Mesken tipleri, insanların barınma ihtiyaçlarının karşıladığı evlerin türlerine verilen genel addır. Mesken = Ev/Konut (Aynı anlama gelirler.)
Mesken, en kısa tabiri ile yerleşim alanı ifadesini taşımaktadır. Mesken olarak nitelendirilen yer, en öz hali ile konut ya da ev olarak tanımlanabilir. Meskenler, gecekondu, müstakil, apartman gibi farklı çeşitlere ayrılsa da hepsinin ortak noktası oturum alanını ifade etmesidir.
Meskenler; doğal barınaklar, göçebe sığınaklar, ahşap meskenler, toprak meskenler, kerpiç meskenler, tuğla konutlar olmak üzere gruplandırılır. Doğada hazır olarak bulunan barınaklardır. Çok eskiden beri mağaralar ve ağaç kavukları doğal mesken grubuna girer.
Her katında ayrı ayrı ailelerin yaşadığı, iki kattan oluşan bir konut türü.
a. Ağaç malzeme (tahta, kereste, kalas) kullanılarak inşa edilen evlerdir. b. Duvarlar ince, pencereler geniş, çatılar kiremit kaplı ve fazla eğimli, birkaç katlıdır.
İlgili 35 soru bulundu
C. Taş Evler: Bu tip evler etrafta taş malzemenin çok olduğu Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerimizde görülür. Taş diğer mesken malzemelerine göre daha uzun ömürlüdür. Taş malzeme olarak kalker ya da volkanik kayaçlar kullanılır.
4A eski adıyla SSK'ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder.
Tapuda mesken, konut tapusu anlamında kullanılır. Meskenin kelime anlamı ikamet edilen yer, ikametgah ve konuttur.
Ev alacak kişiler müstakil evin hangi özelliklere sahip olduğu hakkında araştırmalar yapabiliyor. Müstakil ev genellikle, bir veya iki katlı olan evlerdir. Bina olmadığından dolayı, ev içerisinde sadece sahibi bulunur.
Mesken kişilerin yaşadıkları ve hayatlarını sürdürdükleri ev veya konut anlamına gelmektedir. Özellikle yazılı eserlerde ve türkülere konu olan mesken tutma ise bir yeri benimsemek evi gibi görmek demektir. Mesken iskan edilen yer demektir.
Taş evlerin en önemli avantajı, uzun ömürlü olmaları. Tarihi yapıları düşününce bu konuda bize hak verirsiniz! Kışın kolay ısınır, yazın serin tutar. Dayanıklılık= Taş evler!
Betonarme meskenler, demir ve çimento yardımıyla oluşturulan apartman daireleridir. Bu modellere ek olarak prefabrik meskenler, tuğladan meskenler, briket kullanımıyla oluşturulan mesken seçenekleri de yer alıyor. Şehir yaşamında betonarme dediğimiz meskenlerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor.
Fransızca " l' Appartement"tan dilimize geçmiş olan apartman sözcüğünün Türkçe karşılığı, çok katlı, birden fazla aileyi barındıran bina anlamındadır. Memleketimizde apartman tipi binaların hemen hemen hepsi betonarme olarak yapılmaktadır. Tercih sebebi ucuz olmasıdır.
Konut tipi o bölgenin durumuna göre yapılan evlerdir. Örneğin; Doğu Karadeniz Bölgesinde evler genelde yamaçlarda kurulur. İki ev arası mesafe 1-2 m'dir.
Mesken kelimesi özellikle resmi yazışmalarda kullanılan bir sözcük olarak öne çıkıyor. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında mesken kelimesi, 'konut, ikametgah' şeklinde tarif edilmektedir.
Verginin uygulamasında "mesken nitelikli taşınmaz" kavramı, mesken niteliğini haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda her bir bağımsız bölümü ifade etmektedir. Her bir bağımsız bölüm vergilendirme açısından ayrı ayrı değerlendirilir.
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı sorusunu cevaplayalım. Kat mülkiyetli olan dairenin tüm yönetmeliklere uygun olarak inşa edildiğini belgeler. Kat mülkiyeti belgesi bulunan daire satın alındığında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaktır. Satın almakta olduğunuz dairenin mülkiyeti tapuya bakılarak öğrenilebilir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler.
En genel tanımıyla kat irtifakı yapının inşaat aşamasında olduğu dönemde alınan geçici bir belgedir. Kart irtifakı ile arazi ya da arsa üzerinde belirli bir alana sahip olunuyor. Kat mülkiyetinde ise bu belirlenen arazi ya da arsa üzerindeki kat, daire, ofis, depo gibi bağımsız bölüme sahip olunur.
Kişi ya da kişilerin herhangi bir yerde ikamet ettiği konutlara mesken denmektedir. Mesken özellikle devlet kurumları bünyesinde konutlar resmi olarak kayda geçirirken kullanılır.
İlk ve ortaöğretim okul binaları, kolluk kuvvetlerine ait binalar, dispanserler, yüksekliği 21.50 m'ye kadar olan ticari binalar, 150 kişiye kadar olan cezaevleri, sergi salonları, yüksekliği 21.50 m'ye kadar olan konutlar, entegre tarımsal yapılar, lokanta ve yemekhaneler, vb. 3B grubu yapılar sınıfına girmektedir.
Adres değişikliği olarak da adlandırılan ikametgah değişikliği, Türk Medeni Kanunu'nun 19'uncu maddesinde yer alan ve kişilerin sürekli oturdukları konut olarak tanımlanan yerleşim yerinin değişmesi sonucu gerçekleştirilen resmi bir işlemdir.
Bir evin tapuda arsa olarak görünüyor olması, belediyeye konutun yapıldığıyla ilgili herhangi bir beyanda bulunulmadığı anlamına gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri