Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
Hâlihazırda işgücü piyasasında bulunan ve bir işi olan kişilerin niteliklerini geliştirmek veya belge sahibi olmalarını sağlamak amacıyla “Çalışanların Mesleki Eğitimi” adı altında düzenlenen mesleki eğitimler Kurumumuz tarafından finanse edilmektedir.
İşkur meslek edindirme kursları ücretsiz bir biçimde İşkur'a bağlı kayıtlı işsiz vatandaşlar için açıktır. İşkur meslek kurslarına başvuru için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ya da Hizmet Merkezlerine müracaat edebilirsiniz.
Mesleki eğitim kursları, İŞKUR'a kayıtlı herhangi bir mesleği olmayan, bir mesleği olmakla birlikte mesleğinde iş bulamayan veya mesleğinde yeterli olamayan işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenlenen kurslardır.
İlgili 36 soru bulundu
İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 438,55 TL, öğrenci(tam)* 438,55 TL, öğrenci(kıst)* 328,91 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 219,28 TL, Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İŞKUR İşbaşı Eğitim ve Mesleki Eğitim kurslarına giden kursiyerler iş gücüne katılmakla kalmıyor, aynı zamanda maaş da kazanıyor.
Mesleki Eğitim Kurslarının Süresi
Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir.
Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilecek. Detaylı bilgiye İŞKUR internet adresi üzerinden ulaşılabiliyor.
Mesleki eğitim merkezine her yaştan vatandaşımız kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur. En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla ve bir işletme ile sözleşme imzalanıp gerekli diğer evraklarla beraber mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne teslim edilmesiyle ile süreç başlamış olur.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır.
"Düzenlemeyle her ay mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin almış olduğu asgari ücretin üçte birinin yükünü işverenin üzerinden aldık devlet olarak üstlendik. Artık mesleki eğitim merkezlerine devam eden tüm öğrencilerin ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ' NDEKİ KURSLARA KİMLER KATILABİLİR ? Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir.
Halk eğitim merkezi müdürlüğünce verilen kurslara katılan kursiyerlerden kurs sonunda başarılı olanlara sertifika verilmektedir.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
Günlük girilebilecek kurs yani ders saati en fazla 8 haftalık ise 40 saat, haftalık işlenmesi gereken en az ders saati ise 15 saat olmalıdır. Bu süreçler öğrenci, öğretmen ve kurumun ortak şartları dikkate alınarak belirlenir.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
HALK EĞİTİMİ NEDİR? Yurttaşların çalışma gücünü artırmak, yaşayış seviyesini yükseltmek, milli ve insani meziyetlerini geliştirmek amacıyla okul eğitimi dışında ve ya yanında yapılan eğitim ve öğretim çalışmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri