmektedir.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır. İdrar kesenizin altında idrar yolu yer alır.
Egzersize başlamadan önce mesanenizin boş olması gerekmektedir. Kegel egzersizi gün içinde 10 / 15 defa 4 ila 5 tekrarla yapılabilmektedir. Egzersiz; pelvik taban kaslarınızın sıkıp 3 ila 5 saniye kadar tutup gevşeme yöntemiyle yapılmaktadır.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Böbrek ve Mesane Ultrasonu
Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanılarak, mesane ve böbreklerin büyüklüğünü, şeklini gösterir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek kitle, taş, kist, tıkanıklık ve anormallikleri kontrol eder.
İdrar yolu kanser belirtileri arasında çok sık rastlanan semptomlardan bazıları; kansızlık, iştah kaybı, vücutta iltihaplanma, sebepsiz kilo kaybı, sırtın belirli bir kısmında ağrı hissiyatı, idrarda kana rastlaması şeklinde görülebilmektedir. Bu kanamalar genel olarak ağrısız bir biçimde görülmektedir.
Mesane muayenesi nasıl yapılır
Erişkinlerde mesane karın alt kısmında bulunur. Hasta sırtüstü yatarken karın alt kısmının elle muayenesi ile mesane değerlendirilir. Boş mesaneyi muayenede değerlendirmek zordur, eğer mesane dolu ise muayenede hissedilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bunun ayırıcı tanısı hastanede yaptıracağınız birkaç basit testle ortaya konulabilir.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Buna bağlı olarak, olması gereken mesane kapasitesinden daha az mesane kapasitesinin olmasına neden olabilir. Mesane idrar yaptıktan sonra bile tamamen boşalmayabilir. Buna idrar retansiyonu denir. Mesanede idrar kalması, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri