Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi
Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesinde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendinin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu.
Mesir Macunun dağıtılmaya başlandığı tarihle ilgili bilgiler kesin olmamakla birlikte, bunun ilk kez 1527 – 1528 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır.
Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştirmek amacıyla Merkez Efendi'nin icat ettiği mesir macununun Nevruz'da halka dağıtılmasıyla Festival, Nevruz'un Manisa'da kutlanan bir şekli hâline gelmiştir.
Mesir macunu cinsel gücü artıran bir yiyecektir. Hem kadının hem erkeğin cinsel sağlığını olumlu yönde etkileyen mesir macunu afrodizyak etkiye sahiptir. Mesir macunu öksürüğe iyi gelir mi diye soruyorsanız, bunun yanıtı evet olacaktır. İçerdiği yakıcı baharatlarla solunum sistemini rahatlatır.
İlgili 38 soru bulundu
Padişah macunu Manisa Akıl Hastalıkları Hastanesi'nin ilk başhekimi olan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç tarafından, 41 farklı maddenin karıştırılmasıyla hazırlanan bir üründür. İlaç olarak kullanılan macun, günümüzde cinsel gücü arttırıcı bir madde olarak ünlenmiştir.
Kullanımı: Macunu yedikten sonra, bir bardak ılık su içilmesi tavsiye edilir.
Mülayim baharat mesir macunu baharatı (41 çeşit baharat) Kanuni sultan süleymanın annesi hafsa hatunun hastalanması üzerine yatırdığı ve hafsa anamıza şifa olan 41 çeşit baharattan oluşan ve mesir macunu yapımında kullanılan mülayim baharat güvencesiyle hazırlanmış meşhur baharat karışımı.
Mesir macunu zararları
Fakat aşırı tüketilmesi durumunda baharatların yan etkilerinden ötürü gastrit, ülser, basur gibi sorunlara sebep olabilir ya da var olan sorunları arttırabilir. Karaciğer, mide, mesane, şeker ve obezite hastalıklarına sahip olanlar mesir macununu dikkatli ve üsturuplu kullanmalıdır.
Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir. Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin mesir macunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
LİMONLU MACUN Tavaya önce 3 su bardağı şeker, 2 tatlı kaşığı limonlu oralet, 1 çay bardağı limon suyu, 2 damla nane yağı, yarım çay kaşığı çekilmiş baharat(karanfil,zencefil,hibiskus,tarçın) ve limon kabuğunu rendeliyip ekliyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
Kültürel ve geleneksel çeşitli uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa'da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir. Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır.
-İdrar yolu hastalıkları ve idrar yaparken çekilen zorlukları ortadan kaldırır. - Kanı temizler. - Kabakulak hastaları için şifalı bir üründür.
Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalini yapamamıştık. Bugün inşallah burada 21 Mart Nevruz Bayramıyla beraber temsili karma törenimizi yaptıktan sonra 26 Nisan 2023 günü festivalimiz başlayacak. 30 Nisan 2023 Pazar günü saçım finaliyle özlediğimiz bayramımıza kavuşmuş olacağız.
5000 yıllarında dişlerini temizlemek için macun kullanıyorlardı! Antik Yunan ve Romalıların da diş macunu kullandıkları bilinmektedir ve Çin ve Hindistan'daki insanlar da M.Ö. 500 yıllarında diş macunu kullanmışlardır.
Mesir macunu ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. İçinde farklı baharatlar olduğu için, oldukça güçlü bir karışımdır. Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir.
Karışım kalori aldırmaz ve kişiler tarafından düzenli olarak yenilebilir. Aynı zamanda da bireylere şifa, güç ile enerji verir. Sürekli olarak kullanıma uygun olan glikozsuz mesir macunu, bireylerin severek yiyebileceği bir takviye çeşididir.
Kavanozlarda satılan mesir macunu günde 1-2 kaşık yenebilir. Bunun dışında çubuk ile hazırlanan şekli ile de tüketilebilir. İçermiş olduğu baharatların bazılarından karışımı yapılan mesir macunu çayı ya da başka bir adıyla mesir çayı, toz olarak da kullanılabilir.
Themra Epimedyumlu Macun Kullanımı:
Kullanmadan önce mutlaka iyice karıştırınız. Bir iki cay Kaşığı kullanmanız tavsiye edilir. Kullanımından 30-40 dakika sonra etkisini görmeye başlarsınız.
İçerisinde; Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber bulunan Yedi Türlü, köfte baharatı olarak da bilinir.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İçeriği Tamamen bitkisel olan macunu erkeklerin yanı sıra bayanlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Themra Macun kullanıldıktan 30-40 dakika sonra etkisini göstermeye başlar. Themra Macun, etkisini çabuk gösterir, en çok satan afrodizyak macunlarındandır.
Manisa Mesir Macunu kullanılışı; Her seferinde kavanozdaki MESİR MACUNNU karıştırıldıktan sonra, Yetişkinlerde (sabah öğle akşam) günde 3 defa bilhassa aç karnına birer kaşık yenilir. Büyük, çocuklarda (10 yaş üstü) günde üç defa birer tatlı kaşığı yenilir.
Genellikle yaklaşık 30 dakika ile 1 saat içinde etkisini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri