Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi meslek ve sanat okullarının tümüne verilen genel isimdir.
Mesleki ve teknik anadolu liselerinde Anadolu Teknik Programı (ATP) ile Anadolu Meslek Programı (AMP) bulunur. Her ikisi de teknisyen unvanı kazandıran mesleki ortaöğretim programıdır. Her iki program mezunları iş yeri açma belgesi alabilmektedir.
Meslekî ve teknik eğitim kapsamında verilen örgün eğitim, Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Meslekî Eğitim Merkezleri olmak üzere üç okul türünde gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim kapsamında meslekî ve teknik eğitim ise Meslekî Açık Öğretim Liselerinde verilmektedir.
Teknik programda matematik, fizik, kimya, biyoloji dersleri ağırlıklıdır. … Meslek Programında ise 12. Sınıfta ders yılı içinde haftada 3 gün İşletmelerde beceri eğitimi vardır.
Kısacası normal bir lisede okuyor gibi ders alırken yanında mesleki derslerde alıyorsun. Standart bir Anadolu lisesinin bir miktar gerisinde bir eğitim seviyesi olsa da mezun olduğun an meslek sahibi oluyorsun. Eğer ki normal dersleriniz çok iyi değilse ve bir mesleğe yöneliminiz var ise gidebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ NEDİR? Bünyesinde bilişim teknolojileri, çocuk gelişimi, makine, kimya teknolojisi, ticaret, turizm, tarım, sivil havacılık, elektrik-elektronik gibi birimleri bulunduran okullardır.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğine göre Anadolu Teknik Lisede okuyan öğrencilerimizin 40 iş günü (320 Saat) staj yapma zorunluğu vardır.
Teknik lise teknik eleman yetiştiren ve teknisyen unvanı kazandıran bir mesleki orta öğretim programıdır. Aynı zamanda teknik lisede yükseköğretime öğrenci yerleştirmeyi hedefleyen bir eğitim verilmektedir. Teknik lisede Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri ağırlıklıdır.
Anadolu Meslek Programında(AMP)
Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır, Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir.
Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi KARMA eğitime geçiyor. Borsa İstanbul MTAL 2022-2023 Eğitim Öğretim yılından itibaren Karma eğitime geçiyor.
Meslek Liseleri 'nde okuyan öğrenciler diğer liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar. Meslek liseleri 'nde eğitim alan öğrencilerin erken yaşta mesleklerini seçmeleri sayesinde kendilerine olan güvenleri artar.
Tercih işlemleri veli tarafından bireysel olarak e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler için EK-1 form doldurulup imzalı olarak okul idaresine verilmesi durumunda veli adına okul idaresince de bireysel başvuru ekranından başvuru yapılabilecektir.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Teknik liseler ile meslek liselerinin 10 uncu sınıflarında herhangi bir alanın eğitim-öğretime açılabilmesi için sınıf tekrar eden öğrenciler dâhil 12 öğrencinin kayıtlı olması gerekir. Yalnız bir alanda eğitim yapılan meslek lisesi programlarında, 12'den az öğrenci ile eğitime devam edilebilir.
Meslek liselerinde verilen uygulamalı eğitimler sayesinde meslek lisesinden mezun olan kişiler seçtikleri bölümlerde nitelikli olarak mezun olmuş olurlar. İş bulma potansiyeli daha yüksektir.
1. Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü- ne bağlı ortaöğretim kurumları; Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri olmak üzere üç okul türünden oluşmaktadır.
Teknisyen olabilmek için teknik liselerden ya da üniversitelerin iki yıllık meslek yüksekokullarından mezun olmak gerekmektedir. Teknisyen; şirket ve kurumların; ürünleri, hizmetleri ve markaları için teknik süreçleri yönetir, ürün ve hizmet üretimi sağlar ve kurumların üretim süreçlerinde aktif rol oynar.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar
Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30'u kadar maaş verilir.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, haftada bir gün okula gidip, dört gün mesleki eğitim merkezinde çalışan meslek lisesi öğrencilerinin ayda bin 400 TL alacağını açıkladı.
Artık mesleki eğitim merkezlerine devam eden tüm öğrencilerin ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Genelde düz lise ile beraber meslek lisesi kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır. Yani bu lise bölümlerini bitiren kişiler KPSS ya da üniversite kapsamında polis olma şansını elde edebilir. Özellikle günümüzde birçok kişi polis olmak için bu konuda bilgi almaya çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri